Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Projecten

Warmtepompbehuizing voor een bijzondere Amersfoortse woning

REFERENTIEVERHAAL-AMERSFOORT-BURGERHOUT-2

21 april 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Unieke samenwerking voor de particuliere markt

De oplossingen van Burgerhout worden meestal projectmatig ingezet. Maar soms komt er een particulier project voorbij met speciale wensen, waarbij de producten en expertise van Burgerhout net het verschil kunnen maken. Samen met Energiewacht, Rensa en de bewoners zelf, zoals in dit specifieke geval in Amersfoort.

Een mooie buitenunit

Gerard Verhagen is de bewoner van het huis dat bekend staat om de mooie interieurfoto’s die gedeeld worden via Instagram. Samen met zijn vrouw en twee dochters woont hij hier naar alle tevredenheid. Maar toen ze er net kwamen wonen in 2018, wilden ze wel graag zo gasarm mogelijk wonen: “We besloten om voor een hybride warmtepomp te kiezen. Maar we wilden niet aan de buitenkant een lelijke buitenunit hebben hangen. Vandaar dat we zochten naar een mooie dakoplossing. Dat was een lange zoektocht, maar Derk Feenstra van Energiewacht durfde het wel aan. Samen zochten we naar mogelijke opties. Ik kwam online uit bij Burgerhout en heb ze gebeld om te overleggen over hun oplossing. Ze waren enthousiast, ook al ging het om ‘slechts’ een particuliere woning. Vervolgens zijn we het samen concreet gaan maken.”

Perfecte samenwerking

Derk Feenstra, technisch adviseur duurzaamheid bij Energiewacht: “Ik vond dit zo’n uitdagend project, dat ik dit wel wilde oppakken. Samen zijn we stap voor stap gaan kijken wat er mogelijk is. In september 2020 nam Gerard contact met mij op via ons moederbedrijf Essent. Vervolgens is het mijn taak om een realistisch advies te geven. Daarvoor ben ik in mijn netwerk gaan zoeken. Ik kende Burgerhout uiteraard al wel, maar Gerard was mij voor en nam al contact met ze op. Samen met Burgerhout hebben we het toen opgepakt. Voor ons was het goed kunnen servicen van de oplossing enorm belangrijk. We denken dus niet alleen klantgericht, maar ook oplossingsgericht voor onze eigen werkzaamheden. Van doorslaggevend belang voor mij was dat Rensa alles in prefab heeft gemaakt. Dat maakte het zo veel makkelijker voor ons. Gerwin Stijf van Burgerhout verzekerde mij vanaf het begin dat alles goed zou komen en dat is inderdaad gelukt. Mede door de installateur, Henk Jan van Putten, en timmerman die we hierbij hebben betrokken. In 2021 is de Delta-Discovery Air met één kraanbeweging op het dak geplaatst. De kwaliteit van deze samenwerking was enorm hoog.”

Elkaar uitgedaagd

Gerard Verhagen: “Ik heb wel een half jaar met Derk Feenstra gepingpongd over allerlei ideeën. Daarin hebben we elkaar écht uitgedaagd, af en toe hadden we flinke onenigheid. Maar dat heb je nodig om tot een vernieuwende werkwijze te komen. Dit was nog nooit eerder gedaan voor een enkel woonhuis, dus wij moesten het vanaf nul bedenken. Ik vond het vooral belangrijk dat we geen last hadden van trillingen op onze houten dakconstructie, want wij slapen op zolder. Dankzij praktijkverhalen van Burgerhout en eigenhandige ervaringen raakten we overtuigd. En zo stond er ineens een kraan in de straat om de behuizing op ons dak te plaatsen.”

De oplossing: Delta-Discovery Air

Gerwin Stijf, accountmanager bij Burgerhout: “Doordat onze oplossing Delta-Discovery Air een inspectieluik van binnenuit heeft, kan het jaarlijks onderhoud heel eenvoudig worden uitgevoerd. Dat was, samen met de garantie dat er weinig trilling door ontstaat, een belangrijk argument om hiervoor te kiezen. Doordat groothandel Rensa het prefabwerk heeft verzorgd en er een binnenunit in heeft geplaatst, was het voor Energiewacht relatief eenvoudig te plaatsen. Mijn collega Michel van der Ree, die de Delta-Discovery Air heeft bedacht, is daar de hele dag bij geweest om te helpen op het dak. Het was echt een bijzonder project voor ons allemaal.”

Ook de nazorg is geregeld

Niet alles gaat in één keer goed, zeker als het om iets bijzonders gaat als dit specifieke project. Na de grote installatie waren er nog wel wat aandachtspuntjes, maar die zijn goed verholpen, vertelt Gerard Verhagen: “We hebben wat lekkages gehad, maar die zijn goed opgevangen in samenwerking met de installateur, Energiewacht en Burgerhout. Inmiddels is alles precies zoals we het willen hebben. Persoonlijk vind ik onze oplossing beter en mooier dan de buitenunits die ik bij sommige nieuwbouwwoningen in de tuin zie staan. Ik begrijp niet dat er niet standaard een paar duizend euro extra in een woning wordt geïnvesteerd om het écht goed en mooi te maken. Onze hybride warmtepomp draait goed in de winter en in totaal verbruiken we nu tot wel 70% minder gas. De investering verdient zichzelf dus makkelijk terug en we hebben nu een oplossing die zowel duurzaam is als waarde toevoegt aan onze woning. Wij zijn er heel tevreden over.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details