NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Zuinige en intuïtieve lichtsturing voor Google in Brussel

Zuinige en intuïtieve lichtsturing voor Google in Brussel

Voor zijn kantoor in Brussel zocht technologiereus Google naar een klein, intuïtief en eenvoudig te programmeren systeem om de verlichting aan te sturen. BEG Belgium kon aan alle vereisten voldoen en koos voor het DALI LINK-systeem, dat via smartphone of tablet geprogrammeerd kan worden.

De geïntegreerde daglichtsturing bevordert de energiezuinigheid van het DALI LINK systeem.

Het Belgische hoofdkantoor van Google neemt vier van de vijf verdiepingen van een kantoorgebouw in hartje Brussel in beslag. De internetgigant had duidelijke richtlijnen voor het lichtsturingssysteem, vertelt Bert Castro, Technical Sales Engineer Dalisys – KNX bij BEG Belgium. “Google wilde een eenvoudig en intuïtief systeem om de verlichting aan te sturen, dat ze bovendien zelf op eenvoudige wijze konden programmeren. Daarbovenop wilde Google dat het systeem niet verbonden kon worden met het netwerk, om dit netwerk te beschermen voor externe toegang.”

De keuze viel op het kleinste systeem dat BEG Belgium aanbiedt: DALI LINK. Bert: “Dit is een klein, intuïtief systeem. Dankzij een drukknopinterface met Bluetooth kan je het systeem gemakkelijk programmeren met een smartphone of tablet.” BEG Belgium plaatste in totaal 27 aparte DALI LINK-modules. “Op zichzelf is het natuurlijk een klein systeem, maar alles bij mekaar genomen, verspreid over vier verdiepingen en heel wat burelen is dit toch een omvangrijke installatie geworden”, zegt Bert.

Daglichtsturing

De geïntegreerde daglichtsturing bevordert de energiezuinigheid van het DALI LINK systeem: “Er dient ten allen tijde 500 lux licht aanwezig te zijn in de bureaus. Als er overdag veel zonlicht door de ramen naar binnen schijnt, worden de lichten automatisch gedimd om net die 500 lux te behalen.” Op vraag van het studiebureau diende het systeem ook uitgerust te worden met afwezigheidsdetectie. “De verschillende eilanden in de landschapsbureaus zijn elk uitgerust met een drukknop om de aanwezigheidsmelder aan en uit te schakelen. Dat zorgt voor een bijkomende energiebesparing: zonder drukknop zou de aanwezigheidsmelder alle lichten te pas en te onpas laten aanspringen, ook al zit er niemand aan de bureaus”, licht Bert toe.

Bert en zijn collega Werner schoven samen met installatiebedrijf Elgo uit Peer regelmatig mee aan tafel tijdens werfvergaderingen, om het systeem zo goed mogelijk toe te lichten aan de eindklant, het studiebureau en de hoofdaannemer. Het belang van zo’n face-to-face contact valt niet te onderschatten, zegt Bert. “We leggen alles altijd liever persoonlijk uit. Tijdens een telefoongesprek kan je niet inspelen op de respons die je krijgt, en weet je nooit helemaal zeker of alles voor je gesprekspartner duidelijk is.” 

Service

De specialisten van BEG Belgium stonden ook paraat om Elgo te assisteren met de installatie en programmatie. “We hebben hen uitgelegd hoe ze de modules moesten installeren en hoe de bekabeling diende te gebeuren. De programmatie hebben we samen met Elgo verzorgd. Als BEG Belgium vinden we het belangrijk om sterk in te zetten op dienstverlening: hiervoor is BEG bekend. We staan onze klanten bij tot aan het einde van de rit en stellen alles in het werk om problemen zo snel mogelijk op te lossen.”

Het eindresultaat stemde alle partijen tevreden: “We hebben nog enkele kleine wijzigingen aangebracht, met als doel het systeem te finetunen. Google was opgetogen met het DALI LINK systeem, en zelf gebruiken we deze case intussen als referentieproject voor andere potentiële klanten”, besluit Castro.

De keuze viel op het kleinste systeem dat BEG Belgium aanbiedt: DALI LINK.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details