NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Concept Home is levend laboratorium voor ventilatietechnieken

Concept Home is levend laboratorium voor ventilatietechnieken

In Waregem heeft Renson zijn Concept Home geopend: een op het eerste zicht doorsnee moderne gezinswoning, die in werkelijkheid dienst doet als testcentrum. Ook installateurs kunnen hier terecht om alle technieken en innovaties van Renson in de praktijk geïnstalleerd te zien. Zo krijgt ventilatie er een prominente rol: drie verschillende, vraaggestuurde ventilatiesystemen van Renson worden onder exact dezelfde omstandigheden getest.

renson-concept_home_3357-kopieren

Met dit ‘living lab’ wil Renson met echte data uit de praktijk aantonen hoe verschillende ventilatiesystemen zich ten opzichte van elkaar bewijzen.

 

Heel wat regels, normen en eisen voor energie-efficiënt bouwen zijn gebaseerd op theoretische berekeningen. Met dit ‘living lab’ wil Renson met echte data uit de praktijk aantonen hoe verschillende ventilatiesystemen zich ten opzichte van elkaar bewijzen. Het is voor het eerst dat de drie systemen in één woning uitgetest worden: met (op termijn) dezelfde bewoners en dezelfde objectieve testvoorwaarden.

C+, E+ en D+
Bij het C+ systeem wordt de woning vraaggestuurd gespoeld met verse lucht. Het hart van dit systeem is de nieuwe Healthbox 3.0 ventilatie-unit, een toestel dat op een slimme en volautomatische manier voor de best mogelijke luchtkwaliteit in huis zorgt. Dankzij de ingebouwde sensoren die het vochtgehalte, het CO2– en/of VOC-niveau continu en per natte ruimte in huis monitoren, past Healthbox 3.0 het ventilatieniveau in huis volautomatisch aan waar en wanneer nodig. Toevoer van verse lucht gebeurt in het C+ ventilatiesysteem via zelfregelende ventilatieroosters bovenop de ramen. Hoeveel verse buitenlucht er precies nodig is, wordt perfect afgestemd op de gecontroleerde afvoer van de vervuilde binnenlucht via de Healthbox 3.0.

Het E+ systeem gaat nog een stapje verder, en combineert vraaggestuurde ventilatie en lucht-waterwarmtepomptechnologie in één toestel: de Endura, die zich ook in de technische ruimte van het Concept Home bevindt. Ook hier gebeurt de toevoer van verse buitenlucht op een natuurlijke manier via raamventilatieroosters. Maar met dit systeem wordt de warmte teruggewonnen uit de vervuilde lucht, die wordt afgevoerd naar buiten uit vochtige ruimtes (badkamer, toilet, keuken, berging). Gemengd met buitenlucht wordt die warmte gerecupereerd door de warmtepomp. Zo kan deze ingezet worden voor zowel ruimteverwarming op lage temperatuur, via vloerverwarming of radiatoren, als voor de productie van sanitair warm water.

renson-concept_home_3484-kopieren

Ventilatie krijgt een prominente rol in het Renson Concept Home.

 

Het Concept Home is ook uitgerust met een vraaggestuurd D+-balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hier wordt de verse lucht niet via raamroosters toegevoerd, maar via een extra kanalennetwerk met geïntegreerde filters. Dankzij ingebouwde sensoren in de unit die 24/7 het vocht-, CO2– en VOC-gehalte in de binnenlucht meten, stemt de Endura Delta ventilatie-unit ook hier het ventilatieniveau af op het leefpatroon en de behoeften van de bewoner, maar dan niet per ruimte maar voor de hele woning ineens.

Die vraagsturing levert een stil ventilatiesysteem op dat zeer weinig verbruikt, maar tegelijk wel een hoog rendement laat noteren dankzij de efficiënte warmtewisselaar. Die recupereert tot 89% van de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Een bypassfunctie zorgt ervoor dat de warmtewisselaar in de zomer omzeild kan worden, wanneer koudere buitenlucht kan bijdragen om de woning af te koelen.

Data verzamelen
Met de 3 aanwezige ventilatiesystemen is het natuurlijk niet vanzelfsprekend om de systemen zodanig afzonderlijk te laten werken, zodat het rendement, de werking en de energie-efficiëntie objectief met elkaar vergeleken kunnen worden. Klepsturingen zorgen ervoor dat er naadloos van het ene naar het andere ventilatiesysteem kan overgeschakeld worden. Telkens verzamelen tal van sensoren in het Concept Home de nodige data. Daarmee gaan de ingenieurs van Renson aan de slag: hun analyses zullen dienen om de technieken in de toekomst nog beter af te stemmen op de behoeften van de bewoners.

Via het Open Motics ‘cloud’ gebouwbeheersysteem kan men bij Renson deze woning zelfs algemeen monitoren en sturen. Ook andere technieken als verlichting en verwarming worden hierbij betrokken. Zo hoopt Renson de visie op ‘gezond wonen’ scherp te stellen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?