Met de Spider-kamerthermostaat biedt Itho Daalderop een antwoord op die vraag: door het systeem zelf verantwoordelijk te stellen. “Door op een onbewuste manier en zonder comfortverlies bij te dragen aan een beter klimaat, wordt met minimale inspanning een duurzaam resultaat mogelijk. Een win-winsituatie voor klimaat, consument en installateur.”
Tekst Filip Van der Elst | Beeld Itho Daalderop
Eén van de belangrijkste evoluties in de HVAC-wereld, is de onmiskenbare opkomst van connectiviteit. Slimme technologieën vinden steeds meer ingang, en dat met een duidelijk doel. Christophe Debrabander, Business Development Manager bij Itho Daalderop: “Het binnenklimaat in woningen moet energiezuiniger, comfortabel en gezonder. En dus moeten alle middelen worden ingezet om de energie-efficiëntie te bevorderen, zonder dat de gebruiker daarbij aan comfort moet inboeten. De technieken moeten dit bovenal op autonome wijze kunnen doen: het is immers niet de bedoeling dat we met z’n allen ‘slaaf van de technieken’ worden.”
Elke stap van de technologie beheren en beheersen: dat is de uitdaging van de toekomst, waar Itho Daalderop op inspeelt met de slimme Spider klimaatthermostaat. “Spider doet echter veel meer dan alleen maar de verwarming op de gewenste temperatuur instellen”, aldus Debrabander. “Het concept bevat een unieke integratie van verwarming, ventilatie en koeling. De technologie kan, dankzij de geïntegreerde zoneregeling, in elke ruimte automatisch de juiste instellingen op vak van temperatuur- en ventilatieregeling selecteren. Zo kan je wat ventilatie betreft per kamer de gewenste debieten instellen en het systeem uitbreiden met CO2-sensoren. Het is zelfs mogelijk om per zone een ander ventilatiedebiet in te stellen. De gebruiker kan op beide oren slapen: zijn comfort blijft gegarandeerd, tegen een zo minimaal mogelijk energieverbruik.”
De Spider-thermostaat is ook in staat om de digitale elektriciteitsmeter uit te lezen. Debrabander: “Zo krijgen eigenaren van zonnepanelen meteen te zien of ze op een welbepaald moment stroom injecteren in of juist afnemen van het elektriciteitsnet. Het wordt immers steeds belangrijker om zelf opgewekte stroom meteen te verbruiken, en technologieën dus maximaal te gebruiken wanneer de zonnepanelen stroom genereren. De gebruiker hoeft zich er niet over te bekommeren, onze technologie is future proof.”
Ook op vlak van monitoring van geothermische warmtepompen heeft de Spider een meerwaarde. “De thermostaat volgt de prestaties van de warmtepomp gedurende de volledige levensduur op. Dat laat toe om aan preventief onderhoud te doen, en zo de levensduur te verlengen en aan een lagere kost een hoger rendement te garanderen.”
Met Spider wil Itho Daalderop huiseigenaren voorbereiden op een nieuwe toekomst, waarin ze anders met technieken zullen moeten omgaan. “De toekomst is fossielvrij. Daar zijn zonnepanelen en windmolens voor nodig, en dus: zon en wind. Toch willen we iedereen de mogelijkheid en het comfort bieden om bijvoorbeeld een douche te nemen wanneer hij of zij dat wil. Een goede monitoring en slim beheer van de technieken is dan een cruciaal aandachtspunt.”
Met het Spider-concept richt Itho Daalderop zich voornamelijk op architecten en studiebureaus, die in de projectmarkt actief zijn. Debrabander: “Denk maar aan nieuwbouwwoonwijken, waar de ecologische voetafdruk een belangrijke rol speelt in het ontwerp. Elke nieuwbouwwoning zou met dit systeem moeten uitgerust zijn. Zo is het niet de bewoner die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen, maar de woning zelf. De gebruikers moeten niet bewust bezig zijn met energie om hun beschikbare energie zo efficiënt mogelijk in te zetten. De woning doet het voor hen.”