NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Vraaggestuurd ventilatiesysteem in nieuwbouw appartementen Suikerpark
Project Suikerpark omhelst een 70-tal appartementen, Suikertorens.

Vraaggestuurd ventilatiesysteem in nieuwbouw appartementen Suikerpark

Wonen, ontspannen en werken in de groene omgeving van een stadspark, midden in het pittoreske Veurne. Wie wil daar nu niet voor ­tekenen? Het project Suikerpark omvat 15 hectare natuurgebied, 4 hectare recreatief park en talloze duurzame bouwoplossingen. Iedere woning staat in directe relatie tot het park, dat zo ook een collectieve plek wordt. Het doel? Maximaal leefcomfort. En dit op een zo energiezuinig ­mogelijk manier.

Project Suikerpark omhelst een 70-tal apparte­menten, Suikertorens. Ter realisatie van het project werden heel wat duurzame technieken toegepast. Zo verwarmt de restwarmte van de chips oven van de Pepsico-fabriek in de buurt alle woningen in Suikerpark én wordt deze restwarmte ook gebruikt om het sanitair water te verwarmen. Daaren­boven zorgt het warmte­net ervoor dat alle woningen in Suikerpark BEN zijn. Ook wordt het grijs water, afkomstig van de badkamers van de Suikertorens opgevangen en gefilterd. Dit water kan dan gebruikt worden om de toiletten door te spoelen. 

De CO2 ruimtesensoren in de woonkamer zorgen voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Vraaggestuurd ventilatiesysteem

De samenwerking met DUCO werd gestart op perceel 1 & 2, waar zich compacte apparte­menten bevinden, bestaande uit twee of drie bouw­lagen. Voor de toevoer van verse lucht in de apparte­menten wordt gebruik gemaakt van elektro­nisch gestuurde TronicVent ventilatie­roosters, gekoppeld aan het Duco Silent Tronic System. Deze roosters voorzien de ruimtes continu van goed geventileerde lucht en dit zonder geluidsoverlast. 

Karel Lambert, Projectmanager bij bouwbedrijf Furnibo: “We hebben zoveel mogelijk kokers en valse plafonds willen vermijden om de beschikbare ruimte optimaal te kunnen gebruiken. Enerzijds gebruikten we hiertoe de TronicVent ventilatieroosters die discreet verwerkt zitten in het buitenschrijnwerk. Deze roosters worden bestuurd door de sensoren die zich in de woonruimtes bevinden. Afhankelijk van de kwaliteit van de lucht in deze ruimtes, zal het rooster meer of minder open gaan en dus enkel daar ventileren waar en wanneer dit nodig is. Indien het niet nodig is om verse lucht in de kamer toe te voeren, zal het rooster sluiten waardoor er minder buitenlucht binnen komt. Anderzijds heeft een vraaggestuurd ventilatiesysteem C sowieso minder kanalen. “

Voor de toevoer van verse lucht in de appartementen wordt gebruik gemaakt van elektronisch gestuurde TronicVent ventilatieroosters, gekoppeld aan het Duco Silent Tronic System.

Akoestisch comfort

Daarnaast bevinden zich DucoBox Silent Connect ventilatieboxen in de berging van de apparte­menten. Deze fluisterstille ventilatiebox met slimme sturing zorgt voor de nodige afzuiging in de vochtige ruimtes zoals keuken en bad­kamer. De DucoBox Silent Connect heeft een minimaal geluidsvermogen van 57,5 dB(A) bij aanzuig en 46,5 dB(A) bij afstraling van de kast. Dankzij de dubbele wand doet de DucoBox fluisterstil zijn werk in combinatie met een akoestische bodemplaat. Daarnaast zorgen de CO2 ruimtesensoren in de woonkamer voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.  

Het resultaat? Optimaal thermisch en akoestisch comfort in alle leefruimtes van de appartementen zodat de bewoners binnenshuis een natuurlijke, aangename ventilatie ervaren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details