Willisbuilding Geel
01:45
13-09-2017

Willisbuilding Geel: geen fossiele brandstof én geen CO2-uitstoot

De Willisbuilding is het eerste gebouw op de innovatiecampus in Geel. In samenwerking met de KU Leuven en de Thomas More Hogeschool zullen hier de komende jaren nog meer gebouwen verrijzen die de filosofie van deze innovatiecampus onderschrijven: innoverende bedrijven herbergen die met technologie bezig zijn. Twee voorwaarden waar HVAC-installatiebedrijf Belcotec geen problemen mee had. 

De Willisbuilding werd door Belcotec gerealiseerd als eigen innovatiecentrum. “Genoemd naar de uitvinder van de airco: Willis Carrier” zegt gedelegeerd bestuurder Jan Vangeel. “We wilden met ons eigen gebouw een statement maken. Het E-peil bedraagt 28, wat erg laag is voor kantoorgebouwen. Om te koelen en te verwarmen gebruiken we een laagenergieplafond en we ventileren met warmterecuperatie. Hiervoor hebben we geen fossiele brandstoffen nodig. Alle energie die we nodig hebben, halen we uit de grond via een KWO-systeem. In combinatie met een geothermische warmtepomp zorgt dit ervoor dat we geen uitstoot hebben. Elektriciteit wekken we op met zonnepanelen”.

Topkwaliteit
Voor de realisatie van deze technieken werkte Belcotec nauw samen met GeoTherma, gespecialiseerd in geothermische warmtepompen. Zaakvoerder Tom Hermans: “We zaten meteen op dezelfde lijn als Belcotec. Een fijne klant waarmee we regelmatig samenwerken bij diverse projecten”. Bij de realisatie van de Willisbuilding leverde GeoTherma voor het eerst de nieuwe Thermia MEGA warmtepomp. “We opteerden voor een Thermia MEGA XL (21/88 kW) en een Thermia MEGA M (11/44 kW). Topkwaliteit en dankzij de invertertechnologie perfect voor de Willsibuilding. Deze warmtepopmpen zijn zo ontworpen dat ze een optimaaljaarrendement leveren.

Willisbuilding Geel Willisbuilding Geel
MEGA XL (21/88 kW) en een Thermia MEGA M (11/44 kW) zijn pompen van topkwaliteit die uitgerust zijn met de inverter technologie. 

Technisch gezegd: dankzij een modulerende compressor levert de Mega een variabel vermogen met de hoogste seizoensprestatiefactor (SPF) op de markt. De pomp kan een maximaal vermogen van 1400kW bereiken in cascade. Door het variabele vermogen zijn er geen extra buffers nodig om het pendelen van de warmtepomp te voorkomen”.

Organische samenwerking
“We realiseren met Belcotec heel wat HVAC-projecten in rusthuizen, scholen en grote redsidentiële gebouwen. We hebben hiervoor tekenaars, projectleiders en plaatsers in dienst”. zegt Jan Vangeel. De Willisbuilding herbergt Belcotec en zusterbedrijf Clevr (voor de particuliere markt). Samen goed voor 60 personeelsleden en een geschatte omzet van 15 miljoen euro dit jaar. Voor ons eigen gebouw hebben we zelf de volledige installatie ontworpen. In overleg met GeoTherma hebben we de technische zaken rond de warmtepomp uitgewerkt. Die samenwerking verliep bijna organisch. Warmtepompen zijn niet meer weg te denken bij energiezuinige projecten. En die markt wordt steeds belangrijker”.

Willisbuilding Geel
Architect Charlotte Ooms van Archilles architecten tekende het gebouw. 

Passieve koeling
Een tendens waarin GeoTherma zijn innovatiekracht optimaal kan uitspelen, is passieve koeling. “We zijn nu bezig met verschillende appartementsgebouwen waar we enkele Thermia MEGA warmtepompen voorzien in de centrale stookplaats voor de verwarming en passieve koeling van het gebouw. Om te vermijden dat het sanitair warm water grote afstanden moet afleggen werken we per appartement met een warmtepompboiler”. Volgens Tom Hermans zijn de voordelen van warmtepompen nog niet gekend bij het grote publiek. “Passieve koeling is maar één voorbeeld. Een geothermische warmtepomp in combinatie met groene elektriciteit is de meest duurzame manier om een gebouw te verwarmen én te koelen. De toekomst zal ons daarin gelijk geven”.

Tekst: Dave Cuypers    Beeld: Geotherma

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

Stiebel EltronKNX netwerkbijeenkomst