NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nederlands testproject met 200 woningen toont enorme potentieel hybridesystemen
Omdat er voor hybridesystemen maar weinig aanvullende ingrepen nodig zijn, vormen ze ook een ideale oplossing.

Nederlands testproject met 200 woningen toont enorme potentieel hybridesystemen

Hybride warmtepompsystemen zorgen zonder bouwtechnische ingrepen al voor 75% gasbesparing

Op het congres ‘Hybride in de warmtetransitie’ in Utrecht zijn de resultaten van een grootschalig proefproject rond hybride warmtepompsystemen in Nederland uit de doeken gedaan. Bij dat project werden maar liefst 200 woningen uitgerust met een hybridesysteem door een warmtepomp aan de bestaande cv-installatie toe te voegen. Verder werden er geen bouwtechnische ingrepen gedaan. Uit het proefproject blijkt dat die simpele toevoeging een besparing van maar liefst 75 % in het gasverbruik oplevert.

Maar liefst 200 woningen werden uitgerust met een hybridesysteem door een warmtepomp aan de bestaande cv-installatie toe te voegen.

Maar de cijfers die uit het proefproject komen, zijn eigenlijk nog beter, vertelt Walter Van Dael, Managing Director bij Buderus. “Van de 200 woningen waren er 20 woningen waar het resultaat lager lag dan 60 %. En die zijn terug te traceren op voornamelijk het gebruik van de gebruiker, en het ontbreken van een degelijke regeling.” Als die weggelaten worden, is het beeld nog positiever. “Als men de 10 % slechtste resultaten wegliet, lag algemene resultaat boven de 80 % besparing op de gasrekening.”

“Zijn hybride-installaties efficiënt? Het antwoord is duidelijk ja, mits een gedegen hybride manager”, zegt Van Dael. “Die kijkt naar preferentie aan de warmte­pomp en het in acht nemen van de regels van het comfort. Als we met een efficiënte regeling werken, is het mogelijk om ruwweg tussen de 70-80% besparing te doen op het ver­bruik van gas, zonder in excessen te komen op elektriciteits­verbruik.”

Walter Van Dael, Managing Director Buderus

Geen bouwtechnische ingrepen

Opvallend is dat deze resultaten zo overwegend goed zijn, zonder dat er sprake is van bouw­technische ingrepen. “Indien er zelfs maar kleine verbeteringen gebeuren met bouwtechnische ingrepen, zullen de resultaten nog veel beter zijn”, weet Van Dael. Dat toont des te meer aan dat hybride warmtepompsystemen een enorme stap kunnen betekenen in de realisatie van klimaatdoelstellingen. “We moeten de uitstoot van gas en fossiele brandstoffen verminderen. Maar je kan dat moeilijk doen door volledig elektrisch te gaan, dat is heel duur”, stelt Didier Grapeloup, Brand Manager bij Buderus. “Als de woning label C of slechter heeft, is de totale investering in isolatie en lage temperatuur afgifte systeem voor veel mensen een te grote stap. Hybride is de beste tussenoplossing. En het is een modulaire oplossing die het gemakkelijk maakt om in de toekomst over te schakelen op 100% elektrische stroom. De investering kan dankzij hybride dus over een aantal jaren worden gespreid.”

“90% van de huizen die er nu staan, gaan er in 2050 nog zijn”, vult Van Dael aan. “En 60% van de huizen heeft een energielabel lager dan B. Voor de huizen met energielabel C of D is het ideaal om over te schakelen op hybride alvorens elektrisch te gaan.” Didier Grapeloup vult aan. “Je moet er niet je hele verwarmingssysteem voor vervangen, en dat zorgt ook voor een vermindering van de kosten.”

Didier Grapeloup, Brand Manager Buderus

Goede mix

Hoewel warmtepompen meer rendement op­leveren in gebouwen die qua energielabel hoog scoren, is de realiteit nu eenmaal dat de aanwezige huizen op de Belgische markt niet allemaal opti­maal geïsoleerd zijn. Maar die diversiteit aan betere en minder goede energetische woningen zat ook in het project. “Het was een echte mix met ingesloten woningen en vrijstaande woningen, van verschillende ouderdommen en isolatiegraden”, stelt Van Dael. “En toch zien we dat die resultaten al zo goed liggen.”

Maar dat is voor Buderus niet helemaal een verrassing. “De resultaten liggen helemaal in lijn met enkele testen die we zelf al uitgevoerd hebben in Duitsland, met verschillende woningen van medewerkers”, weet Didier Grapeloup.

Installatiegemak

Omdat er voor hybridesystemen maar weinig aanvullende ingrepen nodig zijn, vormen ze ook een ideale oplossing. “Hybride systemen zijn tegenwoordig makkelijk te installeren”, stelt Didier Grapeloup. “Warmtepompen komen steeds vaker voor, en er is steeds meer training voor installateurs. Bovendien hebben we bij Buderus de complexiteit voor zowel installateur als eindgebruiker vermindert. Dat maakt het extra makkelijk om hybride systemen aan te bieden.”

Omdat Buderus de waarde van hybride warmte­pomp­systemen onderschrijft, biedt het merk ook heel wat toepassingen aan op dat vlak. “Bij Buderus bieden we ook steevast modulaire producten aan. Als je de boiler hebt, is die dan ook retrofit. Je kan dan gewoon de hybrideset eraan toevoegen en dan heb je meteen een hybridesysteem. Dat geldt voor onze Logano plus KB-serie en onze Logano plus GBH212”, besluit Didier Grapeloup.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?