‘One stop’ event voor de sector
Op enkele jaren tijd is Install Day uitgegroeid tot hét vertrouwde netwerkevent voor de brede installatiesector. De beurs voelt intussen zo vertrouwd aan, dat men zou durven vergeten dat het amper vijf jaar geleden is dat de installatiesector voor het eerst verzamelen blies in Brussels Kart Expo. Voor deze verjaardagseditie houdt Install Day vast aan beproefde recepten, maar trekken de beursorganisatoren ook de kaart van vernieuwing.
Voor het eerst vindt Install Day niet plaats in november, maar in oktober. Andere vernieuwing is dat er deze editie geen tenten meer zijn, maar wel een extra Hall D.
De moeilijke coronajaren liggen intussen achter ons, maar met een energiecrisis en tegelijk ook een energietransitie zijn er voldoende uitdagingen waar installateurs het hoofd aan moeten bieden. Install Day hoopt de gemotiveerde vakman alvast op de weg te helpen. “Install Day is een ‘one stop’ evenement. Op één dag, in een makkelijk toegankelijke locatie, kan de installateur alle nieuwe producten, technieken, software, digitale tools,… zien, voelen en uittesten. En dat volledig gratis. Met meer dan 3.500 bezoekende installateurs in 2021 is Install Day de ontmoetingsplaats voor de sector bij uitstek geworden”, zegt Carole Metzmacker, Marketing en Communication Manager bij Techlink.
230 standhouders – installateurs, fabrikanten en leveranciers – zijn er om de vakman te inspireren. Je kan productvoorstellingen bijwonen, evenals interessante infosessies en seminaries, en je kan uiteraard van de gelegenheid gebruik maken om naar hartenlust te netwerken. Goed om weten: net zoals altijd zijn hapjes en drank gratis te verkrijgen!
Enkele algemene en technische trends staan centraal op deze vijfde Install Day. We lijsten enkele belangrijke thema’s op:
Samen door de energietransitie
Bij haast alle stappen die nodig zijn om gebouwen te verduurzamen, is een belangrijke rol voor installateurs weggelegd. Meer hernieuwbare energie, minder afval en verspilling van hulpbronnen, hightech toepassingen, beheer van datastromen, en slimme toepassingen zullen ervoor zorgen dat de installaties van de toekomst klimaatneutraal en circulair zijn, decentraal en slim georganiseerd, en technologisch geavanceerd. Samenwerking is essentieel in deze energietransitie, zowel op kleine als grote schaal.
Digitalisering en monitoring
De voortschrijdende digitalisering biedt het grote voordeel dat we het opwekken en verbruiken van energie steeds beter kunnen meten en opvolgen. De nieuwe techniek is slim: monitoren en beheren kan op afstand, de gebruiker zit net als de installateur aan de knoppen en de monteur heeft zijn smartphone/tablet als nieuwste gereedschap. Het bundelen en interpreteren van al die informatiestromen is de uitdaging. De data van al die monitoring vormen na verloop van tijd de ideale basis om met een energiemanagementsysteem te werken.
Gezond binnenklimaat
Door de coronapandemie zijn zaken als binnenklimaat en luchtkwaliteit hot issues geworden. De ventilatie van schoolgebouwen krijgt nu de aandacht die het al veel langer verdiend. Voor woningen is het vraaggestuurd ventileren de grootste trend. Belangrijk is dat ventilatie geen apart onderdeel meer is van een gebouw: het is een integraal onderdeel van gebouwtechniek die verwarmt, koelt en lucht ververst. Bovendien zijn temperatuur, CO2 en vocht heel simpel te meten. Deze data kan per ruimte verzameld en geïnterpreteerd worden.
Ook aan innovaties in de PV-markt, de versnelde groei van warmtepompen, de evoluties in de F-gaswetgeving en het tekort aan mankracht in de installatiesector wordt uitgebreid aandacht besteed.
Praktische info
WAAR: Brussels Kart Expo, Groot-Bijgaarden
WANNEER: Vrijdag 14 oktober 2022, van 9 tot 19 uur
TOEGANG: Gratis, mits inschrijving – www.installday.be
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.