NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
ZNA Cadix, Antwerpen | Multidisciplinaire aanpak leidt tot optimale installatie in ZNA Cadix

ZNA Cadix, Antwerpen | Multidisciplinaire aanpak leidt tot optimale installatie in ZNA Cadix

Een groot project als ZNA Cadix gaat gepaard met een indrukwekkende technische installatie. Zowel wat HVAC als elektriciteit betreft werd deze opdracht toebedeeld aan Cegelec, een merk van VINCI Energies. Op initiatief van bouwheer Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) werd gebruik gemaakt van de dynamische simulatiesoftware van Hysopt. Dit liet toe om de hydraulische toepassingen te optimaliseren.

Cegelec nam deel aan de wedstrijd die werd uitgeschreven voor dit project, als onderdeel van de THV Ziekenhuis Noord (Interbuild-MBG) en haalde zo de opdracht binnen. Al van bij de inschrijving gingen de experts van Cegelec samen met het team van studiebureau VK Engineering aan de slag voor het pre-technisch ontwerp. “De eerste gesprekken dateren al van 2011”, herinnert Walter Wens, (projectmanager voor het gedeelte elektriciteit bij Cegelec) zich.

beeld-werffoto-zna-01-kopieren

‘Hoe de installatie gedimensioneerd en ingeregeld is, heeft een grote invloed op zowel het comfortniveau als de energieprestaties.’ (Beeld: Thomas Geuens)

 

Beo-veld

De verwarmingsproductie gebeurt door 3 condenserende gasketels van 1,75 MW, een WKK van 390 kWth en een warmtepomp van 277 kW die gekoppeld is met het beo-veld. Yves Hendrickx (projectmanager voor het gedeelte HVAC bij Cegelec): “Er zijn 40 boringen uitgevoerd, van elk 140 meter diep. Op het beo-veld is ook een warmtewisselaar gekoppeld voor de free cooling. De koude productie gebeurt verder door 3 watergekoelde koelmachines van 1,28 MW. De warmte van de koelmachines wordt afgevoerd door 6 drycoolers op het dak. Voor de ventilatie zijn er in totaal 53 luchtgroepen met een totaal luchtdebiet van 370.000 m³/h, waarvan 17 hygiëne luchtgroepen. De bevochtiging gebeurt door elektrische weerstand stoombevochtigers met een totale bevochtigingscapaciteit van 1.500 kg/h.”

Een ziekenhuis heeft natuurlijk ook een uitgebreide elektrische installatie nodig. Walter Wens somt de uiteenlopende voorzieningen op: “Er is een middenspanningsinstallatie van 4.500 kVA geplaatst. Dit is de normale installatie, die gebruik maakt van de netstroom. Daarbovenop is er nog een noodnet met generatoren voorzien, goed voor 2.000 kVA, en 600 kVA UPS-voeding met batterijen. De elektrische installatie omvat ook de branddetectie (bestaande uit zo’n 6.000 detectoren), een geluidsinstallatie met 1.200 luidsprekers en een data-installatie bestaande uit ongeveer 11.000 eindconnectoren. Tot slot zijn er nog de systemen voor de toegangscontrole (die voorzien is op 900 badges), de camerabewaking met 150 camera’s, het verpleegoproepsysteem en het interfoniesysteem (om de verplegers met elkaar te laten communiceren).”

beeld-vinci-energies-hysopt-04-kopieren

Als simulatietool maakt Hysopt het mogelijk om reeds in de ontwerpfase de systeemprestaties in te schatten. (Beeld: Hysopt)

 

HVAC, elektriciteit én onderhoud

Eén van de sterktes van Cegelec, is dat het multidisciplinaire bedrijf zowel de installatie van HVAC als elektriciteit op zich kan nemen. Hendrickx: “Bovendien volgen onze collega’s van VINCI Facilities ons na oplevering op en nemen verder het onderhoud en het beheer van de technische installaties die wij plaatsten voor hun rekening. Dit omvat onder andere het preventief onderhoud, het storingsonderhoud, de totale waarborg en de nodige herinvesteringen over de looptijd van het contract zodoende de blijvende optimale werking van de installaties te kunnen garanderen gedurende 20 jaar. In de toekomst staan er nog heel wat projecten op de planning, waarbij Cegelec niet alleen HVAC en elektriciteit voor haar rekening neemt, maar waar ook andere technieken, zoals sanitair en de sprinklerinstallatie door Cegelec worden uitgevoerd.

Naast het realiseren van een technische installatie die gezien mag worden, is Walter Wens nog om een andere reden fier op dit project. “De verschillende bedrijven die instaan voor de technieken kunnen uitstekend met elkaar samenwerken. Dat is niet op elke werf even vanzelfsprekend. Er wordt onderling helder en constructief gecommuniceerd en iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen: het realiseren van een sterk eindresultaat. Zo is het prettig samenwerken.”

beeld-werffoto-zna-02-kopieren

‘De eerste gesprekken dateren al van 2011.’ (Beeld: Thomas Geuens)

 

Dynamische simulaties

De technische infrastructuur omvat naast verwarming, koeling en luchtbehandeling ook systemen voor de verdeling van diverse vloeistoffen en medische gassen. Voor bouwheer ZNA was het van cruciaal belang dat de volledige installatie naar behoren zou werken. Tom Havermans, Milieu- coördinator bij ZNA, licht toe: “We dragen goed huisvaderschap hoog in het vaandel. Dat lieten we eerder al blijken, door bij de bouwaanvraag verder te gaan dan de eisen die de overheid oplegde. We besteden ook veel aandacht aan een correcte inregeling en het hydraulisch evenwicht. Hoe de installatie gedimensioneerd en ingeregeld is, heeft immers een grote invloed op zowel het comfortniveau als de energieprestaties. Daarom zijn we, als één van de eersten in de ziekenhuissector, begonnen met dynamische simulaties.”

In samenspraak met VK Engineering en Cegelec werd de Hysopt software toegepast als ontwerp- en simulatietool. “In al onze renovatie- en nieuwbouwprojecten is een dynamische simulatie met de software van Hysopt standaardpraktijk geworden”, zegt Havermans. “Twee mensen van Cegelec hebben bij Hysopt een opleiding gevolgd, om het softwarepakket goed onder de knie te krijgen”, voegt Yves Hendrickx van Cegelec eraan toe. “Zo konden onze eigen mensen de installatie ingeven in Hysopt.”

Havid El Khaoui, Support Engineer bij Hysopt zorgde daarbij voor de nodige ondersteuning en knowhow. “Als ontwerptool worden alle individuele componenten aan elkaar gelinkt tot een volledig hydraulisch en regel- technisch rekenmodel. Dit maakt het ontwerpen veel sneller, en er kan ook meer intelligentie worden ingebouwd in het model”, aldus El Khaoui.

Als simulatietool maakt Hysopt het mogelijk om reeds in de ontwerpfase de systeemprestaties in te schatten, rekeninghoudend met het deellastgedrag van de installatie. El Khaoui: “Zo zijn er conceptvarianten gesimuleerd met een zo hoog mogelijk comfort voor de patiënten en medewerkers van ZNA Cadix, en een zo laag mogelijk energieverbruik en CO2-uitstoot. De optimalisaties van deze concepten varieerde tussen de 10% en 28% op jaarlijkse energie- kost, en tussen de 9% en 11% op CO2-uitstoot. Een optimaal resultaat, dankzij de Hysopt-software.”

Tenslotte wordt er met het bestaande model als het ware een digitale tweeling aangemaakt van de installatie. Het dynamisch as-built dossier zal een grote meerwaarde zijn in de verder ontwikkelingen van de installatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details