NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ventileren met Climotion®: verbetert comfort en bespaart 25% energie

Ventileren met Climotion®: verbetert comfort en bespaart 25% energie

Om het comfort te verbeteren en energie te besparen in gebouwen, musea en zwembaden, levert Kieback&Peter de software Climotion®. Deze software is geïntegreerd in het DDC4000-automatiseringssysteem voor het regelen en aansturen van ventilatiesystemen. Hiermee wordt een gelijkmatige temperatuurverdeling zonder tocht gerealiseerd. Dit resulteert in een hoog comfort, een gezond binnenklimaat en een energiebesparing van minstens 25%!

Conventionele installaties waarbij de luchtstromen worden gemengd, werken met relatief grote luchtvolumes en dito stroomsnelheden, om de ruimte van frisse lucht te voorzien en op temperatuur te houden. De verwerkte lucht wordt daarbij afgezogen. Vanwege de thermodynamische werking is de temperatuur voelbaar opgebouwd in lagen en ontstaan er koude-eilanden. Bovendien moet er veel techniek aan te pas komen om tocht te voorkomen, hetgeen desondanks niet altijd even goed lukt. Het gevolg: de ventilatie wordt dikwijls als onaangenaam ervaren. Bovendien is er veel energie nodig voor de aanvoer van de grote hoeveelheden lucht, die ook nog eens op een ingewikkelde manier op temperatuur moeten worden gehouden. Daar komt nog bij dat er door kortsluiting verliezen optreden tussen de toevoer en afvoer van de lucht.

Dankzij de gescheiden en gerichte aansturing van de toevoer en afvoer van de lucht in een ruimte (of zone), wordt met de Climotion® optimalisatie een ongerichte (chaotische) luchtstroom verkregen waarvan de snelheid zo laag mogelijk blijft. De toevoer en afvoer worden zo aangestuurd dat ze tegen de op- en afdrijvende thermische krachten in werken. De afvoer vindt grotendeels plaats door verdringing, waarbij de regeling geschiedt via de regelkleppen in de afvoerkanalen. Het resultaat is een gelijkmatige temperatuurverdeling en een aangenaam klimaat binnenshuis. Omdat er minder lucht in beweging gebracht en voorbehandeld hoeft te worden, hebben ventilatiesystemen die werken met Climotion® optimalisatie ook minder energie nodig dan conventioneel geregelde installaties.

Climotion® is toegepast in vele projecten, w.o. de T2 Campus Thor Genk, het Vita Scheldebad te Temse, zwembad den Bessem in Mortsel, cultuurhuis De Warande te Turnhout en het Dorpshuis te Hombeek. In Nederland bij: het Lauwerscollege, de ADAM-toren, de NOS-studio 7 en radio 1, het Academiegebouw en de universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit te Groningen, zwembad de Waterwyck, het Poppodium, museum Domunder, het multifunctioneel centrum en het kantoor Geelen Counterflow.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details