NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Warmtepompen en Smart Home-­toepassingen onder een nieuwe ­noemer naar de toekomst
De nieuwe naam onderlijnt het innovatieve productportfolio en de toewijding aan de trend naar elektrificatie.

Warmtepompen en Smart Home-­toepassingen onder een nieuwe ­noemer naar de toekomst

Bosch Thermotechnology wordt de Bosch Home Comfort Group, een naamsverandering waarmee het bedrijf het uitgebreide aanbod aan producten wil onderlijnen. Denk daarbij aan duurzame airconditioning, maar ook (hybride) warmtepompen en Smart Home-toepassingen voor een comfortabelere thuis. 

2022 bleek een geslaagd jaar voor Bosch Thermotechnology. Niet alleen steeg het aantal medewerkers tot 14.400, maar het bedrijf kende ook een sterke groei. De drijvende kracht achter die groei zijn de energie-efficiënte warmtepompen, met een wereldwijde stijging van de verkoop ervan met 54%. Ook in markten als de Verenigde Staten (met 68%) groeide Bosch Thermotechnology. De drijvende kracht daar lag bij airconditioning.

Deze successen noopte het bedrijf tot een naams­verandering naar Bosch Home Comfort Group. “De nieuwe naam onderlijnt ons innovatieve productportfolio en onze toewijding aan de trend naar elektrificatie door onze warmtepompen, hybride toestellen en airconditioning sterk uit te breiden. Met de uitgebreide elektrificatie van alle energiestromen en de intelligente en efficiënte interactie tussen alle verbruiksapparaten in het gebouw combineren we een duurzame levensstijl met een hoog comfortniveau”, zegt CEO Jan Brockmann.

Bosch Thermotechnology investeert 700 miljoen euro in elektrificatie om de omslag naar warmtepompen te versnellen.

Uitbreidingen

Bosch Thermotechnology verwacht dat de warmtepomp- en airconditioningindustrie in 2023 verder gaat groeien, en onderneemt daarom ook stappen. Zo investeert het bedrijf 700 miljoen euro in elektrificatie om de omslag naar warmtepompen te versnellen. Samen met de Duitse overheid en enkele andere warmtepompproducenten ondertekende Bosch overigens een intentieverklaring om vanaf 2025 500.000 warmtepompen per jaar te produceren. Op verschillende plekken breidt het bedrijf zijn productiecapaciteit voor warmtepompen dan ook uit, met bijvoorbeeld een nieuwe productielijn in Aveiro, Portugal of een nieuwe productievestiging in Eibelshausen in Duitsland.

Al die warmtepompen die Bosch wil gaan produceren, moeten uiteindelijk ook bij de eind­gebruiker geïnstalleerd worden. Op de ISH-vak­beurs heeft Bosch Thermotechnology dan ook een nieuw opleidingsinitiatief gelanceerd voor warmtepompen. Dit initiatief, de ‘Klimahelden-Schmiede’, leert installateurs een warmtepomp in 1 dag in plaats van 2 te installeren. Het bedrijf biedt alleen al op het gebied van warmtepompen in totaal meer dan 20 verschillende opleidingen aan. Dit betekent dat hoogopgeleide specialisten in de sanitair-, verwarmings- en airconditioning­branche de klimaatbescherming in de bouwsector in het beoogde tempo kunnen bevorderen en het voor Duitsland geplande aantal warmtepompen kunnen installeren.

Naast warmtepompen biedt het Duitse bedrijf ook Bosch smart home-oplossingen, zoals de intelligente radiatorthermostaten.

Hybrides

Omdat er ook heel wat oude, ongerenoveerde woningen in Duitsland staan, kiest Bosch voor een gediversifieerde aanpak. Naast warmte­pompen omvat hun gamma ook warmtepomp­hybriden die bestaan uit een warmtepomp en een extra condensatieketel voor piekbelastingen. Dit is de manier om snel een voor iedereen betaal­bare transformatie van de energie­systemen te realiseren. Als onderdeel van een hybride systeem kunnen deze warmtepompen veel kleiner zijn, waardoor ze goedkoper zijn dan stand-alone warmtepompen, die meestal een uitgebreide en kostbare aanpassing van het verwarmingssysteem of renovatie van de gebouwschil vereisen.

Smart Home

Naast warmtepompen biedt het Duitse bedrijf ook Bosch smart home-oplossingen, zoals de intelligente radiatorthermostaten. Deze besparen tot 36 procent op de verwarmingskosten dankzij flexibele regelmogelijkheden en vraagafhankelijk ver­bruik. Een efficiënte energie­voorziening voor alle energie­verbruikende apparaten wordt gegarandeerd door de Bosch Energy Manager: de app is het “controlecentrum” dat van een smart home een echt groen huis maakt. Intern opgewekte zonne-energie wordt intelligent en auto­matisch verdeeld, waardoor de elektriciteits­kosten tot 60 procent dalen. Deze Energy Manager bepaalt welke systeem­componenten worden voor­zien van kosten­efficiënte elektriciteit die op het dak is opgewekt. Dat kan gaan van de nieuwste generatie warmtepomp tot de nieuwe wallbox (beschikbaar vanaf Q3 2023) of de energie­besparende HomeConnect huishoudelijke apparaten van BSH Hausgeräte.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details