NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Vooruitstrevend installatiebedrijf gelooft in warmtepompen

Vooruitstrevend installatiebedrijf gelooft in warmtepompen

Een totaalconcept van ontwerp tot realisatie

Domutec is een jong installatiebedrijf uit Denderhoutem, opgericht door twee mensen die gebeten zijn door de installatietechniek. Het bedrijf heeft een voorliefde voor uitdagende projecten. In zijn ambitie vond Domutec Itho Daalderop op zijn weg. Op vlak van filosofie blijken beide partijen heel wat gemeenschappelijk te hebben, en dus maakt Domutec regelmatig gebruik van de WPU-warmtepompen van Itho Daalderop.

Jeroen De Bundel, medezaakvoerder van Domutec: “Installeren is voor ons echt veel meer dan wat buizen aan elkaar koppelen. We leveren projecten als een totaalconcept af, van ontwerp tot realisatie. Een doordacht ontwerp met energiezuinigheid als uitgangspunt en een correcte uitvoering ervan zijn cruciaal. Het verschil maak je pas echt met het nauwkeurig hydraulisch in­regelen: het effectief optimaliseren van de installatie. Hierbij speelt kennis op niveau van ontwerp, product en materiaal een héél belangrijke rol.”

‘Itho Daalderop schrijft geothermische bronsystemen voor op basis van zuiver water, en dus niet op basis van een water/glycol mengsel.’

 

Warmtepomp zijn een evidentie

Warmtepompen zijn een onmisbaar element in de filosofie van Domutec. “Vroeger moest je het concept nog met handen en voeten uitleggen, nu is de warmtepomp als verwarmingssysteem stilaan een evidentie. Mensen vragen zelf actief naar de mogelijkheden”, zegt De Bundel. Ook internationale evoluties spelen een belangrijke rol. “In Nederland is men al volop bezig met het loskoppelen van het gasnet. Vroeg of laat staat ons dat ook te wachten.”

Domutec werkt vaak met oplossingen van Itho Daalderop. De Bundel: “Net als wij streeft Itho Daalderop naar een totaalconcept. “De geothermische WPU-warmtepomp, de Autotemp regelunit van de vloerverwarming en de Spider kamerthermostaten vormen één op elkaar afgestemd geheel dat uitblinkt in gebruiksgemak voor de eindgebruiker. De temperatuur kan op kamer­niveau geregeld, zowel voor verwarming als voor koeling. De bediening is duidelijk en eenvoudig voor de eindgebruiker.”

Sanitair warm water

Vooral voor de productie van sanitair warm water is de WPU een warmtepomp waar Domutec graag mee werkt. “Dit is vaak een pijnpunt bij warmtepompen, vanwege de hoge aanvoertemperaturen die nodig zijn. Bij de WPU van Itho Daalderop wordt het sanitair water echter niet aangemaakt via de klassieke warmtepompboilers, maar wordt er gebruik gemaakt van direct geladen voorraadvaten in rvs. In tegenstelling tot boilers met een spiraal erin, wordt het water dus over de condensor van de warmtepomp opgewarmd. Zo is er meer warm tapwater beschikbaar en blijven er netto meer liters in het vat over”, vertelt De Bundel.

‘Bij de WPU van Itho Daalderop wordt het sanitair water niet aangemaakt via de klassieke warmtepompboilers, maar wordt er gebruik gemaakt van direct geladen voorraadvaten in rvs.’

 

“De WPU-warmtepompen kunnen ook geleverd worden om gebruikt te worden als variant voor inpassing in een collectief gesloten of open bron, en voor een klein collectief geothermisch boorveld, zonder dat hier een ombouw als installateur voor nodig is”, gaat De Bundel verder. “Deze laatste variant is interessant omdat er geen centrale circulatiepomp in het verdeelnet nodig is. De warmtepompen worden bij een klein collectieve variant uitgerust met een tweede interne pomp om extra opvoerhoogte te creëren. Zo kunnen een aantal warmtepompen aan één bronveld worden gekoppeld zonder dat een gemeenschappelijk technisch lokaal ingericht moet worden voor opstelling van een centrale circulatiepomp of evenwichtsfles. Het energieverbruik zit dan, evenals het onderhoud van het systeem, alleen bij de bewoner of gebruiker.”

Uitstekende samenwerking

Momenteel werken Itho Daalderop en Domutec samen in een groot project waar 20 warmtepompen aan te pas komen. “We zijn voor de uitvoering pas laat in het vizier gekomen. Ondanks de tijdsdruk verloopt de samenwerking uitstekend. Van bij de eerste contacten was er een vlotte ondersteuning voor technische vragen, EPB-waarden en labels over de technische inpassing van de WPU in dit project.”

Het onderlinge vertrouwen is groot, en dat heeft ook positieve gevolgen voor het gerealiseerde systeem. ”Itho Daalderop schrijft geothermische bron­systemen voor op basis van zuiver water, en dus niet op basis van een water/glycol mengsel. Een goed gedimensioneerd bronsysteem wordt in de wintermaanden niet tot negatieve temperaturen getrokken, waardoor glycol niet nodig is. Hierdoor kan een hoger rendement gehaald worden en gaat het systeem langer mee, maar dat vergt wel een pak vertrouwen tussen fabrikant en installateur over het ontwerp van het systeem”, besluit De Bundel.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details