NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Warmtepompboilers zitten in de lift

Warmtepompboilers zitten in de lift

De toekomst is aan de warmtepompboiler: vanwege het lagere verbruik, een interessante premie, de combinatie met PV-panelen en de toekomstige introductie van de slimme teller, zullen deze warmtepompboilers steeds vaker de elektrische boiler vervangen. Thermo Comfort is invoerder van vier merken van warmtepompboilers. De firma zit dus op de eerste rij om de groei van de sector mee in te schatten en te ondersteunen.

Thermo Comfort is HVAC-specialist sinds 1976. Als gevestigde waarde in de sector is het bedrijf natuurlijk ook ‘mee’ met vernieuwende technologieën, en vaak zelfs trendsetter. In 2001 bracht het bedrijf al voor het eerst een warmtepompboiler op de markt. “Toen waren we vrijwel de enigen, nu zijn zowat alle bedrijven mee op de kar gesprongen”, zegt Patrick Leenaerts, Sales Manager bij Thermo Comfort.

Aquaplex, Dimplex, Thermor en Gorenje

Vandaag de dag brengt het in Antwerpen gevestigde bedrijf vier merken op de markt: Aquaplex, Dimplex, Thermor en Gorenje. Elk merk heeft een specifiek toepassingsgebied, al hebben de warmtepompboilers minstens één element gemeenschappelijk: ze kunnen allen pronken met het A+-label.

beeld-d-engels-01-kopieren

‘De warmtepompboilers van Thermor hebben als grote troef dat het designproducten bij uitstek zijn.’

 

“De warmtepompboilers van Thermor hebben als grote troef dat het designproducten bij uitstek zijn”, zegt Leenaerts. Andere voordelen zijn het lage geluidsniveau en het uitstekende rendement: Thermor haalt de beste COP voor een inhoud van 270 liter. De warmtepompboilers hebben een bijkomend verwarmingselement van steatiet (dus droog en gemakkelijk te vervangen), en richtbare aan- en uitblaasmonden. Bovendien kunnen ze uitstekend gekoppeld worden aan PV-panelen. De Dimplex Edel warmtepompboilers hebben dan weer het belangrijke voordeel ze een Inox-kuip hebben. “Zo zijn ze beter bestand tegen corrosie, en is er geen anode of jaarlijks nazicht nodig”, zegt Leenaerts. “Verder hebben ze R290 als koelmiddel, met een GWP van 3: dit is dus een zeer milieuvriendelijk koelmiddel. Een bijkomend voordeel is de lage installatiehoogte.”

Warmtepompboilers van Aquaplex hebben een permanente ingebouwde ventilatiestand. Dit laat toe om de warmte uit de afgezogen lucht gratis te recupereren. Gorenje biedt een mooie reeks warmtepompboilers als wandmodel aan, gaande van 80 en 100 tot 120 liter. Leenaerts: “Een ideale toepassing voor kleinere appartementen, of daar waar enkel een douche aanwezig is.”

beeld-d-engels-02-kopieren

‘Dankzij het lage verbruik van warmtepompboilers (amper één derde ten opzichte van een elektrische boiler) betaalt de investering zich binnen de twee jaar terug.’

 

Restwarmte gebruiken

Volgens Leenaerts zullen warmtepompboilers de komende jaren alleen maar aan belang toenemen. “Het zijn ideale vervanger van elektrische boilers. Dankzij hun lage verbruik (amper één derde ten opzichte van een elektrische boiler) betaalt de investering zich binnen de twee jaar terug. Wie de gratis restwarmte van bijvoorbeeld een sauna, zonnebank of droogkast kan gebruiken, zal uiteraard nog meer besparen.”

Een elektrische boiler plaatsen is volgens Leenaerts alleen nog maar nuttig als de boiler uitsluitend in een slaapkamer kan worden opgesteld, aangezien hier geen ventilator werkt. “In alle andere gevallen is een warmtepompboiler de uitgelezen keuze. We zien dan ook dat de markt sterk groeit. In het eerste kwartaal van 2019 konden we een groei van maar liefst 55 procent noteren. Vooral de modellen van 200 liter doen het extreem goed. Deze sterke groei is wellicht mede het gevolg van de bestaande premie van 400 euro.” Vanwege de lage investeringskost, de beperkte omvang van de installatiewerken, en het hoge potentieel inzake vervangingen van elektrische boilers, groeit de markt van warmteboilers veel sneller dan die van de warmtepompen.

En het eindpunt is nog niet bereikt: “De introductie van de nieuwe slimme teller zal de populariteit van de warmtepompboilers ongetwijfeld nog doen toenemen. Dan zullen gebruikers zoveel mogelijk aan zelfconsumptie willen doen, en zullen ze zo weinig mogelijk energie terug op het net steken”, aldus Leenaerts. “In combinatie met PV-panelen en het bestaande premiestelsel ziet de toekomst van de warmtepompboilers er alleen maar rooskleurig uit.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?