NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Warmtepompen en vloerverwarming
Als je de warmtebehoefte van een bepaalde ruimte weet kan je perfect bepalen hoeveel meter leiding er nodig is om aan deze warmtevraag te voldoen en welke cv-watertemperatuur je hiervoor nodig hebt.

Warmtepompen en vloerverwarming

In nieuwbouwwoningen is een warmtepompinstallatie voor de verwarming en de productie van sanitair warm water, niet meer weg te denken. Warmtepompen of het nu bodem-water of lucht-water systemen zijn, werken het best bij een zo laag mogelijke ontwerptemperatuur. In de meeste gevallen is vloerverwarming dan de ideale oplossing. Joost Berckx, Product Manager bij Bosch Thermotechnology, geeft enkele tips voor een efficiënte en comfortabele installatie.

De eigenaar van een woning of de installateur zou voor een warmtepompinstallatie kunnen ­kiezen met overgedimensioneerde radiatoren, maar om deze bij een lage temperatuur te laten werken moet ze drie tot vier keer groter zijn dan normaal. In heel wat gevallen is dat niet haalbaar. De combinatie van een warmtepomp met een vloerverwarming is heel vaak wel een ideale oplossing. Een correct gedimensioneerde vloerverwarming kan bij zeer lage ontwerptemperaturen, meestal 35° C of zelfs minder, een ruimte verwarmen en eventueel ook koelen. 

Bosch Thermotechnology biedt warmtepompen aan die het mogelijk maken op een voordelige manier de woning te verwarmen en desgewenst ook te koelen.

Als je de warmtebehoefte van een bepaalde ruimte weet kan je perfect bepalen hoeveel meter leiding er nodig is om aan deze warmtevraag te voldoen en welke cv-watertemperatuur je hiervoor nodig hebt. In de meeste gevallen zullen de leidingen op 10cm of zelfs minder van elkaar moeten geplaatst worden om voldoende afgiftevermogen te kunnen garanderen. Bosch Thermotechnology beschikt over specialisten die deze berekeningen kunnen uitvoeren. 

Warmtebehoefte, debiet, inregeling, vloeroppervlakte

Joost Berckx, Product Manager bij Bosch ­Thermotechnology: “Een goede dimensionering en inregeling is van groot belang. Aan de hand van het legplan moet er per ruimte een bepaald cv-waterdebiet en verwarmingsoppervlakte gehaald worden. Is dit niet het geval, dan zullen de verschillende ruimtes van de woning onvoldoende of te veel verwarmd worden. Om een correcte ­inregeling te doen moeten we rekening houden met de volgende parameters:

  • De warmtebehoefte van een specifieke ruimte
  • Het debiet van de circulatiepomp
  • De juiste vertrek- en retourtemperatuur (∆T)
  • De beschikbare vloeroppervlakte?

Juiste keuze vloermateriaal

Berckx gaat verder: “Het is van groot belang om vloerverwarming te combineren met een geschikt vloermateriaal. Laminaat en parket kunnen beschouwd worden als een soort van isolatie die de afgifte van warmte tegenhouden. Er moet bij­gevolg extra warmte voorzien worden om deze hindernis te overbruggen. Dit kunnen we doen door meer leidinglengte aan vloerverwarming te voorzien in de ruimte of door de ontwerptemperatuur voor deze specifieke ruimte te verhogen, zoals 45° C in plaats van 35° C. Dit resulteert echter in een lager rendement van de warmtepomp, en in een hogere energiefactuur. Vloeren in steen, epoxy of beton kunnen in combinatie met vloerverwarming ook een heel aangename warmte verspreiden.”

Een correct gedimensioneerde vloerverwarming kan bij zeer lage ontwerptemperaturen, meestal 35° C of zelfs minder, een ruimte verwarmen en eventueel ook koelen.

Type verwarming is ruimteafhankelijk

Mensen opteren vaak ook voor vloerverwarming in de slaapkamers. Daarbij is waakzaamheid geboden, aldus Berckx: “In de meeste gevallen worden slaapkamers niet echt verwarmd en is het aangenamer om in een koele ruimte te slapen. Een ­correct gedimensioneerde vloerverwarming werkt als een buffer die traag opwarmt en ook heel traag terug afkoelt. Daarom kan men in slaapkamers eventueel opteren voor een vloerverwarming zonder al te grote buffer. Eén die snel kan opwarmen en ook snel afkoelt.”

Bosch Thermotechnology biedt warmtepompen aan die het mogelijk maken op een voordelige manier de woning te verwarmen en desgewenst ook te koelen. “Een vloerverwarming is hiervoor de ideale oplossing”, besluit Berckx. “Indien de vloerverwarming een voldoende grote oppervlakte heeft en je rekening houdt met de technische bepalingen, heb je bij onze warmtepompen ook geen buffervat of extra circulatiepomp nodig. Dit heeft een gunstig effect op de installatiekost.”

Buderus lanceert in 2021 de campagne ‘Don’t be a fossil’, waarmee de firma installateurs wil aanmoedigen om vandaag al in te zetten op warmtepompen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details