NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
WAGO legt nadruk op automatisering
Philippe Kygnée, BU Manager Building Technologies bij WAGO BeLux.

WAGO legt nadruk op automatisering

WAGO, opgericht in 1953, is van familiebedrijf uitgegroeid tot multinationaal, weliswaar nog altijd onder de deskundige leiding van de stichtende familie. In 1998 zag de lokale afdeling WAGO BeLux het levenslicht, wat de groei van WAGO in onze contreien alleen maar ten goede is gekomen. Veiligheid, betrouwbaarheid en innovatie zijn nog steeds dé speerpunten van de firma. 

De belangrijkste missie van WAGO is meer dan ooit: veilige installaties garanderen. Philippe Kygnée, BU Manager Building Technologies bij WAGO BeLux, licht toe: “We willen dat professionals hun installatie met een gerust hart kunnen achterlaten. Dat was al zo in de beginjaren van de firma, en ook vandaag de dag zit veiligheid te allen tijde in ons achterhoofd bij de productontwikkeling. Vandaag de dag zien we dat digitalisering en het Internet of Things aan belang winnen, en ook daar is veiligheid van belang: denk maar aan de toegenomen aandacht voor IT-security.” 

Die focus op veiligheid gaat gepaard met een hoge mate van betrouwbaarheid, iets waarvoor WAGO bekend staat bij zijn klanten. Kygnée: “Onze klanten weten dat ze onze producten zonder zorgen kunnen inzetten en dat we ook op lange termijn de nodige ondersteuning bieden.” Daarom besteedt WAGO bij de fabricage bijzonder veel aandacht aan de levensduur van de producten. “Al onze componenten zijn zodanig ontwikkeld dat ze zo weinig mogelijk onderhevig zijn aan slijtage. We zien dat controllers die in de jaren negentig in gebruik zijn genomen, vandaag de dag nog altijd perfect werken”, zegt Kygnée. 

‘Dat is wat automatisering beoogt en waar wij aan bijdragen: actief ingrijpen in systemen om processen beter en efficiënter te laten verlopen.’

Groothandels 

De elektro groothandel vormt een onmisbare schakel in de WAGO-keten. “Zij kennen de producten en in een groot deel van de gevallen kunnen zij samen met de installateur de juiste keuze maken, zeker als het om relatief eenvoudige projecten gaat”, vervolgt Kygnée. “Voor complexere situaties – denk maar aan projecten waar verlichting en HVAC aan elkaar gelinkt worden en er heel wat data naar de cloud gestuurd moeten worden – kunnen installateurs of studiebureaus rekenen op onze interne studiedienst. Onze experts helpen dan om de complexe technische eisen te vereenvoudigen tot een werkbare, functionele oplossing.”

WAGO is een fabrikant met een uitgebreide traditie op vlak van innovatie. Zo is WAGO de uitvinder van de veeraansluitingtechnologie en is het de marktleider op dit gebied. “We brengen producten op de markt die beantwoorden aan specifieke noden van de klant. Zo ontwikkelden we recent de WAGO gelbox, een compacte box die onze installatiecomponenten beschermt tegen vocht. Zo kunnen installateurs de componenten veilig aansluiten zonder risico op kortsluiting. Een ander voorbeeld: bij onze Inline connector is het mogelijk om alle draden te verbinden in de doorgangsrichting. Dat was op vraag van klanten, die langs weerskanten wilden kunnen aansluiten in plaats van alle aansluitingen aan dezelfde zijde.”

‘We brengen producten op de markt die beantwoorden aan specifieke noden van de klant.’

Automatisering: comfort verhogen en energieverbruik verlagen

Voor elke elektrotechnisch specialist is er geen ontsnappen aan: de toekomst ligt meer dan ooit in de automatisering. Kygnée: “Automatisering vergemakkelijkt het beheer van een gebouw en laat toe om energie efficiënter in te zetten. Het is een tweesnijdend zwaard: zo kan je het comfort voor de gebruikers verhogen én een lager energieverbruik komt natuurlijk ook het klimaat ten goede. 

“De uitdagingen op energetisch vlak hebben geleerd dat het niet langer volstaat om enkel te kijken naar de materiaalkeuze, zoals isolatie of betere ramen. Het besef is gegroeid dat je actief moet ingrijpen in een gebouw: verlichting en verwarming niet nodeloos aan laten, ’s nachts het gebouw laten afkoelen met de gratis koude buitenlucht, intensief meten om problemen te detecteren en te verhelpen,… Dat is wat automatisering beoogt en waar wij aan bijdragen: actief ingrijpen in systemen om processen beter en efficiënter te laten verlopen.” WAGO speelt hierop in door in te zetten op eenvoudige en plug-and-play oplossingen, die de complexiteit, die vaak met automatisering gepaard gaat, net naar beneden halen. “We gaan voor oplossingen die nog altijd gemakkelijk te beheren zijn door de facility manager”, besluit Kygnée.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details