NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Verplicht renoveren als nieuwe eigenaar bedrijfs- of kantoorgebouw

Verplicht renoveren als nieuwe eigenaar bedrijfs- of kantoorgebouw

Vanaf 1 januari 2022 zijn alle nieuwe eigenaren van bedrijfs- en/of kantoorgebouwen verbonden aan de renovatieverplichting. De nieuwe eigenaren moeten binnen de vijf jaar voldoen aan vier energiebesparende eisen:

• Dakisolatie: het dak van je gebouw zal een minimale isolerende waarde moeten hebben
• Beglazing: op de plaatsen waar er enkel glas is, moet er hoogrendementsbeglazing komen
• Verwarmingsinstallaties: de installaties ouder dan 15 jaar moeten vervangen worden en indien er aardgasnet is, mag je geen nieuwe stookolieketel plaatsen.
• Koelinstallaties: de oude koelinstallaties aanwezig in het gebouw moet je vervangen

Ga voor meer

Om nog meer in te zetten op een energiezuinig bestaan zijn er nog enkele zaken waaraan je zal moeten voldoen als nieuwe eigenaar.
• Als nieuwe eigenaar van een residentiële eigendom kleiner dan 500 m² moet je, vanaf 1 januari 2022, binnen de vijf jaar na de akte ervoor zorgen dat je een energielabel c (of beter) behaalt. Dit is bovenop de renovatie.
• Ben je nieuwe eigenaar van een groot niet-residentieel gebouw, dan zal je vanaf 1 januari 2023 binnen de vijf ja na aankoop moeten beschikken over een minimum aandeel van 5% aan hernieuwbare energie. Ook dit bovenop de renovatie.

Ventilatie helpt je op weg

Door de nieuwe maatregelen die ingaan op 1 januari 2022, zal je als nieuwe eigenaar van een bedrijfs- en/of kantoorgebouw het gebouw meer isoleren (dakisolatie en hoogrendementsbeglazing). Dit betekent dat de vervuilde lucht minder op natuurlijke wijze weg zal kunnen. Hierbij komt ventilatie aan te pas. Ventilatie zorgt ervoor dat er verse lucht binnenkomt en de vervuilde lucht terug naar buiten geraakt, dit deels of volledig mechanisch. Dit voor een gezond binnenklimaat.

Om zo duurzaam mogelijk ventilatie te gebruiken, kies je best voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit betekent dat de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt wordt om de koelere verse lucht die binnenkomt te verwarmen. Dit helpt bij het behouden van de temperatuur in je woning waardoor je minder zelf moet verwarmen.

Wil je meer weten over ventilatie bij renovatie?
Ja, verder lezen

Wat met woningen?

De renovatieverplichting geldt niet voor woningen. De regering voorziet voordelen voor nieuwe eigenaren van woningen en werkt dus eerder stimulerend. Zo kan je als nieuwe eigenaar van een woning vanaf 1 januari 2022 een renteloze lening aangaan tot 60.000 euro en daarbovenop een premie krijgen tot 5.000 euro. Meer informatie over deze renteloze lening en premie lees in onze blog “ReNUveer: Renteloos lenen bij renovatie en EPC-labelpremie, ook voor ventilatie bij renovatie”.
Lees de blog

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details