NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Waar let je op bij het kopen van verlichting?

Waar let je op bij het kopen van verlichting?

Even een lamp ophangen is zo gedaan, maar voordat die lamp er hangt is het goed om slim na te denken waarom die lamp daar komt te hangen. Wat is de reden om deze lamp hierop te hangen? Is het alleen maar basisverlichting of heeft het ook nog een extra functie? En moet de elektriciteit nog aangelegd worden? Dan is het helemaal verstandig om eerst een lichtplan te maken. Hiermee wordt voorkomen dat er lichtpunten ontbreken op cruciale plekken!

Een lichtplan maken

Door eerst een lichtplan te maken kan elke lamp straks op de meest logische plek opgehangen worden, zonder overtollige bedrading. Het voorkomt onnodige frustratie of licht wat gewoon niet handig werkt. Zorg voor de gewone basisverlichting en bedenk op welke plekken er straks gewerkt zal worden. Hier zal immers extra licht aanwezig moeten zijn. Verder kan er gelet worden op extra sfeerverlichting, misschien wel accentlicht of bijvoorbeeld noodverlichting. Aan de hand van dit lichtplan kan men niet alleen bepalen hoe alles aangelegd moet worden, maar weet men ook welk type verlichting er aangeschaft moet worden.

Fel licht, rustig licht of juist dimlicht

Zoals uitgelegd is het nodig om te weten wat de functie is van de te kopen lamp. Dat zal de eerste eis aan de lamp moeten zijn om zo optimaal te kunnen profiteren van het licht in huis. Pas daarna komt het decoratieve gedeelte om de hoek kijken! Wees slim en kies voor LED: duurzaam en vrij van flikkerlicht. Uiteindelijk ook goedkoper door het geringere energieverbruik. Een LED webshop, zoals Budgetlight.nl, heeft veel keuze en ook in LED lampen is er veel mogelijkheden waardoor ze geschikt zijn als dimlicht maar ook juist als een fijne spot gericht op je werkplek, om maar een voorbeeld te noemen. Uiteraard kan er via internet gezocht worden naar een budgetlamp, zodat het allemaal niet te duur hoeft te worden. Naast de hoeveelheid licht is het ook verstandig om te kijken naar de kleur van het licht en zeker bij sfeerverlichting is het fijn als de lampen te dimmen zijn. Eenmaal aangekomen bij het decoratieve gedeelte, dan is het vanzelfsprekend van belang dat de lamp past bij de rest van het interieur. Zowel qua kleur als qua vormgeving. Ook een puntje van aandacht zou de veiligheid moeten zijn. Lichtbronnen die blijven werken als de stroom uitvalt, bijvoorbeeld. Noodverlichting is misschien niet het eerste waaraan gedacht wordt bij een particulier huis, maar is toch zeker aan te bevelen!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details