NLFR

Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De expertise van Fernox ingeschakeld, wat resulteerde in de aankoop van een Fernox MKIII Spoelpomp om de waterkwaliteit opnieuw op peil te brengen.

Vervuilde verwarmingsinstallatie werkt opnieuw naar behoren na gerichte ­ingrepen in waterkwaliteit

Het Centrum voor Jeugdtoerisme telt verschillende verblijfscentra over het hele land, waar scholen en groepen jongeren terecht kunnen voor een fijn verblijf. Eén ervan is CJT Verloren Bos in Lokeren, een prachtig gebouw middenin het bos in het Oost-Vlaamse Lokeren. Toen de verwarmingsinstallatie zwaar te lijden had onder vervuiling, deed installatiebedrijf Jones – Van Hecke een beroep op de deskundige ondersteuning én de doeltreffende oplossingen van Fernox.

Installatiebedrijf Jones – Van Hecke is een familie­bedrijf pur sang. De schoonvader van Joost Van Hecke is de oprichter, vandaag de dag heeft Joost, samen met zijn vrouw, de leiding over de firma overgenomen. Jones – Van Hecke is gespecialiseerd in alle aspecten rond verwarming in de residentiële sector: van het vervangen van een gasketel tot een geothermische warmtepomp in een gloednieuwe woning. Ook in koeling en sanitair is de firma gespecialiseerd, zodat de klant voor alle technieken (behalve elektriciteit) slechts één aanspreekpunt nodig heeft. 

Warmtewisselaar dichtgeslibd

Enkele jaren geleden vernieuwde Jones – Van Hecke de volledige stookplaats in CJT Verloren Bos. Die vernieuwing bleek een succes, maar een jaar geleden doken er problemen op met één van de twee verwarmingsketels, legt zaakvoerder Joost Van Hecke uit. “Deze ketel stookt op hoge temperaturen, voor de productie van sanitair warm water, wat geleid heeft tot kalkaanslag in de warmte­wisselaar en uiteindelijk ook tot veel vervuiling in de installatie. De warmte­wisselaar was volledig dicht­geslibd. Een deel van het probleem was dat er nog gewerkt werd met bestaande, giet­ijzeren radiatoren en oude leidingen. Boven­dien moest er, van­wege een lek op de installatie, regelmatig vers water worden bijgevuld, wat op zijn beurt opnieuw voor meer kalkaanslag zorgde.”

Jones – Van Hecke verrichte de nodige dringende herstellingen en verving onder meer de primaire warmtewisselaar. Het installatiebedrijf besefte ook dat het belang van een goede waterkwaliteit niet uit het oog verloren mocht worden. Daarom werd de expertise van Fernox ingeschakeld, wat resulteerde in de aankoop van een Fernox MKIII Spoelpomp om de waterkwaliteit opnieuw op peil te brengen.  

“Eerst spoelden we het water met de F3 Cleaner van Fernox, om het vuil zo veel mogelijk los te weken. Daarna vulden we de installatie op met Protector+Filter Fluid, om de bescherming op peil te houden.”

“We werkten al regelmatig met producten van Fernox. In dit project konden we echt vaststellen dat de combinatie van een magnetische vuilfilter met Protector+Filter Fluid, voor een unieke, doeltreffende oplossing zorgt”, gaat Joost verder. “Fernox staat op dit vlak duidelijk verder dan andere bedrijven in de markt, dankzij het innovatieve karakter van de firma en de enorme ervaring en expertise waarover de Fernox-medewerkers beschikken. Toen we het probleem aan onze Fernox-vertegenwoordiger uitlegden, kon die ons snel en gericht verder helpen. Dat was een belangrijk voordeel voor ons, want dit is geen probleem waarmee we dagelijks geconfronteerd worden.”

‘Er moest iets gebeuren’

Van Hecke is tevreden met het resultaat van de interventie. “De installatie functioneert opnieuw op normale wijze: de verwarmingsketel geeft geen storingen meer en de onderdelen blijven intact”, zegt Joost. “Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer ook de tweede verwarmingsketel in de problemen zou zijn gekomen. Ook de radiatoren zouden steeds meer last ondervinden van vervuiling. Niet ingrijpen zou in dit geval alleen maar geleid hebben tot nog grotere problemen. Dit project heeft ons geleerd dat waterkwaliteit een factor is die je te allen tijde in de gaten moet houden. Met de Protector Test Kit kan de waterkwaliteit gemakkelijk worden opgevolgd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details