NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
VTI Oostende: schoolvoorbeeld van gezond en energie-efficiënt binnenklimaat

VTI Oostende: schoolvoorbeeld van gezond en energie-efficiënt binnenklimaat

Een nieuw atelier voor het VTI Oostende, dat flexibel is en een educatieve meerwaarde heeft voor de leerlingen van de afdeling schilderwerk en decoratie van de technische school. Daarom zijn de aanwezige technieken in het gebouw uitdrukkelijk zichtbaar geïnstalleerd. Typisch voor het gebouw zijn het industriële karakter en het circulaire concept ervan, onder andere door het hergebruik van bakstenen en het vermijden van overbodige materialen. De werken werden uitgevoerd in coördinatie van totaalaanneming Himpe uit Loppem.

De uitdaging: gezond en comfortabel binnenklimaat in atelier

In een schoolomgeving heeft een correcte ventilatieoplossing een directe impact op de luchtkwaliteit. Te veel CO2 beïnvloedt de concentratie van de leerlingen negatief. En in een opleidingsatelier voor schilders hangen er verfgeurtjes en circuleren er veel vluchtige organische componenten (VOC), die aan de ruimte onttrokken moeten worden.

Energie-efficiënt

Architectenbureau NWLND in samenwerking met Kris Broidioi kreeg ook de opdracht om een zo energie-efficiënt mogelijk gebouw te ontwerpen. Dat gebeurde behalve met optimale isolatie en zonwering ook door het energie-efficiënt verwarmen van de lokalen en het atelier. “In dit kader was het belangrijk dat het ventilatiesysteem als enige warmtebron instaat voor de verwarming van het ateliergedeelte. In de klaslokalen hangen er ook nog stralingspanelen, die gemonteerd zijn op de ventilatiekanalen”, schetst architect Pieter Vandeputte.

Bijzonder was dat in het nieuwe schoolgebouw de technieken bewust heel zichtbaar geïntegreerd zijn, zodat ze een educatieve waarde krijgen voor de leerlingen. Dat geldt ook voor de ventilatiekanalen, die als esthetisch element zichtbaar in de plafonds zijn verwerkt.

De oplossing: 2 luchtgroepen met warmtewiel in buitenopstelling

Het studiebureau Acovex uit Torhout schreef een vraaggestuurde ventilatieoplossing D met terugwinning van warmte en vocht voor. Die bestaat uit de plug & play Komfovent Verso R 4000 UH HCW L C5.1 en de op maat gemaakte Verso R 62 L/AZC, beiden uitgerust met een warmtewiel.

De vraagsturing gebeurt door middel van de VAV-regelkleppen op basis van CO2-meting op de luchtafvoerkanalen. Het ventilatiedebiet wijzigt automatisch in functie van de gemeten waarden.

“Met de twee geïnstalleerde luchtgroepen behalen we in alle ruimtes de wettelijk voorgeschreven ventilatiedebieten”, weet Jan Decorte van Acovex. “Deze zijn voldoende om een gezond binnenklimaat te garanderen in het atelier en de geuren van de verf aan de ruimte te onttrekken.”

Verwarming

Overigens volstaat de ventilatie in de meeste lokalen om te voldoen aan de warmtevraag. De verse lucht wordt extra voorverwarmd via een verwarmingsbatterij. De wordt gevoed wordt door het centrale verwarmingswater, afkomstig van de lucht-waterwarmtepompen.

Om de binnenruimte optimaal te benutten en de technieken zichtbaar te maken, koos de architect voor een buitenopstelling onder een afdak.

ASD

Installatiebedrijf ASD uit Roeselare realiseerde de uitgebreide installatie. “We werken regelmatig samen met Ventilair Group en zijn daar best tevreden over. De samenwerking verloopt correct en als er zich problemen voordoen, dan worden die snel opgeloste. Bovendien zijn de oplossingen van Komfovent heel kwalitatief.”

Schoolvoorbeeld

Dit project is een schoolvoorbeeld waarbij Ventilair Group een oplossing aanreikte die tegemoetkwam aan de behoeftes van de bouwheer, aannemer, architect, studiebureau en het HVAC-installatiebedrijf. Het resultaat: een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de leerlingen van het VTI Oostende.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details