NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Verdeler energiezuinige verwarmings- en koelingsoplossingen breidt gamma uit met nieuwe boosterwarmtepompen
Links: De ED 180 WW, voor de sanitairwarmwaterproductie van een voltallig gezin. Rechts: De ED 180 WW, voor de sanitairwarmwaterproductie van een voltallig gezin.

Verdeler energiezuinige verwarmings- en koelingsoplossingen breidt gamma uit met nieuwe boosterwarmtepompen

ClimaWays, verdeler van energiezuinige oplossingen voor het verwarmen en koelen van woningen en hun sanitair water, heeft met de ED 100 WW en ED 180 WW van Ecodesign twee nieuwe water-waterwarmtepompboilers aan zijn gamma toegevoegd. Beide toestellen, ook wel boosterwarmtepompen genoemd, zijn bedoeld voor gebruik in combinatie met bestaande en nieuwe verwarmingsinstallaties. Ze recupereren immers de warmte uit de retourleiding van de verwarming en gebruiken die voor het opwarmen van het sanitaire water.

De ED 100 WW en ED 180 WW verschillen enkel op het vlak van inhoud. Met respectievelijk 94 en 166 l is de eerste geschikt voor de sanitair­­warm­water­productie van twee personen en de tweede voor de sanitair­warmwater­productie van een voltallig gezin. 

De ED 100 WW en ED 180 WW staan enkel in voor de sanitairwarmwater­productie. In tegenstelling tot een klassieke warmtepompboiler gebruiken de water-waterwarmtepompen immers  geen lucht als primaire energiebron maar wel de retourstroom van de ruimteverwarming, waaruit ze warmte recupereren en opdrijven. Het maakt daarbij niet uit welke energiebron de centrale verwarming gebruikt. Tijdens de zomerperiode haalt de warmte­pomp voor de sanitairwarmwaterproductie energie uit het water van de vloer­verwarming en/of radiatoren – zelfs wanneer die niet aanstaan. Als gevolg van de onttrokken warmte ontstaat er een zacht koelend effect in de woning. 

Jef Schelkens, zaakvoerder van ClimaWays: “Een boosterwarmtepomp is eigenlijk ideaal voor toepassing in collectieve woningbouw.”

Ideaal in collectieve woningbouw

“Een boosterwarmtepomp is eigenlijk ideaal voor toepassing in collectieve woningbouw”, vertelt Jef Schelkens, zaakvoerder van ClimaWays. “In zo’n gebouwen is er immers vaak een warmtepomp voor de centrale verwarming en daarnaast een boiler met een aparte leiding voor het aanleveren van sanitair warm water. De hoge temperaturen die nodig zijn voor sanitair warm water zijn echter niet te verzoenen met de lage temperaturen waar de standaardwarmtepomp meestal maar in kan voorzien. De oplossing is een boosterwarmtepompboiler. Omdat de ED 100 WW en ED 180 WW warmte terugwinnen uit de retourleiding van het verwarmingssysteem voor de productie van sanitair warm water, kan dat laatste decentraal of dus per woonunit gebeuren. Dat is vaak efficiënter dan het door heel het gebouw te moeten rondsturen.”

De ED 100 WW en ED 180 WW hebben dan ook een uitmuntende COP (COP staat voor coefficient of performance, een maatstaf die het rendement of de verhouding tussen de geproduceerde en de verbruikte energie van een van een warmtepomp weergeeft – hoe hoger hoe beter, red.). “Hun COP-score bedraagt meer bepaald 4,” weet de zaakvoerder, “wat betekent dat ze 1kWh elektriciteit verbruiken om 4 kWh aan warmte te produceren.”

Nog meer voordelen

Maar de ED 100 WW en ED 180 WW hebben nog meer troeven. Jef Schelkens: “Zo hebben ze een zeer stille werking. Je kan ze in je woonomgeving plaatsen zonder dat ze storen. Bovendien zijn beide modellen zeer laag en compact. In de meeste keukeneilanden kunnen ze onzichtbaar worden verwerkt – al kan je ze ook ophangen aan de muur. Daarnaast gebruiken ze R290 of propaan als koelmiddel, dat een GWP (global warming potential, een maat die het aardopwarmingsvermogen van een installatie uitdrukt, red.) van slechts drie heeft en dus heel milieuvriendelijk is. De Ecodesign-boosterwarmtepompen kunnen ook geconnecteerd worden met zonnepanelen en een digitale meter voor optimaal gebruik van eigen stroom bij de warmwaterproductie en zijn dus zogenaamd smart grid ready. En de warmtepompen hebben ook een Modbus-module om te kunnen samenwerken met de andere onderdelen van een smarthome. Tot slot helpen de ingebouwde klok en vakantiefunctie het verbruik tijdens afwezigheid van de gebruiker te verlagen.”

Ook voor de installateur bieden de ED 100 WW en ED 180 WW voordelen. En niet enkel door hun compacte en dus makkelijk verwerkbare formaat. “Een Ecodesign-boosterwarmtepomp wordt altijd klaar voor gebruik geleverd. De regeling is al voorgeprogrammeerd en de bediening is eenvoudig te begrijpen. Dat bespaart kosten en moeite bij de installatie”, besluit Jef Schelkens.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details