NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Zelfstandige brandwerende  kanalen voldoen aan vernieuwde wetgeving

Zelfstandige brandwerende kanalen voldoen aan vernieuwde wetgeving

Als specialist in passieve brandbescherming biedt Promat ook zelfstandige brandwerende ventilatie- en rookafvoerkanalen aan, onder de noemer PROMADUCT®-500. De eenvoudige montage, brede toepasbaarheid en het flexibel gebruik maken van deze kanalen, ontwikkeld in de fabriek van Promat in Tisselt, een uitstekende oplossing om aan passieve brandbescherming te doen.

PromatAlle geteste systemen worden opgebouwd met de brandwerende PROMATECT®-L500 plaat.

Net als alle andere brandwerende constructies moeten brandwerende ventilatie- en  rookafvoerkanalen een Europese classificatie bezitten. De prestaties van ventilatiekanalen moeten voldoen aan de eisen van de classificatienorm EN 13501-3. Voor rookafvoerkanalen geldt de classificatienorm EN 13501-4. Er is nogal wat verschil tussen de nieuwe classificatiemethode en de vroegere benaderingswijze. Met de nieuwe methode wordt een onderscheid gemaakt op basis van het directe toepassingsgebied van het kanaal: de prestatiecriteria voor ventilatiekanalen zijn niet dezelfde als die voor rookafvoerkanalen. Een tweede normatief verschil ten opzichte van het oude systeem is het feit dat de Europese norm geen classificatie voorziet voor één-, twee- en driezijdige kanalen. Daarom heeft Promat, met de bevoegde officiële instanties, oplossingen uitgewerkt die uitvoerig zijn getest en conform de wetgeving zijn uitgewerkt.

PROMADUCT®-500
Het PROMADUCT®-500 systeem laat toe om te werken met zelfstandige horizontale en verticale ventilatie- en rookafvoerkanalen. Alle PROMADUCT®-500 oplossingen zijn ontwikkeld in overeenstemming met de classificatiemethodes op basis van het toepassingsgebied. Het systeem is grondig getest op brandveiligheid en is uitstekend bestand tegen aardbevingen en trillingen. De zelfstandige horizontale rookafvoerkanalen lijden dan ook geen functieverlies onder dergelijke omstandigheden. “Onze kanalen zijn zowel inside-outside als outside-inside getest. Zo wordt een goede compartimentering verzekerd, want het kanaal zal op geen enkel moment bezwijken. De rook kan zich niet verder verspreiden in het gebouw via het ventilatiekanaal”, zegt Geert Franssen, System Manager ventilatie- en rookafvoerkanalen bij Promat.

Alle geteste systemen worden opgebouwd met de brandwerende PROMATECT®-L500 plaat. Dat is een relatief lichte plaat, die makkelijk handelbaar en verzaagbaar is. De plaat is samengesteld uit A1-materialen, wat de brandwerende eigenschappen van de plaat ten goede komt. Bovendien zijn er heel wat toepassingen mogelijk: drie-of vierzijdig, verticaal of horizontaal, rechtstreeks tegen het plafond of de muur,… Het systeem kan zowel bij nieuwbouw- als bij renovatieprojecten toegepast worden. Bestaande stalen ventilatiekanalen kunnen eveneens worden omkast met brandwerende PROMATECT®-L500 platen, om de stalen kanalen tot wel 60 minuten brandwerendheid te bieden. Oplossingen voor brandweerstanden tot 120 kunnen worden voorzien tegen begin 2019.

Kanaal zonder zwakke punten
Franssen: “We kunnen een kanaal zonder zwakke punten creëren. Als het kanaal helemaal wordt doorgetrokken, zonder onderbrekingen aan de funderingswand, worden brandkleppen overbodig. Dat zorgt voor een sterke kostenbesparing.” Bovendien is er geen onderhoud nodig, terwijl een brandklep minstens twee keer per jaar onderhouden moet worden. “Dat is het grote voordeel van een passief systeem ten opzichte van een actief systeem: tijdens de levensduur is er geen bijkomende controle vereist.”

De vernieuwde constructiewijze van de zelfstandige ventilatiekanalen en rookafvoerkanalen vergemakkelijkt de montage op de werf. De innoverende constructiewijze laat ook toe om gemengde of hybride kanalenstelsels te realiseren.

Opleidingen
Als dé referentie in brandveiligheid, staat Promat erop om iedereen te informeren en op te leiden. Niet alleen over de regelgeving rond brandveiligheid, maar ook over de ontwikkelingen in de brede waaier aan oplossingen voor het passieve brandbeveiliging die het bedrijf aanbiedt.   

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Promat
Uitgelichte afbeelding: 
Geert Franssen: “We kunnen een kanaal zonder zwakke punten creëren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details