NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Wat betekent emissievrij wonen in 2050?
Patrick O

Wat betekent emissievrij wonen in 2050?

Bouwen doe je voor een lange periode en de keuzes die we nu maken gaan dus een hele tijd mee. Het is dus een zoektocht naar een betaalbare oplossing waar we geen spijt van hebben of zullen hebben. Dat CO2 het klimaat opwarmt is bewezen en helaas hebben we al 1.1 °C veroorzaakt. Willen we niet hoger gaan dan 1.5 °C, moeten we nu aan de slag. Aan het actueel CO2 emissietempo komt dit eraan tegen 2030. Het grote geluk is dat de technieken nu bestaan. We moeten niets uitvinden. Het defiscaliseren van de stroomprijs is een must maar een lijdensweg.

Voor nieuwbouw is het relatief helder

De warmteverliezen drukken tot een tiende van 30 jaar geleden is haalbaar en betaalbaar. Voor een klassieke woning moet 2.5 tot 5 kW bij -8°c mogelijk zijn. Kierdichtheid van 0.6 (zie passiefhuisstandaard) is geen kunst en vliegwerk. Corona heeft ons extra doen inzien dat ventilatie noodzakelijk is. De Belgische norm om per M² te ventileren is ongelukkig. Het is beter om per persoon te ventileren en dan is 30 M3/pp/h. redelijk. Het is ook energiezuiniger. Een laag temperatuursysteem (vloerverwarming) is te verkiezen voor het comfort maar ook voor de energiezuinigheid. Een warmtepomp gaat ter plaatse geen emissie veroorzaken en kan naast de verwarming ook het sanitair comfort garanderen. Gezien het kleine vermogen van de warmtepomp, moet de boilerinhoud iets ruimer zijn dan vroeger. Er kan ook voor een warmtepompboiler gekozen worden. Lucht-lucht is technisch ook een alternatief, maar biedt minder comfort en maakt geruis. Een jaarlijks warmteverbruik van 15 kWh/m² is een uitdaging maar haalbaar(SWW inclusief). In normale gevallen zou 50 kWh/m²/J een maximum moeten zijn. Een ketel heeft hier niets te zoeken, tenzij we technologisch op biobrandstoffen wachten, maar we hebben weinig tijd. We moeten ons er wel van bewust zijn dat er in een gascentrale wel emissies zijn. Het 2’ traject is om dat maximaal zelf groene energie te produceren met een zonneboiler en PV panelen. ‘A zero energy house’ is dan de doelstelling.

Voor renovatie is het minder evident

Hier ook moet de footprint naar beneden maar dit is veel complexer. Maximaal isoleren, het kierdicht maken en vakkundig ventileren drukt de warmtevraag en is evident. Een energieverbruik dat maar 30 procent is, vergeleken met vroeger, moet de doelstelling zijn. Indien er een laag temperatuur afgiftesysteem is, is een warmtepomp mogelijk. Voor grotere installaties of hogere temperaturen is een hybride oplossing een alternatief. De vermogensverhouding tussen ketel en warmtepomp moet 70/30 zijn. De emissies zullen dan ongeveer 70 procent dalen. Voor deze markt zijn groene brandstoffen toch wel wenselijk. Het is niet aan de regelgever om de technologie vast te leggen maar hij moet zich beperken tot de essentie en dat is de CO2 reductie te betrachten. Een heel deel woningen zijn bijna niet te renoveren en dan is nieuwbouw op afbraak een goed alternatief. In steden is stadsverwarming ook te overwegen. Het beeld in de straat is een bevestiging dat ondertussen mensen er aan beginnen en ondertussen doen we ook nog méér expertise op. 

Het jaarlijkse aantal renovaties van 0.8 % naar 3 procent

Het activeren van de particulieren is noodzakelijk om onze doelstelling te behalen. Europa definieert duidelijke -55 procent tegen 2030. De oorlog geeft een brutale wake up call en motiveert éénieder eraan te beginnen. De fabrikanten zijn klaar om de uitdaging aan te gaan. Nu nog Jan met de pet.  

Patrick O
Public affair officer ATTB

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details