NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Zowel C- als D-ventilatiesysteem kan in renovatieprojecten
Een D-ventilatiesysteem bij renovatie? ‘Mits het nodige denk- en tekenwerk is het mogelijk om op voorhand een haalbaar plan uit te werken.’

Zowel C- als D-ventilatiesysteem kan in renovatieprojecten

En hoewel een C- systeem als voordeel heeft dat er slechts één ­kanalennet (afvoer) hoeft weggewerkt te worden, is een oplossing met een D-systeem soms ook haalbaar én wenselijk. 

Renovatie speelt een steeds belangrijkere rol in de bouwsector. Renson pleit ervoor om bij zo’n renovatie de ventilatie niet uit het oog te verliezen. “Er gaat nog steeds heel veel aandacht naar grondig isoleren en de luchtdichtheid van de woning. En dat is een goede zaak, maar dat mag nooit losstaan van gezonde binnenlucht”, zegt Roel Berlaen, Communication Officer bij ­Renson. “Wie enkel isoleert en luchtdicht verbouwt zonder te ventileren, krijgt de binnen­luchtkwaliteit onmogelijk op orde. Met alle gevolgen van dien voor de woning, maar vooral ook voor de gezondheid van de bewoners. Zeker als je weet dat we met z’n allen gemiddeld 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Daarom willen we vooral bewustzijn creëren: isoleren is belangrijk, maar vergeet niet dat je je huis te allen tijde moet spoelen met verse lucht, het liefst op een gecontroleerde en energiezuinige manier.”

C of D?

In ventilatiekringen duikt er bij een renovatieproject al snel een belangrijke vraag op: kies je voor een C- of een D-systeem? Het verschil is bekend: een D-systeem voorziet mechanische toevoer en afvoer van respectievelijk verse buitenlucht en vervuilde binnenlucht. Bij een C-systeem wordt de lucht op een natuurlijke manier binnengebracht via raamroosters bovenop de ramen. Daar is dus enkel sprake van mechanische afzuiging. Kies je voor de ventilatie in een renovatieproject voor C of D? Het antwoord ligt voor Renson niet vast. Roel Berlaen: “Alles hangt af van de situatie. Een C-systeem heeft als voordeel dat er slechts één kanalennet nodig is, namelijk voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Dat zorgt voor de nodige flexibiliteit qua plaatsing, wat in een renovatie zeker een voordeel is. Maar in sommige gevallen kan een D-systeem toch de beste keuze zijn. Onze boodschap naar installateurs is: luister naar je klant, en maak de keuze op basis van zijn of haar specifieke situatie: waar is de woning gelegen, worden de ramen vervangen, gaan de bewoners wel of niet met 2 uit werken, …. Als totaalaanbieder kunnen we met Renson de installateur garanderen dat we voor elk project de gepaste oplossing in huis hebben.”

Ook installatiebedrijf Juvah wordt regelmatig geconfronteerd met deze ­kwestie. “Een C-systeem of een D-systeem: het is een vraag die altijd wel blijft nazinderen bij de klant. Wij gaan gewoon vanuit onze expertise op zoek naar wat voor de klant in kwestie de beste oplossing is. Een C-systeem is bij een renovatie vaak een voor de hand liggende keuze, omdat we daar alles op een net iets makkelijkere manier kunnen wegwerken”, zegt Roel Cools, verantwoordelijke Opleidingen bij Juvah. 

Healthbox 3.0, een C-ventilatiesysteem: ‘Een C-systeem is bij een renovatie vaak een voor de hand liggende keuze, omdat we daar alles op een net iets makkelijkere manier kunnen wegwerken.’

Authenticiteit van de ramen

Toch kiest Juvah niet altijd voor een C-systeem. Voor de totaalrenovatie van een stadswoning in het Antwerpse Berchem, koos het installatiebedrijf toch voor een D-systeem. “We wilden hier de authenticiteit van de ramen bewaren, dus raamroosters waren geen optie. En daarom hebben we resoluut voor het D-systeem gekozen. Een belangrijk voordeel ook is dat een D-systeem voorzien is van warmterecuperatie, met een warmtewisselaar in het hart van het toestel. Die zorgt ervoor dat de koude lucht die van buiten komt opwarmt aan de warme lucht die van binnen naar buiten wordt afgezogen. De lucht die toegevoerd wordt, wordt bovendien in het systeem zelf gefilterd, wat voor nog zuiverdere lucht zorgt. Wel belangrijk is om de klant ook te informeren dat bij dit systeem regelmatig de kanalen gereinigd en de filters vervangen moeten worden.”

Het project in Berchem is voor Renson het bewijs dat een D-systeem ook in het geval van renovatie perfect kan. “Het vraagt alleen wat meer puzzelwerk om het dubbele kanalennet (toevoer en afvoer) weg te werken en ook voor de unit zelf moet er plaats zijn, waardoor het belang van een goede voor­bereiding toeneemt. Mits het nodige denk- en tekenwerk is het mogelijk om op voorhand een haalbaar plan uit te werken”, aldus Berlaen.

Vraaggestuurde werking

Bij Renson werken zowel het C-systeem als het D-systeem, respectievelijk de Healthbox 3.0 en Endura Delta, vraaggestuurd. Cools: “In de unit zijn ­sensoren verwerkt die op vocht, CO2 en VOC’s (geurtjes) gaan reageren. Die zorgen ervoor dat het systeem automatisch meer gaat ventileren wanneer de binnenluchtkwaliteit te wensen over laat. Wanneer er een douche wordt genomen, gaat het vochtgehalte omhoog. De unit merkt dit op en gaat ­automatisch harder ‘optoeren’. Zo zorgt die voor een snellere luchtcirculatie en een optimale luchtverversing in de woning.”

Renson Sense: ‘Meten is weten’

Hoewel ook vocht en schadelijke stoffen mee de kwaliteit van de binnenlucht bepalen, is CO2 een goede indicator voor de binnenluchtkwaliteit. Als dat CO2-gehalte alarmerend hoog stijgt, betekent dat namelijk dat de uitgeademde lucht van de aanwezigen niet voldoende ververst wordt.  Zeker in luchtdichte, goed-geïsoleerde en niet-geventileerde ruimtes, loopt dat CO2-gehalte al snel op tot boven de 1200 ppm (parts per million). En dan kan je niet langer spreken van gezonde binnenlucht. De nieuwe Renson Sense houdt het CO2-gehalte in de binnenlucht constant in het (digitale) oog en geeft aan wanneer dat te sterk stijgt. Maar tegelijk is de Sense meer dan een CO2-meter, want die monitort ook vocht, geluid, licht en temperatuur in huis.

“Ook voor installateurs kan het interessant zijn om dit intuïtieve toestel – dat met kleurcodes de binnenluchtkwaliteit weergeeft – aan te bieden aan hun klanten”, zegt Berlaen. “Er is vandaag de dag veel bewustwording rond de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld scholen en openbare ruimtes, maar ook in de residentiële sector kan het geen kwaad om hier meer aandacht aan te schenken. “‘Meten is weten’, en dat is voor de Renson Sense zeker het geval. Het toestel meet alle relevante parameters op vlak van luchtkwaliteit, zoals de hoeveelheid schadelijke stoffen, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid licht. Zo weten de klant en de installateur meteen of er zich een probleem stelt, en kan de installateur op basis van die diagnose aan de slag om een goede oplossing en een gezond binnenklimaat te voorzien.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details