NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Wordt UV-C de doorbraak in de strijd tegen corona?
‘Onderzoek van de universiteit van Boston heeft al proefondervindelijk aangetoond dat UV-C de beste technologie is om virussen te doden.’

Wordt UV-C de doorbraak in de strijd tegen corona?

Steeds meer wordt duidelijk dat deze technologie een belangrijk hulpmiddel kan betekenen in de strijd tegen corona en andere virussen. Engels Group zet alles op alles om op korte termijn concrete en haalbare oplossingen aan te bieden.

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld Engels Group

Engels Group heeft de laatste maanden hard gewerkt aan een uitgebreid gamma van desinfectie­systemen op basis van UV-C-straling. Deze producten zijn ontwikkeld door Luxibel, en worden in België verdeeld door Engels Group.

Wat is UV-C?

UV-C-licht, in de vorm van kiemdodende lampen, wordt sinds het einde van de jaren 1800 gebruikt om de soorten micro-organismen te doden die typisch problemen veroorzaken met de luchtkwaliteit. Denk maar aan binnenshuis (IAQ) bacteriën, schimmels, gist en virussen. UV-C wordt intussen gebruikt voor het steriliseren van lucht in ziekenhuizen, keukens, farmaceutische bedrijven, dierenlaboratoria,…: overal waar microbiologische besmetting een heikel punt is. De technologie werd ook reeds gebruikt om ziektes en virussen zoals TBC, SARS en ebola mee te bestrijden.

“Het is dus allesbehalve een modegril, maar een bewezen technologie”, zegt Patrick Leenaerts, Sales Director bij Thermo Comfort. “Onderzoek van de universiteit van Boston heeft al proefondervindelijk aangetoond dat UV-C de beste technologie is om virussen te doden. Het probleem met virussen zoals SARS of corona, is dat talloze mutaties ervoor zorgen dat het virus andere vormen aanneemt. UV-C-straling inactiveert of beschadigt het DNA/RNA van micro organismen, zodat ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen of schade kunnen aanrichten.”

Ook al biedt UV-C opportuniteiten, het is een gevaarlijke technologie. De straling is schadelijk voor de ogen en de huid. Daarom is waakzaamheid geboden.

Installatie enkel door ThermoBel Authorized Dealers

Ook al biedt UV-C opportuniteiten, het is een gevaarlijke technologie. De straling is schadelijk voor de ogen en de huid. Daarom is waakzaamheid geboden. “Je moet weten waarmee je bezig bent. Daarom hebben we een uitgebreid opleidingsprogramma uitgewerkt. Enkel installateurs die deze opleiding gevolgd hebben, krijgen het certificaat dat hen toelaat om deze producten te plaatsen”, aldus Leenaerts. Ook in de productontwikkeling is aandacht besteed aan veiligheid. Zo is er de B-Air, waar de UV-C-straling in een buis verwerkt zit. De lucht die door een ventilator wordt aangezogen en over die buis passeert, wordt continu gedesinfecteerd. Deze toepassing is geschikt voor ruimtes tot 45 m².

‘UV-C-straling inactiveert of beschadigt het DNA/RNA van micro organismen, zodat ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen of schade kunnen aanrichten.’

 

Er zijn ook varianten, zoals de B-Direct en ­Hybrid, waar er de UV-C-lamp wel zichtbaar is, en dus potentieel schadelijk is. Daartegenover staat dat dit product minder tijd nodig heeft om alle bacteriën te doden. Leenaerts: “Eer mag absoluut niemand aanwezig zijn in de ruimte wanneer de lamp geactiveerd is. Daarom hebben we enkele veiligheidsmaatregelen in het toestel ingebouwd, zoals een bewegingsdetector, een alarmsignaal, en een sticker die op de deur geplaatst kan worden.” Deze toestellen worden vaak ook  gebruikt in ziekenhuizen. En voor grote ruimtes, zoals een evenementenhal, ontwikkelt Luxibel een kanon met een debiet van 12.000 m³. Naast de stralingstoestellen voorziet Engels Group ook enkele handige hulpmiddelen. Zo berekent een time calculator hoelang er gestraald moet worden om een ruimte te reinigen. En aan de hand van verkleurende stickers krijgt een gebruiker onmiddellijk te zien of een welbepaalde oppervlakte reeds (voldoende) bestraald is geweest.

Hoopvol

Het zijn spannende tijden, maar Engels Group ziet de toekomst hoopvol tegemoet. “De mogelijkheden zijn eindeloos. We zien dat er in allerlei sectoren heel wat interesse bestaat. We denken ook aan leasingformules, om bijvoorbeeld de zwaar getroffen horecasector te kunnen ondersteunen. De oplossing verspreidt zich intussen bijna even snel als het virus zelf”, besluit Leenaerts.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details