NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Warmtepompen van Zweedse makelij: kwaliteit en duurzaamheid verzekerd

Warmtepompen van Zweedse makelij: kwaliteit en duurzaamheid verzekerd

96 jaar geleden al introduceerde CTC in Zweden het concept ‘centrale verwarming’. In 1981 startte het bedrijf met wat toen nog een revolutionaire techniek was: de warmtepomp. In de loop der jaren heeft CTC de focus steeds meer verlegd naar warmtepompen. Een bewuste keuze: “Wist je dat 78% de CO2 uitstoot te wijten is aan fossiele brandstof? Warmtepompen zijn dan ook een belangrijke schakel in het oplossen van het klimaatprobleem”, zegt Danny Dierckens van CTC Benelux.

Danny Dierckens beseft dat we in België nog een lange weg af te leggen hebben op vlak van warmtepompen: “In Scandinavië is het gebruik van fossiele brandstoffen al jaren aan banden gelegd. Wie een oude verwarmingsketel vervangt, moet daar verplicht overschakelen op hernieuwbare energie. Of kijk naar Nederland, waar men de gasprijs verdubbeld en de elektriciteitsprijs lichtjes verlaagd heeft. Het wordt tijd dat ook in België werk wordt gemaakt van een echt groene taxshift.”

Kwaliteit hoog in het vaandel

CTC Benelux wacht echter niet op een taxshift om nu al werk te maken van de energietransitie, met een aanbod van kwalitatieve warmtepompen, die niet voor niets de Zweedse stempel dragen. Die kwaliteit draagt CTC hoog in het vaandel. “We gaan niet voor het goedkoopste product op de markt. Met onze modulerende toestellen behalen we bijna-perfecte EPB-scores, iets wat architecten en EPB-verslaggevers niet ontgaan is. Ook zij beginnen onze producten aan te bevelen.” Het gamma breidt bovendien verder uit: zo introduceert CTC tegen het einde van het jaar nieuwe modulerende bodem-watertoestellen, met een vermogen van 12 en 16 kW.

Warmtepompen van Zweedse makelij: kwaliteit en duurzaamheid verzekerd

‘Onze warmtepompen wegen tot twee keer zoveel als een warmtepomp van een ander merkt, en dat is niet omdat we er lood insteken.’

 

“Onze warmtepompen wegen tot twee keer zoveel als een warmtepomp van een ander merk, en dat is niet omdat we er lood insteken”, vervolgt Dierckens. “De toestellen zijn kwalitatief afgewerkt. We proberen evenmin om de warmtepompen zo klein mogelijk te maken. Sommige mensen denken dat een grotere unit automatisch meer geluid produceert, maar niets is minder waar. Onze warmtepompen zijn tot 12 dB(A) stiller dan kleinere toestellen.”

Het gamma van CTC omvat zowel bodem/water- als lucht/water-warmtepompen. “Het aandeel bodem/water ligt bij ons iets hoger dan bij andere fabrikanten”, aldus Dierckens. “Beide systemen hebben voor- en nadelen. Klanten moeten zich de vraag stellen of de verhoogde efficiëntie van geothermie opweegt tegen de hogere installatiekost. En natuurlijk moet je er ook de ruimte voor hebben.” In één geval is lucht/water absoluut aanbevolen: “Als je een buitenzwembad hebt, kan je een lucht/water-warmtepomp gebruiken om in de zomer het zwembad te verwarmen.”

Monobloc

Eén belangrijk kenmerk van de warmtepompen van CTC, is dat ze enkel in monobloc-versie bestaan. “We hebben geen split-toestellen. Dat betekent dat er geen koeltechnische handelingen moeten gebeuren bij de installatie. Dat zorgt voor een verbeterde kwaliteit, want we kunnen het koeltechnisch circuit in de fabriek reeds testen op lekdichtheid en efficiëntie. En natuurlijk wordt het werk voor de installateur er eenvoudiger op.”

De regeling is één van de paradepaardjes van de warmtepompen van CTC, zegt Dierckens. “Omdat ze net heel intuïtief voor de eindklant en de installateur zijn. Geen ingewikkelde codes, maar duidelijke teksten, in verschillende talen beschikbaar. Toen ik afgelopen maand op ISH mijn ronde deed langs de verschillende fabrikanten zag ik veel uitgebreide en flikkerende regelingen, die echter veel te ingewikkeld zijn voor de klant en installateur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details