02:09
05-07-2016

Zorgvuldiger omgaan met kostbaar drinkwater

Onze aarde is voor 72% bedekt met water, de rest van de aardoppervlakte bestaat uit land. Van al dat water is slechts 3% geschikt voor menselijke consumptie. Schoon drinkwater is dus een kostbaar goed. Wij moeten er dan ook zorgvuldig mee omgaan, zowel globaal als in onze eigen persoonlijke omgeving.

Dat laatste gaat makkelijk, bijvoorbeeld door korter te douchen, het toilet met minder water door te spoelen en tijdens het tandenpoetsen de waterkraan uit te draaien in plaats van te laten lopen. Naast die zichtbare verspilling is er ook verborgen verspilling waarmee kostbaar opgewarmd water meteen in de riolering verdwijnt. Een voorbeeld hiervan is een veiligheidsgroep bij de c.v.-ketel of de boiler. Bij verwarming zet water uit, bij een temperatuursverhoging van 10°C naar 60°C gaat dat tot 1,65%. Aangezien water niet samengedrukt kan worden en niet mag terugstromen in het drinkwaternet, zorgt die uitzetting voor een drukverhoging in de drinkwaterinstallatie. Een te grote drukverhoging kan leiden tot schade aan de installatie. Daarom is er een veiligheidstoestel in de drinkwaterinstallatie nodig dat de overdruk kan afvoeren. In de meeste installaties gebeurt dat door middel van een veiligheidsgroep (soms ook wel inlaatcombinatie genoemd) en veiligheidsventiel.

Miljoenen liters

Die veiligheidsgroepen lozen op die manier wel zo’n 1.200 liter water per jaar in een huishouden van vier. Alleen al in Nederland gaat het daarbij om miljoenen liters kostbaar en opgewarmd drinkwater per jaar.

Naast de waterverspilling gaat er natuurlijk ook een veel energie verloren die gebruikt is voor de opwarming van het water. Voor hetzelfde huishouden is dat ruim 250 MJ. En daarbovenop komt er zo’n 16 kg CO2 per jaar vrij.

Door verkalking nog meer verspilling

Naast die standaardlozingen als gevolg van de opwarming van water kan de inlaatcombinatie ook voortdurend water blijven lozen door kalkafzetting tussen de klep en de zitting. Door die kalkafzetting sluit de veiligheidsgroep niet goed meer en blijft ze water lekken. Dat kan oplopen tot vele duizenden liters extra waterverspilling per jaar.

Eenvoudige oplossing

Vanuit een milieu-oogpunt is zoveel verspilling zonde, zeker als het probleem eenvoudig op te lossen valt. Want net als bij een c.v.-systeem is het ook in drinkwaterinstallaties mogelijk met een membraan-drukexpansievat het expansiewater op te vangen, en bij afkoeling weer terug te geven aan het systeem. Een membraan-drukexpansievat is voorzien van een vast gaskussen, dat bij een drukverhoging wordt samengedrukt en daarmee ruimte creëert voor de uitzetting van het water.

Ten opzichte van expansievaten voor c.v.-systemen verschillen drinkwaterexpansievaten op een aantal punten. Zo mag het membraan geen geur, kleur en smaak afgeven aan het drinkwater. Daarbij moet het stalen vat inwendig een coating bevatten om corrosie tegen te gaan en het drinkwater te beschermen. Ook moet de coating antibacterieel zijn zodat bacteriën zich niet kunnen hechten. Als extra maatregel, om biofilm-vorming te vermijden, moet het expansievat doorstroomd zijn.

Volledig gecoat

Door gebruik te maken van een drinkwater-expansievat wordt er dus vrijwel geen verwarmd drinkwaterwater meer geloosd via de veiligheidsgroep. Een voorbeeld van een expansievat dat geschikt is voor inbouw in drinkwaterinstallaties is een Airfix. Dat is voorzien van een speciaal voor dit doel ontwikkeld membraan en coating die ruimschoots voldoen aan de strengste regels en normen op dit gebied zoals KIWA (Nederland), DIN 4807 – DVGW: KTW-C EN W 270 (Duitsland), WRC (Engeland) en ACS (Frankrijk).

Een Airfix expansievat heeft als extra voordeel dat ze volledig gecoat is. Mocht er een defect aan het membraan zijn, dan kan het drinkwater geen reactie aangaan met metaal aan de gaszijde, wat extra zekerheid geeft.

Om een goede werking van de doorstroming te waarborgen wordt bij bepaalde types een speciaal T-stuk meegeleverd. In andere gevallen kan je een gewoon T-stuk gebruiken waarbij een meegeleverd hulpstuk de doorstroming stuurt. Op deze wijze gaan kostbaar drinkwater en energie niet verloren. En door de hoge hygiënegraad van de toegepaste materialen is de gezondheid van de gebruiker gegarandeerd.

Tekst: Flamco Beeld: Flamco, Pixabay

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: besparing , drinkwater , toilet , zuinig

Installatie en Bouw België partners