NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Verkoop warmtepompen stijgt met 140%: 1 op 4 geplaatste warmtegeneratoren is een warmtepomp

Verkoop warmtepompen stijgt met 140%: 1 op 4 geplaatste warmtegeneratoren is een warmtepomp

De verkoop van warmtepompen en warmtepompboilers in België kende in het eerste semester van 2023 een opmerkelijke groei van 140%. InfoWarmtePomp.be, een initiatief van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, stelt vast dat maar liefst 1 op de 4 warmtegeneratoren die vandaag in ons land geplaatst wordt, een warmtepomp is.

Ondanks een algemene daling van 11% tot 122.000 eenheden in de verkoop van warmtegeneratoren in het algemeen (ketels en warmtepompen) in het eerste semester van dit jaar, stellen ATTB (de Associatie voor de Thermische Technieken in België) en Frixis (de Beroepsvereniging van de koeltechnisch- en luchtbehandelingssector in België), een opvallende verschuiving van traditionele ketels naar de duurzame warmtepomptechnologie vast.

Tijdens de eerste 6 maanden van dit jaar is de verkoop van warmtepompen spectaculair gestegen tot 30.000 eenheden. Dat is een stijging van maar liefst 140% ten opzichte van het eerste semester van 2022. Ook de verkoop van warmtepompboilers (dit zijn warmtepompen die uitsluitend bedoeld zijn voor de opwarming van het water voor bad, douche en keuken) was in het eerste semester van dit jaar met 22.000 eenheden succesvol. Dit komt neer op een stijging van 142%. En dat terwijl er in 2022 al bijna dubbel zoveel warmtepompen en bijna drie keer zoveel warmtepompboilers werden geplaats als het jaar voordien.

Ook in renovatie  

“Van de verkochte warmtepompen is 14% van het type water/water en 86% van het type lucht/water”, vult Patrick O, woordvoerder van InfoWarmtePomp.be, aan. “Bovendien worden ook grotere modellen geïnstalleerd. Dit toont aan dat warmtepompen niet alleen in nieuwbouwprojecten een evidente keuze zijn maar ook in renovatieprojecten een bepalende rol zijn gaan spelen.”

Energietransitie

De stijgende verkoop van warmtepompen weerspiegelt de groeiende bewustwording van het belang van duurzame en toekomstgerichte technologieën bij bouwers en verbouwers en bewijst dat de energietransitie in de bouwsector zich echt heeft ingezet.

“Installateurs hebben hun expertise in warmtepomptechnologie aanzienlijk verbeterd en fungeren nu als ambassadeurs voor duurzame verwarming”, gaat Patrick O verder. “En fabrikanten en leveranciers hebben hun productieaantallen verhoogd om aan de toenemende vraag te voldoen. Het blijft echter belangrijk om tijdig contact op te nemen met installateurs om te kunnen genieten van de premies en van de vele voordelen die een warmtepomp als verwarmingssysteem biedt.”

Overheidsstimuli

Het succes van warmtepompen is eveneens te danken aan de ambitieuze investeringen die de distributienetbeheerders maken om de Belgische bevolking te kunnen laten kiezen voor energiezuinige verwarmingsoplossingen en aan de overheid die onder andere via haar premiebeleid de keuze voor een warmtepomp volop stimuleert.

Zo werd in Vlaanderen onlangs besloten om de tijdelijke hogere Mijn VerbouwPremie voor lucht/water-warmtepompen te verlengen tot eind 2025. Terwijl premies voor gascondensatieketels worden afgebouwd, wordt de weg vrijgemaakt voor de groei van warmtepomptechnologieën.

ATTB en FRIXIS wijzen er evenwel op dat een meer aantrekkelijke elektriciteitsprijs ten opzichte van gas en stookolie de verspreiding van warmtepompen nog verder zou kunnen stimuleren.

Alles weten over warmtepompen?

Welke soorten warmtepompen bestaan er? Wat is hun rendement? Hoeveel kosten ze? Welke premies kan ik krijgen als ik mijn verwarmingsinstallatie door een warmtepomp of warmtepompboiler vervang? Wie zijn de fabrikanten? En wie kan een warmtepomp komen installeren?

Op www.InfoWarmtePomp.be, het niet-commerciële infoplatform van ATTB (de Belgische sectorassociatie voor thermische technieken) en FRIXIS (de Belgische unie voor koude en luchtbehandeling), vind je alle actuele info over warmtepompen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details