Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Vraagsturing, het sleutelwoord voor een optimaal binnenklimaat

DSC_6449
De nieuwe boxen onderscheiden zich door slimme 2-zonesturing via een externe klep waarbij de luchtstromen met een minimum aan weerstand optimaal worden verdeeld tussen de 2 zones op basis van vraagsturing.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | DUCO

4 oktober 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Benieuwd naar de laatste trends in ventilatie? Van de nieuwste mechanische ventilatiesystemen en luchtkanaalsystemen tot tips om de installateur optimaal te ontzorgen. Op Install Day informeert en inspireert DUCO met innovatieve ventilatietechnieken om aan ieders ventilatiebehoefte te voldoen. Daarbij biedt de ventilatiespecialist de keuze uit zowel C- als D-systemen. 

Een optimaal binnenklimaat en tegelijkertijd een groene toekomst tot stand brengen: dat is het doel van DUCO. Daarbij zet DUCO in op zowel C- als D-systemen voor ventilatie. Dirk Houpline, Business Manager bij DUCO. “Hét sleutelwoord daarbij is vraagsturing. Twee typische nadelen van een C-systeem zijn immers het akoestische en het energetische aspect.“ Zo garandeert slimme DucoBox Focus dankzij intelligente metingen op basis van CO2-en/of vocht dat enkel wordt geventileerd waar en wanneer dit nodig is én in de juiste hoeveelheid. Gepatenteerde interne regelkleppen zorgen voor een zonale afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht. 

‘Hét sleutelwoord is vraagsturing.’

2-zonesturing

Met maar liefst 4 nieuwe boxen breidt DUCO haar gamma aan mechanische ventilatiesystemen D verder uit. De nieuwe boxen onderscheiden zich door slimme 2-zonesturing via een externe klep waarbij de luchtstromen met een minimum aan weerstand optimaal worden verdeeld tussen de 2 zones op basis van vraagsturing. Hierbij wordt enkel lucht toe- en afgevoerd waar en wanneer dit werkelijk nodig is én in de juiste hoeveelheid. Ruimtes die leeg zijn worden hierbij niet (onnodig) geventileerd. Ruimten met een hogere bezetting worden juist meer geventileerd. De inregeling onder constante druk zorgt ervoor dat de installateur niet constant op en af moet lopen en zo dus veel tijd wint.

Een ventilatie-installatie moet te allen tijde zo energetisch zuinig mogelijk draaien. Alle innovaties in het vak evolueren dan ook in die richting. “In plaats van de gebruikelijke driestanden­schakelaar zien we dat er steeds vaker wordt geventileerd op basis van een CO2-meting. Als er niemand aanwezig is in de ruimte, wordt er ook geen CO2 gemeten en toert het toestel terug automatisch naar 10 procent debiet. Wanneer het nodig is, kan de ventilatie opnieuw optoeren”, zegt Houpline.

Een optimaal binnenklimaat en tegelijkertijd een groene toekomst tot stand brengen: dat is het doel van DUCO.

Ondersteuning voor de vakman

Installateurs krijgen de nodige ondersteuning van de Start-Up Service: zo verkeren ze zich met hulp van DUCO-experts van een perfecte opstart en inregeling van het ventilatiesysteem. Ook met gedetailleerde leg- en boorplannen en een slimme Pricing Tool – die eenvoudig offertes voor elke ventilatienood berekent – geeft het de vakman een duwtje in de rug. Ook het installatiegemak staat voorop, zegt Houpline: “We weten dat de technische ruimtes beperkt zijn – elke vierkante meter extra kost dus handenvol geld. Daarom ontwikkelen we compacte oplossingen, allemaal geïntegreerd in één behuizing.” 

Bovendien zijn de ventilatietoestellen van DUCO eenvoudig aan te sluiten – zo kunnen de sensoren draadloos verbonden worden – en kunnen ze communiceren met domotica-oplossingen. “En met de nieuwe Ventilation App, die we volgend jaar lanceren, vergemakkelijken we de indienststelling of inregeling voor onze installateurs. Met deze applicatie zal de installateur meteen foto’s van de installatie kunnen uploaden naar de cloud en worden de laatste parameters automatisch opgeslagen”, aldus nog Houpline.  

Op en top Belgisch

In volatiele economische en geopolitieke tijden is het een troef om te kunnen vertrouwen op een op en top Belgische firma. “Onze productie is volledig in België gevestigd, en we kopen onze materialen uitsluitend in Europa. Goed voor onze ecologische voetafdruk. Bovendien is onze productie en levering daardoor tijdens de coronacrisis nooit in het gedrang gekomen – in tegenstelling tot heel wat andere bedrijven. Ook nu, tijdens de oorlog in Oekraïne, zorgen we dat onze Belgische klanten op tijd hun bestellingen ontvangen – België blijft immers een prioriteitsmarkt.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details