Stiebel Eltron
02:12
15-11-2018

Vervallen boerderij opgeknapt tot lage energiewoning

Dichtbij Brussel en toch een oase van rust: dat is Oetingen, deelgemeente van Gooik in het hartje van het Pajottenland. Hier vonden Peter en Inge een mooie, maar totaal versleten boerderij. Een ingrijpende renovatie, met doorgedreven isolatie en een modulerende lucht/water-warmtepomp van Stiebel Eltron, maakte er een prachtige, duurzame en warme woonst van.

Stiebel EltronIn de ruimte waar de warmtepomp opgesteld staat bevinden zich ook het buffervat SBP 300 en de sanitaire boiler 400 SOL, met een inhoud van 400 liter.

Het pand dateert al van de 19de eeuw en deed oorspronkelijk dienst als boerderij. Peter zag er meteen het potentieel van in toen hij het huis ontdekte tijdens een fietstochtje, ook al was de woonst volledig in verval geraakt.

Met frisse moed begon Peter aan de verbouwingen. “We hebben alles afgebroken, behalve de bestaande buitenmuren. Dat liet ons toe om het huis helemaal opnieuw op te bouwen en volgens nieuwbouwnormen te renoveren”, zegt Peter. Hij en Inge zijn erg bekommerd over hun energieverbruik en ecologische voetafdruk. De isolatie was dus van groot belang, en ze kozen zelfs voor méér isolatie dan de regels voorschrijven.

Lage warmtebehoefte
Aangezien er geen gasleiding in de straat ligt, verwarmde de vorige bewoner het huis met stookolie. Maar de nieuwe eigenaars hadden iets anders in gedachten. “Dankzij de doorgedreven isolatie had het huis een warmtebehoefte van 8 kW bij -10 °C. Dat is heel weinig voor een bewoonbare oppervlakte van 280 m².” Op de bovenverdieping is zelfs geen verwarming voorzien, omdat de sterke isolatie hier zorgt voor voldoende warmte in de winter.

Beneden kozen Peter en Inge voor een modern verwarmingssysteem op laag vermogen: vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. “Het esthetische aspect was belangrijk: we wilden absoluut geen warmtepomp die buiten zou staan, omdat dit het zicht op de woning bederft”, zegt Peter. De modulerende lucht/water-warmtepomp WPL 17 IKCS classic van Stiebel Eltron bood een oplossing. Dit is de enige lucht/water-warmtepomp op de markt die een opstelling binnen in de woning toelaat. Het enige dat je van buitenaf kan zien, zijn de aanzuig- en uitblaasroosters. Deze WPL 17 IKCS classic is daarmee een uitstekende keuze voor wie geen warmtepomp buiten wil plaatsen, en de meerprijs van een bodem-waterwarmtepomp wil vermijden.

Stiebel EltronHet enige dat je van buitenaf kan zien, zijn de aanzuig- en uitblaasroosters.

Sanitair warmwatercomfort voor zes mensen
In de ruimte waar de warmtepomp opgesteld staat bevinden zich ook het buffervat SBP 300 en de sanitaire boiler 400 SOL, met een inhoud van 400 liter. “We hebben hiervoor gekozen omdat we thuis met z’n zessen zijn. Daarom was het belangrijk om sanitair warmwatercomfort voor zes personen te kunnen garanderen.” Voor een gezin met vier personen is de aparte opstelling niet nodig: dan is een compactere opstelling mogelijk, waarbij het boiler- en buffervat in één toestel gecombineerd zitten.

Een andere troef van de gekozen warmtepomp is de bijzonder stille werking. In normale toestand functioneert de warmtepomp op 50 dB(A), en in fluistermodus is dat amper 40 dB(A). “Dat is zo stil dat je op 3 meter afstand niets hoort. De stille werking is natuurlijk een vereiste wanneer je een warmtepomp binnen wil opstellen”, zegt Peter.

De WPL17 IKCS classic blinkt ook uit dankzij de propere opstelling: bijna alle toebehoren zijn in het toestel ingebouwd, ook de vooraf bekabelde regeling. De installatie verliep vlot en probleemloos: “Op een kleine twee dagen tijd was de installatie geplaatst, en hydraulisch en elektrisch aangesloten”, aldus Peter.

Premie

“Deze warmtepomp was de investering dubbel en dik waard, want het verbruik is minimaal en het is een duurzame keuze voor de natuur”, aldus Peter. De premie die Peter en Inge krijgen gaf deze keuze nog een extra duwtje in de rug: 1.500 euro voor een lucht/water-warmtepomp, die bovendien verdubbelt omdat er geen gasleiding in de straat aanwezig is, met een maximum van 40 procent op de factuur.      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Stiebel Eltron
Uitgelichte afbeelding: 
‘We hebben alles afgebroken, behalve de bestaande buitenmuren. Dat liet ons toe om het huis helemaal opnieuw op te bouwen en volgens nieuwbouwnormen te renoveren.’

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

VINCI EnergiesBuderus