Magazines / Nr 02 2017

Nr 02 2017

Heropleving
Elektriciteit is tussen 2007 en 2016 voor een Vlaams gezin 112 procent duurder geworden. Gemiddeld gaat het om zo’n 560 euro per jaar. Openbare heffingen, de energieprijs en het transmissietarief stegen, maar de grote schuldige: de distributienettarieven die met 152 procent de hoogte in gaan.

Minister van Energie Bart Tommelein stelde onlangs voor om netbeheerders Infrax en Eandis te fusioneren tot één maatschappij. Die afslanking moet de kosten drukken en zo ook een positieve invloed uitoefenen op de energiefactuur van gezinnen en bedrijven. “In het energiebeleid kan je er zo voor zorgen dat die kost omlaag gaat, want de kosten van de distributienetbeheerders maken een belangrijk onderdeel uit van de factuur,” aldus Tommelein.

Die impact daarvan zal echter beperkt zijn volgens Thierry Van Craenenbroeck, waarnemend gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse energieregulator VREG. Hij schat de impact van de hele operatie op 1 procent. Dat komt omdat de operationele kosten die dalen maar een fractie uitmaken van de totale distributienettarieven. Een sterke daling van de prijs zit er in de toekomst dus niet aan te komen.

Misschien niet geheel toevallig verschijnen er de laatste weken ook voorzichtige berichten over een heropleving van zonnepanelen-markt. Vorig jaar werden 24.200 nieuwe installaties geplaatst, tegenover 10.800 in 2015: meer dan een verdubbeling. Samen zorgen die voor 2.348 MW aan zonne-energie. Die groei zet zich in de eerste maanden van 2017 door. Trouwens, ook warmtepompen zijn weer in opmars. Vlamingen installeerden 8.728 nieuwe warmtepompen, een kwart meer dan het jaar daarvoor. Die stijging is vooral te danken aan het verplicht aandeel hernieuwbare energie bij nieuwbouw.

Dat hoort Michel De Paepe, professor Toegepaste Thermodynamica en Warmtetransfer aan de Universiteit van Gent, graag. Hij ziet de warmtepomp als dé technologie van de toekomst. “De toename aan energie-efficiëntie doet de warmtevraag voor een gebouw dalen, waardoor een kleiner geïnstalleerd vermogen volstaat. Daardoor komt de warmtepomp in een betaalbare prijsvork terecht.” Hij vertelt er meer over in De Pen.

Verder in dit nummer maken we kennis met het Consortium Bordenbouw, dat de bordenbouwsector wil versterken door bruggen te bouwen tussen het onderwijs en de industrie. Dat doet het onder andere met het ‘Education Cabinet’. We zetten ook nog enkele referentieprojecten in opbouw in de kijker, zoals het AZ Zeno in Knokke en het Provinciehuis van Antwerpen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: