Magazines / Nr 02 2019

Nr 02 2019

Kansen benutten

‘Er is geen enkele reden meer om geen warmtepomp te plaatsen.’ Dat zegt Patrick Leenaerts, Sales Manager bij Thermo Comfort en één van de vele warmtepompexperten die in dit nummer van Installatie & Bouw aan bod komen. En hij heeft gelijk, want de techniek heeft zijn nut intussen ruimschoots bewezen. Sommige clichés worden in de artikels ontkracht. Alleen maar geschikt in nieuwbouw of zware renovatieprojecten? Er bestaan oplossingen die geen breekwerk in huis vereisen. Een te dure investering? Dat hangt af van de gekozen techniek, en er bestaan heel wat steunmechanismen.

Toch blijft de echte doorbraak van de warmtepomp voorlopig uit. Natuurlijk groeit de markt wel (+10% warmtepompen in 2018), maar het marktaandeel blijft relatief klein. We hebben de kwestie voorgelegd aan zowat alle partijen die we in het kader van het dossier rond warmtepompen geïnterviewd hebben. Het hoge prijsverschil tussen elektriciteit (duur) en gas (goedkoop) komt natuurlijk erg vaak naar boven. Toch zou het mensen niet mogen tegenhouden om voor een warmtepomp te kiezen, zegt Danny Dierckens van CTC Benelux. “Dat is kortetermijndenken. Als je de verbruiken en kosten op een termijn van 40 jaar zou uitrekenen, is de keuze snel gemaakt. Wie nu nog een nieuwbouw plaatst of grondige renovatie laat uitvoeren en niet kiest voor een warmtepomp, laat enorme kansen liggen.” Dierckens pleit daarom voor “een beleid dat verder vooruit durft te denken dan de volgende verkiezingen.”

U leest verderop dit magazine een uitgebreid interview met Jozefien Vanbecelaere van de Organisatie Duurzame Energie (ODE). Zij heeft haar ideeën over wat de overheid kan doen om de warmtepomp nog meer te stimuleren. “Naast de lastenverschuiving van de elektriciteits- naar de gasfactuur en een duidelijk stappenplan om over te gaan naar duurzame verwarming, zou de overheid om het potentieel van de renovatiemarkt te ontsluiten vooral moeten inzetten op benoveren, en het verduurzamen van de verwarming in bestaande gebouwen. Om warmtepompen in nieuwbouw nog verder te stimuleren is het belangrijk dat warmtepompen tegenover fossiele verwarming correct gevaloriseerd wordt in EPB. Bij de uitwerking van de nieuwe tariefstructuur door de VREG is het noodzakelijk dat de flexibiliteit die een warmtepomp kan aanbieden, zeker in combinatie met opslag, wordt aangemoedigd.”

De technologie staat intussen niet stil, en de warmtepomp is zeker geen eindstation in de transitie naar een duurzame verwarming. Dat hebben professoren van de KU Leuven bewezen, die een zonnepaneel hebben ontwikkeld dat waterstof maakt uit de lucht. Meer over deze innovatie én de mogelijke toepassingen in de verwarmingssector, leest u verderop in dit magazine. Jeroen Anseeuw van Ancia Verwarming is alvast hoopvol: “De warmtepomp zal op termijn niet meer dan een tussenstap blijken. Verwarming op waterstof is de toekomst, maar dat is nog verre toekomstmuziek. In de tussentijd is de warmtepomp een uitstekend alternatief.”

Veel leesplezier!

Filip Van der Elst

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: