Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) bouwt sinds midden 2016 aan een nieuw centrumziekenhuis in Antwerpen, dat een “referentie in de stad” moet worden. VK Studio en architectenbureau Robbrecht & Daem stonden in voor het ontwerp. In 2020 moet het ZNA Cadix klaar zijn.
ZNA had nood aan nieuwe infrastructuur in Antwerpen, en het winnende bouwteam (dat bestaat uit Kairos, VK Studio, Robbrecht & Daem en Bladt Building Engineering) stelde voor om het nieuwe ziekenhuis op een centrale locatie te bouwen.
Het gebouw van 65.000 m² en 19 verdiepingen komt tussen park Spoor Noord, de dokken en de stadskern te liggen. ZNA koos voor een groene locatie, en dat heeft gevolgen voor de mobiliteit rond de site. Gemotoriseerd verkeer moet onder de grond passeren, ook de ambulances en het logistiek transport. Bovenaan komt er een publieke zorgboulevard met pleinfunctie voor voetgangers en fietsers. Er komt ook een tram- en bushalte voor de ingang van het ziekenhuis.
In het nieuwe ziekenhuis zullen de diensten uit ZNA Stuivenberg en ZNA Sint-Erasmus worden ondergebracht, en zal plaats bieden aan 340 patiënten. Het omvat onder meer een spoeddienst, operatie-kwartier, intensieve zorg, brandwondencentrum, hospitalisatie-afdelingen, dagziekenhuis en een raad-plegingscentrum. En het gebouw omvat meer dan enkel een ziekenhuis: op het gelijkvloers is er ruimte voor horecazaken en winkels, die ook voor niet- ziekenhuisbezoekers toegankelijk zijn. ZNA wil het Cadixziekenhuis op die manier met de stad verweven.
ZNA heeft goed nagedacht over de circulatie binnen het gebouw. Het kan immers behoorlijk druk worden in een ziekenhuis. Om de loopafstanden te beperken komen belangrijke diensten naast elkaar te liggen. En er zijn aparte liften voor prioritaire medische diensten, beddentransport en logistiek.
Er is veel aandacht besteed aan de architectuur van het gebouw: ZNA Cadix ligt immers langs belangrijke routes en zal sterk mee het stadsbeeld bepalen. De met glasmozaïek beklede gevels, in lichte groene en blauwe tinten, draagt daar zeker toe bij. Verder diende het gebouw ook flexibel en aanpasbaar te zijn.
Onder het ziekenhuis is een beo-veld aangelegd, om voor verwarming en koeling thermische energie uit de bodem te gebruiken. Hier 40 boringen van 150 meter diep voor uitgevoerd. Verder komt er ook een WKK-installatie, met een thermisch vermogen van 195 kWh en een elektrisch vermogen van 150 kWh. Verder omvat de technische infrastructuur ook systemen voor de verdeling van diverse vloeistoffen en medische gassen. Om alle hydraulische toepassingen te optimaliseren, deed ZNA een beroep op de software van Hydronic System Optimisation (Hysopt). In samenspraak met VK Engineering en installatiebedrijf Cegelec werkt Hysopt dynamische simulaties uit om het hydraulisch ontwerp te optimaliseren. Het doel: meer comfort voor patiënten en medewerkers enerzijds, en een lager energieverbruik en CO2-uitstoot anderzijds.