NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Volledige RWA-installatie voor parkeergarage onder kantoorgebouw
Kingspan Light + Air Belgium integreerde 3 zware axiale extractieventilatoren en op elke verdieping kleppenregisters. Op de voorgrond ook een stuwkrachtventilator.

Volledige RWA-installatie voor parkeergarage onder kantoorgebouw

In de zomer van 2020 leverde hoofdaannemer Van Roey de gerenoveerde en uitgebreide hoofdzetel van bank- en verzekeringsgroep Argenta langs de Belgiëlei in Antwerpen op. De twee bestaande gebouwen kregen een grondige update en tussenin werd een nieuwbouw gerealiseerd. Uiteraard werd ook veel aandacht besteed aan brandveiligheid. Zo werden de specialisten van Kingspan Light + Air Belgium vanaf de ontwerpfase ingeschakeld om mee te denken over de uitvoering en integratie van de RWA-installatie in de ondergrondse parkeergarage. De installatie omvat extractieventilatoren, beweegbare rookschermen, stuwkrachtventilatoren en CO-detectie.

Kingspan Light + Air Belgium installeerde ook bijkomende componenten, zoals CO-detectiesystemen, sirenes, ….

Argenta is al 60 jaar een vaste waarde in het Belgische bankenlandschap. Door de sterke groei in de voorbije jaren waren de ongeveer 1.200 medewerkers echter over meerdere sites verspreid geraakt. Investar, als eigenaar en bouwheer, en Argenta wilden dan ook een vernieuwde, inspirerende, aangename en groene werkomgeving aan hun werknemers aanbieden. Dat moest echter wel gerealiseerd worden op de historische site van de bank- en verzekeringsgroep tussen de Belgiëlei en de Van Diepenbeeckstraat in hartje Antwerpen. Zo werd geopteerd voor een grondige renovatie van de twee bestaande gebouwen en de realisatie van een nieuwbouwgedeelte, dat tussen deze gebouwen geïntegreerd werd. Vandaag omvat de hoofdzetel van Argenta zowat 35.000 m² aan kantoorruimte. Op het gelijkvloers zijn echter geen werkplekken, maar wel open ontmoetingsruimtes met verschillende sferen, zoals groene zithoekjes, die informele contacten moeten bevorderen. 

De ondergrondse parkeergarage van de Argenta-hoofdzetel is voorzien van extractie- en stuwkrachtventilatoren, beweegbare rookschermen en CO-detectie.

“De directies van Investar en Argenta dachten bij het ontwerp na over de functionele inrichting van het gebouw en de realisatie van een uitnodigende gevel met een geslaagde combinatie van bakstenen, natuursteen, crepi, betonnen prefabelementen en groenwanden. Er werd echter ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid én brandveiligheid. Zo werden we door de architecten van E. Lenders en Partners al in de ontwerpfase bij het project betrokken om mee te denken over de oplossingen die nodig waren voor een efficiënte en optimale rook- en warmteafvoer in de ondergrondse parkeergarage,” vertelt Patrick Janssens, Accountmanager Smoke bij Kingspan Light + Air Belgium. “Nadien werden we door hoofdaannemer Van Roey gecontacteerd om een prijsofferte in te dienen voor de levering en montage van de installatie, zoals die in het ontwerp geïntegreerd was. We kregen finaal ook de opdracht.”

Meerdere beweegbare rookschermen zorgen voor het kanaliseren van de rook in de ondergrondse parkeergarage.

Extractie- en stuwkrachtventilatoren, rookschermen en CO-detectie

De ondergrondse parkeergarage van het Argenta-hoofdkantoor is vrij groot en bestaat uit 3 niveaus. De rook- en warmteafvoer wordt er geregeld via één centrale schacht. Daarin werden 3 zware axiale extractieventilatoren gemonteerd en op elke verdieping bevinden zich ook kleppenregisters. Overmatige rook en warmte wordt op die manier onmiddellijk uit de garage verwijderd. Om de rook te kanaliseren, integreerde Kingspan Light + Air Belgium meerdere beweegbare rookschermen. Op die manier kunnen brandweerlui ook probleemloos tot op 15 meter van een brandend voertuig komen, zoals in de regelgeving vastgelegd is. 

“We weten allemaal dat vervuilde lucht nefast is voor de gezondheid. Daarom wordt de luchtkwaliteit in de ondergrondse parkeergarage continu gemeten. Als er een te hoge CO-waarde vastgesteld wordt, gaat een alarm af en starten de stuwkrachtventilatoren op. Het ventilatieniveau wordt daarbij bepaald door de gemeten graad van vervuiling,” vult Patrick Janssens aan. “We stonden in voor de ontwikkeling, engineering en montage van de volledige RWA-installatie, maar zorgden tevens voor de connectie met componenten die door andere firma’s geïntegreerd zijn. Denken we maar aan de elektrische voeding, de noodgroep of de branddetectie, die uiteindelijk ook onze installatie aanstuurt. Alle elementen moesten immers perfect op elkaar afgestemd zijn en met elkaar samenwerken. Zo zorgden we ervoor dat alle installaties in orde waren voor de controle door een onafhankelijke, externe keuringsinstantie, die erop moest toezien dat alles aan de normen voldeed.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details