NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
VINCI Energies Belgium opent in Gosselies een nagelnieuwe uitvalsbasis

VINCI Energies Belgium opent in Gosselies een nagelnieuwe uitvalsbasis

Nieuw duurzaam gebouw geïnspireerd op het VINCI Energies-logo biedt plaats aan 400 medewerkers 

In Gosselies, vlak naast de luchthaven van Charleroi, is de nieuwe regionale vestiging van VINCI Energies België in gebruik genomen. De site wordt de uitvalsbasis in het zuiden van het land voor meerdere merken van de groep die tevens instonden voor een groot deel van de werken. Het gebouw, een ontwerp van ASSAR Architects, dat geïnspireerd is op het logo van VINCI Energies, huisvest momenteel 280 werknemers, maar voorziet groeimogelijkheden tot 400 werknemers. Als we daar het personeel bijrekenen dat op de werven actief is, zullen er meer dan 700 medewerkers aan deze vestiging gelinkt zijn. Naast de capaciteit van het gebouw ligt de nadruk ook op de nieuwste innovaties op het gebied van hernieuwbare energie. Deze investering onderstreept de groeiambities van VINCI Energies Belgium en het geloof in de regio.

Het nieuwe gebouw van VINCI Energies Belgium bevindt zich op een steenworp van de vorige site in Gosselies waar reeds een aantal van de merken van de groep actief waren. De investering vormt een logische stap om de verdere expansie van de verschillende afdelingen te faciliteren en de samenwerkingsmogelijkheden, wat VINCI Energies twinning noemt, te stimuleren. Zo verhuizen de regionale medewerkers van VINCI Facilities, Cegelec en Actemium naar het nieuwe gebouw en ook de medewerkers van de vestiging in Nijvel maken de overstap.

Bij VINCI Energies Belgium is men trots op het eindresultaat. Marc Lemaire, Managing Director VINCI Energies Belgium getuigt: “Dit ambitieuze bouwproject is een mooie nieuwe stap in de ontwikkeling van onze groep en zal onze actieradius en visibiliteit in de regio gevoelig vergroten dankzij de verschillende activiteiten die van hieruit worden uitgevoerd: projecten verspreid over gans Wallonië, maar ook in Brussel en zelfs internationaal. In het ontwerp is over elk detail nagedacht. Hierdoor zal iedereen van onze business units die er zal werken dit kunnen doen in ideale omstandigheden. De kers op de taart is de vorm van het gebouw. Passagiers bij onze buren van Brussels South Charleroi Airport krijgen vanuit het vliegtuig meteen te zien dat we hier actief zijn.

De aanwezigheid van VINCI Energies zal een positieve invloed hebben op de regio. Door de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten zal het een economisch vlaggenschip voor onze regio zijn. De competenties van VINCI en van de bedrijven uit de sector zullen van cruciaal belang zijn voor de uitvoering van het herstelplan en het omvangrijke programma voor energierenovatie van gebouwen dat de komende jaren gepland staat.” verduidelijk Staatssecretaris voor de herlancering en strategische investeringen Thomas Dermine.

Duurzaamheid en gebruikerscomfort 

Op het terrein van 24.000 m2 opent een kantoorgebouw van 6000 m2 en 3000 m2 opslagplaats, magazijn en labo’s. Daarnaast is er 15.000 m2 gereserveerd als groene ruimte. De aandacht voor duurzaamheid en hernieuwbare energie trekt zich ook door in, op en rond het gebouw. Zo werden er naast zonnepanelen en warmtepompen ook 28 oplaadpunten voor elektrische voertuigen geplaatst.

Ook het comfort van de gebruikers wordt niet vergeten! Zo werden er verschillende smart buildings-installaties geïntegreerd die een gepersonaliseerd beheer per werkzone mogelijk maken. De ergonomie van de werkplekken, ontspannings- en concentratiezones werd ontworpen door VINCI Facilities, het merk van VINCI Energies dat zich richt op Facility Management en technisch onderhoud van gebouwen.

Evelien Menu, Space Planner – Interior Architect bij VINCI Facilities : “Gezien ook wij onderdeel zijn van VINCI Energies Belgium, kennen we de wensen en noden van onze collega’s door en door. We hebben dan ook een op maat gemaakt voorstel uitgewerkt. Hierdoor kunnen de collega’s rekenen op een nieuwe locatie die niet enkel voldoet aan alle technische, functionele en duurzaamheidsvereisten, maar ook een uitermate aangename werkplek zal zijn”.

Benoît Gouverneur, Business Development Manager bij Cegelec, voegt hieraan toe: “Als er één ding is dat je moet onthouden over deze ervaring, dan is het dat het vooral een prachtig menselijk avontuur is. We moesten verschillende behoeften met elkaar verzoenen, met inachtneming van een budget en een tijdschema, en steeds onze doelstellingen van duurzaamheid en kwaliteit voor ogen houden, zoals we dat ook voor onze klanten doen. We zijn dan ook enorm fier dat we al deze criteria hebben samengebracht in dit gebouw, dat als voorbeeld geldt. Petje af voor alle spelers en partners in het project!”

Twinning

Het inschakelen van de verschillende merken of business units van VINCI Energies België is de rode draad in dit bouwproject. Het ontwerp van het gebouw was toevertrouwd aan ASSAR Architects en de ruwbouw aan BAM Galère, maar de verdere scope van het project werd door interne samenwerking of twinning uitgevoerd. Dit is een fundamenteel principe van VINCI Energies, waarbij beroep wordt gedaan op de eigen interne competenties. Axians Audiovisual installeerde de audiovisuele oplossingen, IZEN zorgde voor de zonnepanelen, Omexom voor de elektrische laadpalen en VINCI Facilities verzorgde de kantoorinrichting en zal instaan voor het onderhoud van de technische installaties.

En last but not least“, verklaart Fabrice Montesi, Managing Director van de divisie Buildings, met grote trots, “heeft Cegelec, het toonaangevende merk in de sector van de tertiaire installaties, alle technieken in het gebouw gerealiseerd, van HVAC tot sanitair, elektriciteit en brandbeveiliging. Wij hebben onze installaties zo ontworpen dat de energieproductie en het energieverbruik van het gebouw zo goed mogelijk in evenwicht zijn. Wij wilden absoluut het gebruik van hernieuwbare energie bevorderen, om de milieu-impact van onze eigen activiteiten te verminderen en zo ons steentje bij te dragen “

Marc Lemaire: “Dit project onderstreept de veelheid aan expertisedomeinen binnen onze groep. Deze samenwerking, of ‘twinning’ tussen onze divisies en afdelingen bewijst keer op keer de sterkte van een multidisciplinaire organisatie en de efficiëntie waarmee we dergelijke grote, complexe projecten tot een goed einde kunnen brengen.”"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details