NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Warmtepompsysteem | Sporthal in Gemert

Warmtepompsysteem | Sporthal in Gemert

Sportcentrum Molenbroek in Gemert is een uitgebreide renovatie ondergaan. Van asbestsanering tot vervanging van de verwarming en warm water installatie. Een renovatie biedt een perfecte gelegenheid om te kiezen voor duurzamere methoden. In dit geval is het dak voorzien van zonnepanelen en voor de verwarming van de ruimtes en het warme tapwater is gekozen voor een warmtepompinstallatie. Bij een sportlocatie is er meestal geen sprake van een continu vraag naar warm water, maar juist veel warm water in korte tijd op meerdere momenten van de dag.

Toepassing

  • Warm water

56 douches; 1920 liter van 38°C, doorstroming van 6 liter per minuut voor een gemiddelde duur van 5 minuten.

  • Verwarming

300kW lage temperatuur verwarming uitgelegd op een regime van 45/35°C

Beschrijving

Het sportcentrum bestaat uit 2 grote sportzalen, een dojo, 8 kleedkamers, een vergaderkamer, een kantine en een aantal aanverwante ruimtes.

De 2 grote buitenunits (Enevator Air Standard 340 kW) zorgen voor de verwarming in de gehele sporthal. Het verwarmingscircuit is uitgelegd op 45/35°C. Daarnaast verzorgen deze units warm water dat als bron dient voor de Enevator Aqua Booster (binnenunit) die warm tapwater levert tot 78°C. Hiermee kunnen de sporters na hun activiteiten prettig douchen.

We verzorgden het gehele systeem. Dus naast de warmtepompen hebben we een ST voorraadvat van 1500 liter geleverd en een op maat gemaakte buffertank.

Het systeem bestaat uit de volgende producten:

2 x AWHS 340 lucht-water warmtepompen. Enevator Air Standard

1 x WWHB 45 water-water booster warmtepomp Enevator Aqua Booster

1 x ST 1500 Voorraadvat

1 x SBT buffertank ingezet als open verdeler – op maat gemaakt voor dit project

Principeschema van het systeem

Op maat gemaakte buffertank

Omdat wij onze eigen Tankplant hebben kunnen we tanks en (buffer)vaten op maat maken. Speciaal voor het project in Sportcentrum Molenbroek hebben we een vat gemaakt waarbij de aansluitingen gemaakt zijn naar behoeften van deze installatie.

We hebben het buffervat eerst op tekening uitgewerkt. Onze CAD-tekenaar heeft een uitgebreide werktekening gemaakt voor onze specialisten in, wat wij onze Tankplant noemen. Zo kunnen we met een korte doorlooptijd een perfect passend product leveren.

Energie efficiëntie warmtepompen

De Enevator Air Premium warmtepompen leveren water met temperaturen tot 63°C, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen voor ruimteverwarming én sanitair warm water. Ze kunnen COP’s (prestatiecoëfficiënten) tot 4,64 leveren en maken deel uit van een serie met 9 verschillende modellen met capaciteiten tot 100,7 kW. Deze warmtepompen functioneren bij buitentemperaturen tot -20°C.

Warmtepompen

Verantwoord gebruik van fossiele brandstoffen en duurzaamheid vinden we belangrijk. Daarom hebben we een range warmtepompen in ons assortiment die kunnen voorzien in de warmwaterbehoefte van middelgrote tot grote projecten. Vermogens variëren van 22 kW tot 463 kW waarmee in zeer grote hoeveelheden warm water kan worden voorzien. Het hoge temperatuurbereik (tot 78°C) maakt onze warmtepomp systemen niet alleen geschikt voor ruimteverwarming maar juist ook voor de bereiding van warm tapwater.

Hoge temperaturen nodig?

De Enevator Aqua Booster wordt ingezet als naverwarmer als er nog wat hogere temperaturen nodig zijn. Bijvoorbeeld in een warmtepompsysteem zoals bij de sporthal in Gemert, maar ook als er gebruik wordt gemaakt van stadsverwarming of indien er warmte wordt teruggewonnen uit een bedrijfsproces.

Warmtepompsystemen van A.O. Smith

A.O. Smith heeft kennis van alle technieken en adviseert graag bij het samenstellen van een goede warmwaterinstallatie. Iedere situatie is anders. De hoeveelheid warm water, de gewenste temperatuur en piekbelastingen moeten worden meegenomen in het advies voor het beste warmwatersysteem. Meestal kan door een combinatie van technieken, waaronder warmtepomp techniek, een installatie worden samengesteld die duurzaam, betrouwbaar én financieel verantwoord is. Bijvoorbeeld een warmtepomp in combinatie met een gasgestookte of elektrische boiler om de piekbelasting op te vangen. Een dergelijk advies vergt veel rekenwerk en kennis over de verschillende technieken. A.O. Smith heeft al deze kennis in huis en is daardoor de aangewezen partij om te assisteren bij een gedegen advies over middelgrote tot grote warmtepomp installaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details