NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ventilatie in gerenoveerde overheidsgebouwen

Ventilatie in gerenoveerde overheidsgebouwen

Overheden zijn verplicht om jaarlijks een deel van hun gebouwen energiezuinig te renoveren: ramen vervangen, isoleren … Maar als je die luchtdichte renovatie niet combineert met ventilatie, krijg je vochtige lucht, condensatieproblemen en risico op schimmels en bacteriën. Dat ondervond ook de stad Geel, die voor haar stedelijke school, jeugdcentrum, muziekacademie en vergaderzalen op zoek ging naar een flexibel ventilatiesysteem voor aparte ruimtes, zonder ventilatiekanalen.

Veel schoolgebouwen in Vlaanderen zijn ver­ouderd. Als je na een schooldag in een klaslokaal binnenstapt, kan het heel onfris ruiken en heb je het gevoel dat er geen zuurstof in de lucht hangt. Zo worden klaslokalen broeihaarden voor micro-organismen. Een van de redenen waarom er in de winter zo veel virale infecties circuleren, is de ongezonde binnenluchtkwaliteit. Luchtvochtigheid boven de 40 % zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de verspreiding van virussen. Met het corona­virus in het achterhoofd wordt ventileren dus nóg belang­rijker. Het raam regelmatig openzetten is een goede start, maar het werkt maar voor even.

Frisse lucht

“Voor de stad Geel hebben we in enkele klas­lokalen van een kleuterschool een ventilatie-unit geïnstalleerd”, vertelt Maarten Diels, Area Sales Manager bij Airmaster. “De kleuters spelen en ­leren er nu de hele dag door in frisse lucht en dus ook met een fris hoofd. Zonder vieze beestjes en met een aanvaardbare hoeveelheid CO2, want in onze units zitten CO2-sensoren. In diezelfde school hebben we ook units geplaatst in de toiletten. Daar is CO2 geen probleem, maar de onaan­gename geurtjes zijn dat wel. De ventilatie reageert op beweging, springt aan als er iemand binnenkomt en valt na enkele minuten weer stil. Verder staan er nog units van ons in het jeugd­centrum – ventilatie is daar een must als er veel volk naar de feestjes en fuiven komt. Enkele vergader­zalen in het stadhuis worden uitgerust met een Airmaster-unit . En ook in de ­muziekacademie zijn enkele lokalen voorzien van een Airmaster-unit.”

Zelfsturende decentrale ventilatie

Airmaster is een Deense fabrikant van decentrale ventilatiegroepen type D. Het voordeel van het
systeem is dat er geen centrale afzuiging nodig is– je plaatst de units alleen in ruimtes waar je
wil ventileren.  

En voor de installatie zijn er enkel twee gaten vereist: één voor de luchtaanvoer en één voor de afvoer. Stekker in het stopcontact en klaar. De Airmaster blaast vuile lucht naar buiten en zuigt verse lucht naar binnen op het ritme van de sensoren, met zo weinig mogelijk warmteverlies.

Onlinebesturing van de ventilatie-units

Maarten Diels: “In onze units zitten sensoren die de ventilatie aan- en uitzetten als dat nodig is. Je kan de units ook programmeren of rechtstreeks bedienen. De stad Geel koos ervoor om geen lokale bedieningspanelen te installeren. Zij monitoren en besturen alles online. De technische dienst van
de stad heeft toegang tot een dashboard met informatie van alle units. De eindgebruiker van elk gebouw vindt op zijn dashboard alleen de units van zijn lokalen terug.”

Energiemeters voor energiebesparing

Voor de stad Geel stak Airmaster ook energie-meters in de ventilatie-units om het energie­verbruik te monitoren. Maarten Diels: “Een partner van de stad volgt die energiemeters constant op en bekijkt waar ze nog extra energie kunnen besparen. Bijvoorbeeld door de ventilatie sneller uit te schakelen in de toiletten of door de units in de klaslokalen alleen tijdens de lessen te latenwerken. Mocht de unit niet meer naar behoren functioneren, dan zien ze dat meteen aan het verbruik en kunnen ze actie ondernemen.”

Preventief onderhoud

Airmaster sloot eveneens een onderhoudscontract af met de stad Geel. Twee keer per jaar vervangt het de filters van de ventilatie-units en controleert het of alles nog naar behoren werkt. Zien de onder-houdstechnici dat de ventilatie-unit niet voor de volle 100 % presteert, dan lossen ze de problemen op of passen ze aan waar nodig.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details