NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Waterzijdig inregelen biedt optimaal comfort en een lagere energierekening

Waterzijdig inregelen biedt optimaal comfort en een lagere energierekening

Het is belangrijk dat je het maximale rendement uit je cv installatie haalt. Maar dat lukt lang niet altijd. Waterzijdig inregelen brengt heel wat voordelen met zich mee. De gevolgen zijn positief op vlak van woningcomfort, de energiefactuur en de vermindering van CO2-uitstoot.

Het komt steeds vaker voor dat consumenten, nadat ze een nieuwe cv-ketel hebben gekocht, veel minder comfort ervaren dan ze verwachtten. Niet in alle kamers wordt het lekker warm of het duurt heel lang voordat het aangenaam is. Al snel denken ze dat hun nieuwe ketel niet goed functioneert. Met het hoger zetten van de kamerthermostaat of eventueel het uitzetten van de modulatie van de pomp, lijkt het probleem opgelost. Het maakt inderdaad een einde aan het comfortgebrek, maar het werkelijke probleem is niet aangepakt. Bovendien kost het meer energie, verhoogt het de kosten en stijgt de CO2-uitstoot. Terwijl je met een nieuwe cv-ketel natuurlijk hoopt dat het verbruik en daarmee de energierekening daalt.

Er is bij consumenten en soms ook bij installateurs weinig kennis om de oorzaak weg te nemen of de problemen te voorkomen. In veel gevallen is de installatie namelijk niet waterzijdig ingeregeld. Bij waterzijdig (of hydraulisch) inregelen, wordt de installatie in balans gebracht, dat wil zeggen dat alle radiatoren de juiste hoeveelheid doorstroming van warm water hebben.

Bij nieuwe cv-ketels is de kans groot dat de installatie niet optimaal functioneert als de installatie niet waterzijdig wordt ingeregeld.

 

Hoe werkt het?

Een cv-installatie is relatief eenvoudig in balans te brengen. Om te beginnen tapt de installateur de installatie af. Dan worden radiatorafsluiters vervangen door dynamische afsluiters die instelbaar zijn. Vervolgens wordt de installatie weer gevuld en ontlucht. De dynamisch inregelbare afsluiters worden met een app op precies de juiste hoeveelheid ingesteld. Tenslotte moet de maximale capaciteit van de cv-ketel in balans worden gebracht met de maximale capaciteit van de cv-installatie. Afhankelijk van het aantal radiatoren is een installateur ongeveer een halve dag bezig met de werkzaamheden.

Bij nieuwe cv-ketels is de kans groot dat de installatie niet optimaal functioneert als de installatie niet waterzijdig wordt ingeregeld. Gebeurt dat niet dan is het effect van niet inregelen groter dan bij oudere ketels. Waterzijdig inregelen hoeft overigens niet per se direct bij de installatie van een nieuwe cv-ketel plaats te vinden. Dit kan ook bij een bestaande installatie gebeuren. De besparing is dan afhankelijk van het type en de conditie van de cv-ketel. Verder is het goed om te weten dat het inregelen bij vloerverwarming en een warmtepomp eveneens zorgt voor het hoogste rendement en meeste comfort.

Rol van de installateur

Als installateur denk je met je klant mee. Het is dan ook belangrijk om kennis over waterzijdig
inregelen te delen met klanten bij comfortklachten en de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Op dit moment zijn er slechts weinig installateurs die deze service aan hun klanten aanbieden en/of in een offerte verwerken. Installateurs die hun klanten nog beter willen servicen, kunnen bij Remeha terecht voor trainingen over waterzijdig inregelen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details