NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Verwarmen op gas: een forse besparing voor scholen

Verwarmen op gas: een forse besparing voor scholen

Gas is duurzaam, betaalbaar en gemakkelijk te combineren met hernieuwbare energie. Dat geldt niet alleen voor eengezinswoningen en appartementen, ook energieverslindende schoolgebouwen doen een fors voordeel door te kiezen voor een verwarmingsinstallatie op gas. “Als je gas combineert met een goede isolatie, dan leidt dit tot 25 procent minder CO2-uitstoot”, zegt Kris De Wit van Gas.be. “Kies je daarbovenop voor een combinatie met hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp en/of zonnepanelen, dan kan je het energieverbruik – en dus ook de factuur – nog gevoeliger verminderen.” Volgens De Wit is het dit het ideale moment om de overschakeling te maken. “Scholen die nu kiezen voor een nieuwe gasinstallatie genieten van meerdere premies.”

Besparing
Het Instituut Mater Salvatoris uit Kapellen, een middelbare school waar zeshonderd leerlingen les volgen, hoeft niet meer overtuigd te worden. Bij de stapsgewijze renovatie van haar gebouwen koos ze resoluut voor gas. “We hebben eerst onze isolatie verbeterd met nieuwe ramen en een nieuw dak”, zegt Walter De Raedt. “Voor onze verwarming opteerden we voor gas in combinatie met zonnepanelen, wat ons een grote energie- en kostenbesparing oplevert.” In het gebouw dat wordt gedeeld met de kleuterschool werd recentelijk de laatste stookolieketel vervangen door een condenserende gasketel. “Hierdoor verminderen we onze CO2-uitstoot en onze energiefactuur opnieuw”, vervolgt Paul Swinnen. “Bovendien wilden we ook echt af van de mazouttanks die onder grond zaten.”

Ondersteuning Fluvius 
Voor schooldirecties is het niet gemakkelijk om de juiste keuzes te maken. Daarom biedt netbeheer Fluvius een ondersteuning op maat. “Fluvius heeft mee gedacht over waar de aansluiting het best zou komen en hoe dat praktisch te realiseren was. Die technische ondersteuning was een groot pluspunt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details