Magazines / Nr 03 2016

Nr 03 2016

Energiewende
Zondag 15 mei was in Duitsland een mijlpaal. Het aanbod groene energie oversteeg er rond de middag voor het eerst de binnenlandse vraag. Een succes voor de Duitse ‘Energiewende’, waarbij onze oosterburen nucleaire en fossiele energie willen uitfaseren en waarbij hernieuwbare energie een stevige duw in de rug krijgt.

De weg is natuurlijk nog lang. Het verbruik ligt erg laag op een warme zondagmiddag en conventionele energiecentrales zorgden nog altijd voor 7,7 gigawatt, tegenover de 45,5 gigawatt uit onder andere wind en zon. Daarbij draait de shift naar propere energie de prijs voor consumenten naar omhoog. Toch is het een erg mooi statement op weg naar een duurzamere energiemarkt.

In België staan we nog bijlange niet zo ver. Toch toont Installatie & Bouw in het thema ‘Groene Energie’ enkele mooie voorbeelden. Neem nu waterkracht. Wind en zonne-energie zijn al gemeengoed, maar is er ook een toekomst voor decentrale waterenergie in België? Volgens de Vlaamse start-up Turbulent wel. Enkele weken geleden ging in Vlaams-Brabant de eerste microwaterkrachtcentrale in gebruik. De turbine is bijna klaar voor massaproductie en biedt enorme mogelijkheden. Een kleine turbine van 30 kW kan bijvoorbeeld makkelijk in het energieverbruik van vijf woonhuizen voorzien.

Ook aan de vraagkant zijn er oplossingen. In Vlaanderen komen ESCO’s – Energy Savings Companies – eindelijk van de grond. De essentie van zo’n ESCO is eenvoudig: het bedrijf voert een energieproject uit bij een onderneming en garandeert een energiebesparing. Daarbij kan de ESCO ook het project financieren. Een deel van de opbrengst van de besparing vloeit dan terug naar de ESCO om de investering te dekken. Ook voor installatiebedrijven is het een interessante piste.

In deze editie kijken we ook naar softwareprogramma’s, iets waar elke installateur steeds meer mee te maken krijgen. Nu installaties zelf steeds zuiniger worden, liggen de verbetermarges immers in het inregelen en op elkaar afstemmen van de toestellen. Daar wordt de sector zich ook meer en meer van bewust. Er komen dan ook tools op de markt die de installateur daarbij ondersteunen. Ook ERP-software komt aan bod. Daar evolueert alles duidelijk in één richting: mobiel.

Verder zoomen we in dit blad in op de technieken van enkele grote projecten, zoals het Barco-gebouw in Kortrijk, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en de Welzijnscampus in Dilbeek.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: