Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuws

‘Waarom ik bewust voor stookolie heb gekozen als verwarmingsoplossing’

Welke verwarmingsenergie kiezen is ver van eenvoudig.

DSC_9205 kopiëren
‘Hoe kan je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt? Onze architect had stookolie zelfs niet vernoemd als mogelijke energiebron.’

30 december 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Om zeker te zijn dat hij de juiste keuze maakte, heeft de eigenaar van dit nieuwe gebouw in Lustin (Namen) een energieaudit laten uitvoeren door een onafhankelijk adviesbureau. Het resultaat? Stookolie kwam uit de bus als de meest voordelige  verwarmingsoplossing.

Tekst en beeld Informazout

“We wisten niet welke energie we moesten kiezen”, geeft Antoine Installé toe. “De technologie is de laatste jaren erg geëvolueerd en je hoort zoveel dingen. Hoe kan je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt? Onze architect had stookolie zelfs niet vernoemd als mogelijke energiebron.” De nieuwe bouwers wendden zich daarom tot een onafhankelijk bureau dat gespecialiseerd dat bij nieuwbouw of renovatieprojecten advies heeft op maat om het energieverbruik drastisch in te perken. 

‘We hebben een schacht met een grote diameter voorzien die naar buiten loopt, zodat later andere apparatuur kan worden aangesloten, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.’

Energie-audit door een onafhankelijk bureau

Het bureau voerde een energieaudit uit van de totale woonoppervlakte. Het bestudeerde de verwarmingsbehoeften van het gezin en analyseerde de verschillende energieoplossingen op basis van de investeringskosten, maar ook van het energieverbruik over een periode van 20 jaar volgens de verwachte prijsevolutie van de verschillende energiebronnen. Daaruit bleek dat stookolie hier de meest voordelige  verwarmingsoplossing was.

Aardgas werd snel geschrapt als keuze, omdat het in dit landelijke gebied niet beschikbaar was. Geothermie met een warmtepomp was dan weer een veel grotere investering dan een stookolieketel. Bovendien was het hellende terrein er weinig geschikt voor. Het koppel overwoog wel om een warmtepomp aan fotovoltaïsche panelen te koppelen. Maar ook hier hebben de prijs van de elektriciteit en het gebrek aan subsidies voor de installatie van de fotovoltaïsche panelen hen ertoe aangezet om het budget te besteden aan andere uitrusting. Alleen propaan bleef nog over. Maar stookolie scoorde beter, door de configuratie van het gebouw, de veiligheid, het comfort, het gemak en de flexibiliteit. “Onze stookolieketel geeft ons de vrijheid om later vloeibare brandstoffen van plantaardige of synthetische oorsprong te gebruiken met een zeer kleine ecologische voetafdruk”, zegt Antoine Installé.

Een ecologische verwarmingsoplossing

Installé: “Stookolie is dan wel een fossiele brandstof, toch is het een zwavelarm product en wordt het door de Europese wetgeving steeds schoner. Bovendien geeft onze stookolieketel ons de vrijheid om in de toekomst vloeibare brandstoffen van plantaardige of synthetische oorsprong te gebruiken  met een zeer kleine ecologische voet­afdruk. Uiteindelijk zal het product koolstofarm of zelfs -neutraal zijn. We kunnen later ook een warmtepomp of zelfs zonnepanelen aansluiten om sanitair water te verwarmen. Zo’n hybride oplossing zou nog (kosten-)efficiënter zijn..”

‘Onze stookolieketel geeft ons de vrijheid om later vloeibare brandstoffen van plantaardige of synthetische oorsprong te gebruiken met een zeer kleine ecologische voetafdruk.’

Vermogen van de stookolieketel

Het is ook de energie-audit die, op basis van het geschatte verbruik, het vermogen van de stookolieketel bepaalde. Dit grote gezin heeft echter gekozen voor een iets hoger vermogen zodat de 6 kinderen ’s morgens een warme douche kunnen nemen. De keuze viel op een condensatieketel van 30 kW met een modulerende brander, waardoor het vermogen kan worden aangepast in functie van de vraag en de buitentemperatuur. Er zijn drie circuits op aangesloten: vloerverwarming op de gelijkvloerse verdieping, een radiatorcircuit op de eerste verdieping en een circuit voor warmwaterproductie via een boiler van 160 liter. Merk op dat het radiatorcircuit op de eerste verdieping alleen bedoeld is voor de badkamers; de slaap­kamers hoeven niet verwarmd te worden dankzij de goede isolatie van het gebouw.

“We hebben een schacht met een grote diameter voorzien die naar buiten loopt, zodat later andere apparatuur kan worden aangesloten, zoals zonnepanelen of een warmtepomp”, zegt Freddy Sacré, installateur. De familie verbruikt ongeveer 1.000 liter stookolie per jaar. “De stookolie wordt opgeslagen in een tank van 2.500 liter, wat me toelaat om per 2.000 liter te bestellen, omdat de prijs van stookolie vanaf die hoeveelheid altijd goedkoper is. Bestellen op het moment dat de prijs van de stookolie het meest interessant wordt, is het grote voordeel van de tank, en daarom is het ook een economische keuze”, besluit Antoine Installé.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%