NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Woonzorgcentrum, Merelbeke | ‘Voor de nazorg en service achteraf wordt alles van technieken tot in detail uitgewerkt’

Woonzorgcentrum, Merelbeke | ‘Voor de nazorg en service achteraf wordt alles van technieken tot in detail uitgewerkt’

Eind vorig jaar viel Vanhout tijdens de Benelux BIM Awards opnieuw in de prijzen. In de categorie ‘Overheidsopdrachten – Grote Ondernemingen’ kregen ze goud voor de bouw van een nieuw woonzorgcentrum te Merelbeke. De EEG Group zit mee in dit BIM-project en is verantwoordelijk voor de installaties van sanitair, verwarming, ventilatie en elektriciteit. Voor het uittekenen van de plannen werkt EEG onder meer samen met DS Tekenbureau.

Het project Woonzorgcentrum Merelbeke is een groot complex met 142 kamers en wordt opgeleverd tegen 2021. Voor de installateurs was het vorig jaar één van hun eerste BIM-projecten. BIM is een heel andere manier van werken, waarbij het tekenwerk veel tijdsintensiever wordt. In het project van Merelbeke hebben de bouwheer en zijn bouwpartners hier ruim voldoende tijd voor voorzien.

‘Alles verloopt in een goede flow’

Riemer Van Campe, CAD en Revit tekenaar EEG: “In dit project werkt EEG als onderaannemer voor het lot HVAC, sanitair en elektriciteit. Voor de installatie van de ventilatie hebben wij beroep gedaan op de firma Beltherm. Ondertussen valt Beltherm ook onder de EEG Group en hebben we het grote voordeel dat alle technieken door één partij onder handen wordt genomen. Het is gemakkelijk afstemmen en conflicten oplossen. Bovendien werken we allemaal met BIM software Stabicad for Revit, en dat vergemakkelijkt zeker het samenwerken. Open BIM en IFC zijn mooi, maar als je een IFC inlaadt in een ander tekenprogramma gaat er veel informatie verloren. Ondertussen verloopt alles in een goede flow. We krijgen tijd om de technieken volledig in 3D uit te werken.”

Van BIM tot mixed reality

Het project Wooncentrum Merelbeke is een doorgedreven BIM-project waarbij bouwheer Vanhout het virtueel model gaat gebruiken voor het onderhoudsmanagement van het gebouw.

Stabiplan Vakblad Installatie Bouw België

Links: Deef Segaert, zaakvoerder van DS Tekenbureau: ‘Iedereen is qua BIM voorlopig nog zijn eigen koers aan het varen.’. | Rechts: Riemer Van Campe, CAD en Revit tekenaar EEG: ‘Stilaan zal het papieren plan verdwijnen’.

 

Deef Segaert, zaakvoerder van DS Tekenbureau: “Er wordt in BIM-projecten veel over LOD 500 gepraat maar in Merelbeke gaan we echt heel ver. Alles is tot in detail uitgetekend en aangesloten.”

Riemer: “In andere projecten kan je soms de vraag stellen wat de meerwaarde is van alles zo in detail te gaan designen, als er nadien enkel as built dossiers in papier worden afgegeven. Bij het Woonzorgcentrum is het virtuele model het einddoel. Voor de nazorg en service achteraf wordt alles van technieken tot in detail uitgewerkt.”

Vanhout brengt in dit project ook mixed reality naar de bouwplaats. Samen met Xella (producent van cellenbeton en kalkzandsteen) gaan ze een stap verder dan BIM en brengen ze een holografische lens naar de bouwwerf. Riemer: “Ook EEG zet verdere stappen richting digitalisering. We hebben geïnvesteerd in enkele licenties van Trimble Connect. Hiermee kunnen we modellen online opslaan en via de tablets op de werf gaan bekijken. Soms duurt het even om mensen mee te krijgen met de nieuwste technologieën, maar eens ze de voordelen of het gemak ervan inzien dan veranderen ze vaak van mening. Stilaan zal het papieren plan verdwijnen.”

‘We moeten samen BIM in de praktijk even geweldig maken’

Maar niet alle installateurs zijn even klaar voor het hele BIM gebeuren; laat staan voor mixed reality. Velen hebben weinig ervaring of zetten nog maar hun eerste stappen in BIM. Er zijn er zelfs die de boot nog volledig afhouden. Riemer: “Zij die kiezen voor een afwachtende houding hebben het spel al lang verloren. BIM vraagt een leerproces en een mentaliteitswijziging en dit kost tijd.”

Segaert: “Er zijn heel wat BIM-projecten waar je nog tegen heel wat moeilijkheden aanloopt. De verschillen in kennis is één ding. Verder willen bouwpartners hun plannen niet zomaar delen, omdat er heel wat intellectuele eigendom achter zit. Voor mij als tekenaar kost BIM in eerste instantie ook meer geld, want er wordt veel meer tijd gespendeerd aan het tekenwerk, ook clashes worden op voorhand opgelost en niet op de werf. Iedereen is voorlopig nog zijn eigen koers aan het varen. Voor de ene is BIM iets helemaal anders als voor de andere. Op papier en in theorie is BIM geweldig. Als sector hebben we nog wat werk voor de boeg om BIM ook in de praktijk even geweldig te maken.”

Riemer vult aan: “BIM staat in deze sector nog in de kinderschoenen. Termen als BIM, Revit en 3D worden niet door iedereen correct begrepen. Elke bouwheer hanteert ook zijn eigen BIM-protocol. Voor mij als installateur is het belangrijk om aanwezig te zijn bij de eerste vergaderingen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?