NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Zorgeloos ventileren dankzij een spoelzone

Zorgeloos ventileren dankzij een spoelzone

Mechanische ventilatie is aangewezen, zeker als koude buitentemperaturen het onmogelijk maken om continu het raam open te zetten. Daarbij is het ook belangrijk dat er, bij een systeem met warmtewiel, gebruik wordt gemaakt van een spoelzone. Dit om te vermijden dat aerosolen of virusdeeltjes in de verse luchtstroom terechtkomen. 

Gecontroleerde vs. ongecontroleerde recirculatie 

Gecontroleerde recirculatie houdt in dat de afgevoerde lucht hergebruikt wordt en opnieuw aangevoerd wordt naar een bepaalde ruimte. Op die manier wordt bespaard op verwarming of koeling. Echter is gecontroleerde recirculatie momenteel verboden. Tijdens de coronapandemie moet er 100% verse lucht worden aangevoerd. 

Ongecontroleerde recirculatie ontstaat doordat afgevoerde en verontreinigde lucht lekt naar de luchtstroom van de aangevoerde lucht. Zo’n lek ontstaat wanneer er geen balans is in het ventilatiesysteem, wanneer de luchtgroep niet correct is opgebouwd of wanneer de warmtewisselaar niet goed is afgedicht tussen de afvoer- en toevoerluchtstroom. Omwille van de opbouw is de afdichting van de wisselaar crucialer bij warmtewielen dan bij tegenstroom warmtewisselaars. 

Tegenstroomwisselaar en warmtewiel 

In geval van een tegenstroomwisselaar worden de twee luchtstromen gescheiden door statische plaatjes met hoog thermisch warmteoverdrachtsmateriaal. Een warmtewiel daarentegen, slaat dankzij een ronddraaiende rotor warmte en vocht op (door accumulatie) via kleine openingen. Hierdoor is er een hoger risico op lekkage en op ongecontroleerde recirculatie. Daarom adviseerde REHVA (de Europese overkoepelende vereniging voor klimaatinstallaties) om alle luchtgroepen te controleren en bij mogelijks risico op lekkage, het toestel op non-actief te plaatsen zolang corona in het land is. 

Spoelzones maken warmtewielen net zo luchtdicht 

Komfovent luchtgroepen met een warmtewiel vallen onder een andere categorie. Een Komfovent luchtgroep met warmtewiel is namelijk net zo lekdicht als de variant met tegenstroom warmtewisselaar. Speciale borsteltjes slepen zachtjes aan tegen het wiel waardoor beide luchtstromen beter afgedicht worden. Daarnaast beschikken deze luchtgroepen over een warmtewiel met spoelzone die lekkages sterk reduceert. 

Bij een ventilatiesysteem zonder spoelzone roteert de lucht mee in het wiel en komt de afgevoerde lucht dus wel in de verse luchtstroom terecht. Daardoor komt een miniem deeltje van de afvoerlucht in de verse lucht terecht (bij Komfovent gaat het om 1 op 100 deeltjes). Pré-corona is die ene procent verwaarloosbaar, maar nu bevat dit gedeelte mogelijks aerosolen en wordt lekkage dus best vermeden. 

Aan de hand van een spoelzone wordt het risico op vervuilde lucht die kan teruggevoerd worden naar de verse lucht, vermeden. Dankzij deze ingenieuze zone wordt een klein deel van de verse lucht gebruikt om de meegenomen afvoerlucht uit het wiel en dus naar buiten te blazen. De spoelzone voert zo 99,9% van de vervuilde lucht af waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat er geen aerosolen of virusdeeltjes in de verse lucht terechtkomen. Een goede installatie en een correcte balans tussen de luchtstromen zijn hierbij wel noodzakelijk. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details