NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Weg met de eilandmentaliteit, op naar een geïntegreerde oplossing

Weg met de eilandmentaliteit, op naar een geïntegreerde oplossing

Smart home-oplossingen zijn al lang geen gadget meer, maar toch zien aannemers en projectontwikkelaars nog niet altijd het tijd-en kostenbesparende potentieel ervan in. Specialist ter zake Vecolux, dat resoluut inzet op een op KNX gebaseerde oplossing,

Vecolux is 35 jaar geleden begonnen als importeur van elektrotechnisch materiaal. Vandaag de dag is het bedrijf gespecialiseerd in het aanbieden van oplossingen die gebouwen slimmer maken. Zaakvoerder Johan Vetters: “Vroeger waren we productgericht, nu ligt de focus op het bieden van oplossingen en service. De installateurs en systeemintegratoren verwachten dat van ons: ze willen ontzorgd worden, en daar is een totaaloplossing voor nodig.”

Een totaaloplossing betekent ook: een oplossing die heel wat technieken in huis of in het gebouw integreert. Vetters: “Onze oplossing is de centrale pion, die verschillende technieken met elkaar laat communiceren.” Die hoge mate van integratie en samenwerking vergt een andere mentaliteit dan men in de bouwsector gewend is: “De bouw bestaat nog al te vaak uit vele kleine eilandjes: de rolluiken, verlichting, verwarming, videofonie,…: nog altijd te vaak zijn het aparte entiteiten, elk met hun eigen gebruikersinterface.”

Het begrip ‘smart homes’ is een containerbegrip geworden, vindt Vetters. “Mensen denken dat het voldoende is dat ze hun verwarmingsketel met een app kunnen besturen om van een smart home te spreken. Maar als ook de rolluiken, de verlichting, ventilatie en andere technieken met een afzonderlijke app bediend kunnen worden, heb je op de duur talloze applicaties op je smartphone staan.”

‘Onze oplossing is de centrale pion, die verschillende technieken met elkaar laat communiceren.’

 

KNX is de spil

In de oplossing die Vecolux aanbiedt, spreken alle technieken met elkaar. KNX is de spil van het systeem. Het grote voordeel van deze wereldwijde standaard is dat ze techniekoverschrijdend communiceert. “Bovendien is KNX merkneutraal, en is dus ook niet afhankelijk is van het overleven van een welbepaalde fabrikant. Mensen hechten een groot belang aan zekerheid. Bovendien is de communicatietechnologie onveranderd gebleven”, zegt Vetters.

Vecolux werkt in België samen met een vijftiental partners die eveneens resoluut voor KNX kiezen, wat meerdere diversificatiemogelijkheden biedt. En dus kan de firma een geïntegreerde totaaloplossing aanbieden. “In appartementsgebouwen bieden we de mogelijkheid aan om in elk appartement één centrale display te voorzien. Eén scherm dat dienst doet als thermostaat en als bedieningspaneel voor onder meer de verlichting, de rolluiken, de videofonie, de ventilatie,… Bovendien kan de bewoner zelf sferen en actielijsten instellen, evenals een vakantiekalender en tijdsklok. Eén gebruiksvriendelijk toestel, passend in een inbouwdoosje van 68 millimeter, bedient de hele woning.”

Ook in de hotelsector is Vecolux erg actief, zegt Vetters: “Zo wordt het mogelijk om in een hotel de volledige customer journey te automatiseren. Vanuit de online boeking kunnen de hotelkamers automatisch gereed gezet worden voor de hotelgast. Hierbij krijgt hij een persoonlijke begroeting op de kamerdisplay en wordt de userinterface in de taal van de hotelgast gezet. Daarnaast wordt de klassieke ‘do not disturb’-hanger gedigitaliseerd en kan door middel van aanwezigheids-detectie steeds de actuele bezettingsstatus van de kamer geraadpleegd worden.”

In de oplossing die Vecolux aanbiedt, spreken alle technieken met elkaar.

 

Meerwaarde

“We moeten de meerwaarde van smart homes voor aannemers of projectontwikkelaars nog sterker in de verf zetten”, vindt Vetters. “Eén geïntegreerd systeem resulteert in minder kabels, minder fouten, minder bouwuren, en nauwelijks meer of zelfs minder kosten.” Onder de installateurs merkt Vetters een steeds groeiende kennis en bereidheid om bij te leren. Het brede scala aan opleidingen dat Vecolux voorziet, is dan ook immens populair. “Installateurs tonen steeds meer interesse om zich te vervolmaken in KNX”, zegt Vetters.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details