NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Veilig werken op hoogte voor de installateur

Veilig werken op hoogte voor de installateur

Het werken op hoogte blijft een van de meest voorkomende oorzaken van ernstige verwondingen en dodelijke ongevallen. Vaak gaat het om vallen van ladders en steigers. Daarom is het van groot belang om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid van installateurs te waarborgen. In dit artikel wordt beschreven hoe werkgevers eenvoudige en praktische maatregelen kunnen treffen om het risico op vallen bij werkzaamheden op hoogte te verminderen.

Veiligheidstraining

Bij werkzaamheden op hoogte is het risico op vallen het meest voor de hand liggende veiligheidsrisico. Ook een val van gereedschap of apparatuur kan leiden tot ernstig letsel of zelfs dodelijke ongevallen. Werkgevers dienen veilige ladders aan te schaffen en hun installateurs in te lichten over veiligheidsmaatregelen die zij kunnen treffen. Het geven van een goede veiligheidstraining voor werken op hoogte kan installateurs bewust maken van de risico’s op de werkplek en hen het vertrouwen geven om zelfverzekerd en veilig te werken.

Identificeer potentiële gevaren

Het is belangrijk dat elke installateur zich bewust is van mogelijke gevaren op de werkplek. Een effectieve methode om de veiligheid op het werk te verbeteren, is door medewerkers te trainen om potentiële risico’s te herkennen. Op deze manier kunnen kleine problemen op tijd worden opgemerkt en opgelost, voordat ze uitgroeien tot grotere en gevaarlijkere situaties.

Alle veiligheidsregels handhaven

Het is cruciaal dat managers zich strikt houden aan alle veiligheidsmaatregelen die gelden bij werken op hoogte en niet toegeven aan de verleiding om deze regels na verloop van tijd te versoepelen. Zelfs als men vertrouwd raakt met de situatie, blijven de risico’s bestaan. Een constante naleving van de regels is dan ook de beste aanpak voor de veiligheid van alle betrokkenen.

Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen

Managers hebben de verantwoordelijkheid om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te verstrekken wanneer dat nodig is. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het verstrekken van apparatuur voor valbeveiliging alleen niet voldoende is. Installateurs moeten ook worden opgeleid in het juiste gebruik van de apparatuur en het regelmatig inspecteren ervan. Dit geldt ook voor oog- en gezichtsbescherming, omdat deze alleen nuttig zijn als ze goed functioneren. Werkgevers moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de beschermingsmiddelen goed functioneren wanneer ze worden gebruikt, wat betekent dat inspecties grondig en frequent moeten worden uitgevoerd. Zo kunnen installateurs erop vertrouwen dat ze veilig kunnen werken op hoogte en kunnen managers er zeker van zijn dat ze voldoen aan de voorschriften voor valbeveiliging op de werkplek.

Bereken nauwkeurig de valafstand

Valbeveiliging is een essentieel onderdeel van werken op hoogte, maar het is belangrijk om de valafstand correct te berekenen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen. Een veelvoorkomende fout is het aannemen dat een harnas van 15 meter voldoende is voor een val van 20 meter. Deze berekening houdt echter geen rekening met de hoogte van de werknemer en de speling die het harnas of ankerpunt heeft door de kracht van de val. Zelfs als de werknemer maar één meter hoog is, kan deze nog steeds de grond raken terwijl hij of zij het harnas draagt. Daarom is het belangrijk om de valafstand nauwkeurig te berekenen en ervoor te zorgen dat het veiligheidsplan voor werken op hoogte alle factoren omvat om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.

Voeg waar mogelijk relingen toe

Relingen zijn een essentiële veiligheidsmaatregel om installateurs te beschermen tijdens werkzaamheden op hoogte. Met behulp van deze voorziening kunnen installateurs passief veilig werken zonder dat een harnas nodig is. Het gebruik van relingen kan daarom het werkproces efficiënter maken doordat extra stappen om veiligheid te waarborgen overbodig zijn. Het is echter belangrijk dat installateurs die de relingen plaatsen goed opgeleid zijn en beschikken over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen om deze taak veilig uit te voeren. Het gebruik van relingen biedt een extra laag bescherming voor installateurs en draagt zo bij aan een veilige werkomgeving op hoogte.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details