NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Van WTB-kundige producten naar digitale en duurzame oplossingen

Van WTB-kundige producten naar digitale en duurzame oplossingen

Comfort, Energy, Safety, Installation en Maintenance. Met de zogenaamde CESIM-methode tracht Belimo de bouwtechnologie positief te beïnvloeden, gebruikmakend van een uitgebreid assortiment Belimo aandrijvingen, regelafsluiters en sensoren.

Het Global Compact netwerk is het grootste duurzaamheidsinitiatief wereldwijd. Richard Daamen, Managing Director Nederland & België bij Belimo Servomotoren: “Als lid van het Global Compact-netwerk van de VN is Belimo een actieve belanghebbende die rechtstreeks bijdraagt aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Door de uitgangspunten van Global Compact op te nemen in onze strategieën, beleid en werkwijzen, houden wij niet alleen vast aan onze basis-verantwoordelijkheden tegenover onze planeet en haar bewoners, maar leggen we ook de basis voor het succes van onze branche op de lange termijn.”

Marktleider

Met hun traditionele servomotoren voor luchtkleppen, brandkleppen en VAV/CAV-regelaars is Belimo reeds jaren marktleider. Maar ook op het gebied van waterzijdige producten heeft Belimo zijn positie als marktleider langzaam maar zeker kunnen waarmaken.

In 1998 introduceerde Belimo een 100% luchtdicht sluitende regelkogelkraan voor de HVAC-markt. Deze 100% luchtdichtheid wordt tegenwoordig met de norm EN 12266-1 aangegeven. In 2009 kwam Belimo met de huidig veel voorkomende innovatieve 6-weg regel kogelkraan voor change-over plafonds. Recent werd de 6-weg uitgebreid met een kleinere compacte versie. De kleine 6-weg regelkogelkraan, QCV en PIQCV kan men combineren met een mini digitale servomotor de CQ24A-BAC.

Belimo

Ook op het gebied van waterzijdige producten heeft Belimo zijn positie als marktleider kunnen waarmaken.

 

Innovatieve sensoren

Het Belimo 6-weg ventiel is vandaag vooral in projecten terug te vinden met de elektronisch drukonafhankelijke uitvoering. Elektrisch drukonafhankelijk betekent dat er op basis van de flow de 6-weg geregeld wordt. De flowopnemer is een uiterst nauwkeurige ultrasone sensor en wordt tevens gebruikt bij de Belimo Energy Valve om het energieverbruik te kunnen monitoren c.q. verrekenen. Daarnaast is de Energie Valve dit jaar uitgebreid met een 3-weg versie.

Belimo is volop bezig met de volgende innovatieslag, namelijk een Energy Valve met MID-certificaat (Measuring Instrument Directive – de Europese richtlijn betreffende meetinstrumenten), waarmee het verbruik volgens de norm officieel afgerekend kan worden.

Digitalisering

De wereld van HVAC is in volle ontwikkeling en met hun intelligente gebouwbeheersystemen speelt Belimo hier een belangrijke rol in. “In 1998 werden de servomotoren en sensoren digitaal, maar gegevens werden nog steeds analoog ontvangen. Dit werd geleidelijk aan overgenomen door een bus-communicatie. Hierdoor werden de meet- en regelbedrijven of systeemintegratoren juist een belangrijke partner voor Belimo. Het grote voordeel voor deze doelgroep zat in het reduceren van zowel manuren als kabelkosten. Na LON kwamen al snel KNX EIB, Modbus en BACnet. Via één van deze bussen werd inregelen en beheren
op afstand “de oplossing”. Bijgevolg kunnen de hedendaagse standaard
VAV Compact regelaars en brandklep motoren (geleverd door verschillende bekende fabrikanten) via een door systeemintegrator gekozen bus-communicatie functioneren”, aldus Danny De Laater, Manager Technical Support.

Belimo

De nieuwste generatie servomotoren is zeer duurzaam.

 

Nieuwste generatie servomotoren

De nieuwste generatie servomotoren is zeer duurzaam. “In actieve toestand bedraagt het energieverbruik 0,3W (in ruststand amper 0,16W). Deze servomotor is bus-communicatief in te stellen door middel van een Belimo App op je eigen smartphone. Het bijzondere van dit alles is dat de servomotor geen voedingsspanning nodig heeft om de waardes in te stellen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details