NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Warmtekrachtkoppeling: de slimme investering voor de toekomst
Het appartementsgebouw La Magnanerie in Brussel dateert van de jaren zestig en was aan een renovatie toe op vlak van verwarming.

Warmtekrachtkoppeling: de slimme investering voor de toekomst

Ook in woongebouwen valt een belangrijke winst te realiseren dankzij de stijgende populariteit van de warmtekrachtkoppeling of WKK. Een warmtekrachtkoppeling is een toestel dat gecombineerd en lokaal warmte en elektriciteit opwekt. Het grote voordeel? De WKK levert een hoog globaal rendement, waardoor makkelijk 20% en soms zelfs véél meer brandstof bespaard wordt, en de consument aan het einde van de rit een lagere energiefactuur ontvangt.

Tekst en beeld Gas.be

Het appartementsgebouw La Magnanerie in ­Brussel dateert van de jaren zestig en was aan een renovatie toe op vlak van verwarming. De eigenaars van de om en bij de 200 appartementen besloten over te schakelen op warmtekracht­koppeling voor verwarming en sanitair warmwater. 

De WKK levert 65 procent van de energie die nodig is voor sanitair warm water en verwarming.

Klimaat

Een goede beslissing, volgens syndicus Guillaume Pinte. “Enerzijds wilden we de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren, anderzijds wilden de bewoners hun steentje bijdragen voor het klimaat. In een eerste fase renoveerden we de stookplaats, met een omschakeling van stookolie naar gas. Nadien stelden we ons de vraag of het mogelijk zou zijn om over te gaan op warmtekrachtkoppeling? We hebben contact opgenomen met Sibelga, en hebben samen met hen de mogelijkheden op vlak van ontwerp en haalbaarheid onderzocht. Nadien hebben we het plan voorgelegd aan de algemene vergadering en kon de installatie opstarten.” 

Intussen kijkt men bij La Magnanerie niet meer achterom, zegt Pinte: “Dankzij de warmtekrachtkoppeling kan de CO2-uitstoot naar beneden. De totale factuur bedraagt nog slechts een derde van vooraf. De WKK levert 65 procent van de energie die nodig is voor sanitair warm water en verwarming.”

‘In een eerste fase renoveerden we de stookplaats, met een omschakeling van stookolie naar gas.’

Project op maat

Voor de realisatie van het warmtekrachtkoppelingsproject deed La Magnanerie een beroep op ­Sibelga. De netbeheerder kan terugbuigen op twintig jaar ervaring inzake WKK’s en de optimalisatie van stookplaatsen. Sibelga ontwikkelde een project op maat en begeleidde de vereniging van mede-eigenaars en de syndicus om de investering draaglijk te maken. “Wij nemen alle investerings- en werkingskosten op ons,” legt Nikolaas Bogaerts van Sibelga uit. “Dat betekent dat de eigenaars geen financieel risico lopen.” Bovendien hoeven de eigenaars zich geen zorgen te maken over het onderhoud van de installatie. Sibelga volgt de werking vanop afstand op en monitort de resultaten zorgvuldig. Met alle WKK-projecten die Sibelga de voorbije twee jaar begeleidde in Brussel, werd in totaal zo al 11.000 ton CO2 bespaard. Binnenkort lanceert Sibelga nog eens drie nieuwe WKK-projecten. Volgens Kris De Wit van Gas.be is de WKK een slimme investering. “In de toekomst zal er steeds meer groen gas worden ingezet. Ook dan zal de WKK een efficiënte manier blijven om basisenergiebronnen om te zetten naar eindenergie. Als we kijken naar recente regeerakkoorden, zien we dat ook beleidsmakers deze richting willen uitgaan. En dat is alleen maar goed nieuws voor de gemeenschap.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details