Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Voorkom corrosie en vervuiling en houd uw installaties in topconditie

Vul-Sep
VUL-SEP® filter- en onthardingsstraat.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | KOREX Benelux

4 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het aantal warmte- en koudeopslagsystemen in ons land neemt snel toe. Niet verwonderlijk, want in combinatie met lagetemperatuur­afgiftesystemen kan een aangenaam binnenklimaat in álle seizoenen worden gegarandeerd, tegen een minimaal energieverbruik. Voorwaarde is wel dat het installatiewater op de juiste manier wordt behandeld. Daarover vertelt Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux.

“Als gevolg van de temperatuurverlaging in warm­water­systemen en temperatuur­verhoging in gekoeld-watersystemen nemen corrosie­problemen snel toe. Ook in relatief nieuwe installaties. Boven­­dien komt tijdens de montage van gesloten installaties regel­matig vuil en slib in het systeem terecht. Denk bijvoor­beeld aan stof, las­korrels of bouw­vuil, die samen met vrijgekomen kalk­deeltjes voor flinke rendements- en comfort­verliezen, storingen en defecten kunnen zorgen.” Om kleppen, afsluiters, pompen en andere geavanceerde installatiecomponenten hiertegen te beschermen, ontvangt KOREX Benelux steeds meer aanvragen voor (deelstroom)filtratie. Maar ook voor een efficiënte waterbehandeling van gesloten installaties, waarin de VUL-SEP® filter- en onthardingsstraat en AIR-SEP® drukbehoudstations uitstekend kunnen voorzien.

AIR-SEP® drukbehoudstation.

“Voordat een installatie in dienst wordt genomen, kunnen wij het installatiewater al ontdoen van stof, laskorrels en bouwvuil”, vertelt Van Gorsel. “Vervolgens wordt het water onthard conform de Duitse VDI 2035 norm, die stelt dat de waterkwaliteit in gesloten circuits kleur- en geurloos moet zijn, zonder bezinksel en met een geleidingswaarde ≤ 1.500 μS (afhankelijk van de grootte van de installatie). Hiervoor wordt tijdelijk een VUL-SEP® in de installatie geplaatst, die deeltjes tot 50 micron uit het installatiewater filtert. Een ultrakrachtige magneet slaat de vuil­deeltjes op in de unit en houdt deze vast in een ‘dirt zone’, terwijl een waterontharder zorgt dat er sec nog zacht water van 3˚dH aan de installatie wordt toegevoegd.”

De VUL-SEP® wordt na enkele dagen of weken vervangen door een AIR-SEP®, die bestaat uit een expansietank met instroomventiel, ontgassings­ventiel, bijvulautomaat en druk­behoudpomp. “De drukbehoudpomp haalt steeds 5 tot 20 liter uit de installatie, die via het instroomventiel in het AIR-SEP®-vat wordt teruggestort. Hier wordt de druk verlaagd tot een vacuümdruk van -0,3 tot -0,5 bar. Onze gepatenteerde vacuümtechniek garandeert hierbij een luchtvermindering van 28 tot 40 mg/liter ten opzichte van het installatie­water, waar­door de pH-waarde stijgt, de beschermende oxidatie­lagen in de installatie intact blijven en geen lucht en vuil meer worden afgescheiden. Het resul­taat zijn een opti­maal com­fort, een nóg hoger rende­ment, minder storingen en een aan­zienlijk langere levens­duur van de lage tempe­ratuur installaties.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details