Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Welke alternatieven zijn er voor houtblokken?

fire-g216fde661_1920

10 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Wanneer je een open haard hebt, is de kans groot dat je houtblokken gebruikt om het vuur te laten branden. Een van de nadelen van houtblokken is dat ze groot zijn en dat ze op een goede manier moeten worden gestockeerd. Zo moeten ze volledig droog zijn en mogen ze ook niet in rechtstreeks contact staan met de grond om te vermijden dat ze vocht opnemen. Daarnaast moeten ze ook voldoende verluchting hebben zodat er geen schimmels ontstaan. Niet iedereen heeft voldoende ruimte en mogelijkheden om houtblokken te stockeren. Gelukkig zijn er vandaag de dag alternatieven om je haard te laten branden.

Wat moet je weten over houtbriketten?

Houtbriketten zijn eigenlijk een samenpersing van duizenden stukjes fijn hout. Belangrijk is dat het wel onbewerkt hout is omdat er anders schadelijke stoffen kunnen vrijkomen wanneer het brandt. Houtbriketten hebben verschillende voordelen. Een van de grootste voordelen is dat het hout al volledig gedroogd is. Het heeft een laag vochtgehalte waardoor de briketten lang branden en veel warmte afgeven. Hoe vochtiger het hout, hoe minder warmte er vrijkomt omdat het grotendeels vocht is dat vrijkomt.

Een ander groot voordeel van houtbriketten is dat ze veel eenvoudiger te stockeren zijn wanneer je maar een beperkte ruimte hebt. Daarnaast worden de briketten zonder een bindmiddel samengeperst waardoor er na het branden bijna geen afval en as achterblijft. Dit zorgt ervoor dat je op een propere manier hout kan stoken.

Wat moet je weten over houtpellets?

Een andere manier om hout te stoken is aan de hand van houtpellets. Net zoals de briketten is het samengeperst hout. Het verschil met houtbriketten is dat houtpellets kleine staafjes of korrels zijn die je in je open haard gooit. Houtpellets worden ook zonder bindmiddel gemaakt waardoor er enkel natuurlijke materialen worden gebruikt. Ook hier heb je dus geen assen over wanneer de pellets zijn opgebrand. Het hout dat wordt gebruikt om de pellets te maken, zijn vaak overblijfselen van zaagsel en houtplanken.

Houtpellets hebben in principe dezelfde voordelen als houtbriketten. Ze zijn heel eenvoudig in gebruik en ze nemen ook minder plaats in beslag dan houtblokken. Wanneer je de vergelijking maakt tussen stoken op pellets en stoken op gas, bespaar je bijna de helft meer op je energiefactuur wanneer je met pellets stookt. Bovendien zorgt stoken met hout voor een extra gezelligheidsfactor die je bij gas niet hebt.

Indien je een houtkachel in je woning hebt staan, is de keuze voor houtpellets of houtbriketten dus misschien wel interessant voor jou!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details