Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Meetinstrumenten

Vier nieuwe gaslekdetectoren voor verwarming én koeling

testo-316-2-EX-Gas-Leak-Detektion-V6-EN
Met de Testo Smart app kan de installateur de resultaten eenvoudig aflezen en bijhouden.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Testo

9 september 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met Testo 316 lanceert Testo een nieuwe reeks gaslekdetectoren. Testo 316 vervangt de bestaande types in het Testo-gamma, onder het motto: ‘there is no alternative’. Zoals bij alle recente Testo-innovaties speelt digitalisering een cruciale rol in het 316-verhaal. Bovendien speelt Testo met de innovatieve 316-2-EX handig in op de energietransitie en de snel vervagende grenzen tussen de verwarmings- en koelsector. 

De vier modellen hebben een intuïtieve en gebruiksvriendelijke werking als gemeenschappelijk element.

De installateur heeft nood aan een gaslekdetector om brandbare gassen te detectoren, in zowel verwarmings-als koelinstallaties. Met Testo 316 biedt Testo nu een overzichtelijke reeks aan toestellen, die bestaat uit vier types met elk hun eigen functionaliteiten: 316i, 316-1, 361-1-EX en 316-2-EX. Koen Van Nieuwenhove, Product Manager HVAC bij Testo: “De vier modellen hebben een intuïtieve en gebruiksvriendelijke werking als gemeenschappelijk element. Zo zijn ze allen voorzien van een akoestisch alarmsignaal en een innovatief ledlicht, dat via een groene, oranje of rode kleur de installateur meteen laat zien of het nog goed zit met de aanwezige gasconcentratie in de leiding.” De vier lekdetectoren kunnen allen dezelfde vier gassen meten: metaan, propaan, waterstof en butaan. 

Applicatie staat centraal

De toestellen verschillen op vlak van de geboden mogelijkheden en het gebruikersdoel. Zo beschikt het basistoestel 316i niet over een display. De resultaten kunnen uitsluitend afgelezen worden via de Testo Smart app. Van Nieuwenhove: “De vakman kan de 316i weliswaar wel gebruiken zonder app, maar dan krijgt hij geen meetwaarden te zien – enkel de kleur, die wijst op de aanwezigheid van een lek. Voor vele installateurs, die niet meteen nood hebben aan precieze meetwa(arden maar alleen willen weten of er al dan niet een lek is, kan dat al voldoende zijn.” 

‘316-2-EX is de allereerste gaslekdetector wereldwijd die kan werken met een en dezelfde meetkop voor zowel verwarmings- als koelinstallaties.’

De 316-1 is het enige toestel uit de reeks dat geen verbinding maakt met een digitale applicatie – de resultaten worden hier uitsluitend weergegeven en opgeslagen op de unit zelf. Bij de drie andere toestellen biedt het gebruik van Testo Smart App ongebreidelde mogelijkheden. “Die applicatie is de rode draad in onze productvernieuwing, waarbij digitalisering centraal staat”, merkt Van Nieuwenhove op. “In combinatie met het revolutionaire digitale platform Testo pro + behoort ook een digitale overdracht van de meetwaarden tot de mogelijkheden – een eigenschap waarmee de vakman een flinke stap vooruit kan zetten in het attesteringsproces.” 

Met 316-1-EX en 316-2-EX heeft Testo ook een uitstekende oplossing in petto voor installateurs die vaak aan de slag moeten op plekken met een mogelijk explosiegevaar – denk maar aan installaties die propaan bevatten. Deze twee toestellen beschikken immers over een explosievrij certificaat en kunnen dus met een gerust gemoed gebruikt worden in dergelijke omstandigheden. 

Basistoestel 316i: de resultaten moeten afgelezen worden via de Testo Smart app.

Een en dezelfde meetkop

Van Nieuwenhove: “316-2-EX is zonder enige twijfel het meest uitgebreide toestel uit de reeks, en biedt bovendien een primeur: het is de allereerste gaslekdetector wereldwijd die kan werken met een en dezelfde meetkop voor zowel verwarmings- als koelinstallaties. De installateur hoeft de meetkop dus niet te vervangen. Dat maakt dit toestel uitstekend geschikt voor installateurs die zowel verwarmings- als koeltechnieker zijn.” 

En vandaag de dag, rekening houdend met de energietransitie, geldt dat immers voor steeds meer vakmannen, zo gaat Van Nieuwenhove verder. “Steeds meer verwarmingsinstallateurs plaatsen nu ook warmtepompen, een koel­technische oplossing. Het werkgebied van de gewone installateur schuift dus op. We zien ook al de verkoop van manifolds en andere koel­technische instrumenten sterk toenemen. De grenzen tussen verschillende disciplines vervaagt in snel tempo. 316-2-EX speelt perfect in op deze evolutie.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details