Magazines / Nr 03 2020

Nr 03 2020

Veranderingen

Het spreekt voor zich dat de grootste gezondheidscrisis van de eeuw nog lang zal blijven nazinderen. Ook de bouw-en installatiesector zal er in de toekomst mogelijk helemaal anders uitzien. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het woord ‘corona’ in meerdere artikels van deze Installatie & Bouw valt. Heel wat bedrijven proberen om, vertrekkende vanuit hun eigen expertise en daadkracht, de crisis om te buigen in opportuniteiten. We belichten innovaties die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, en werpen een blik op de toekomst: sommige bedrijven, die door corona verplicht werden om het werk helemaal anders te organiseren, maken nu al van de gelegenheid gebruik om de werkomgeving anders in te vullen. Zo zal thuiswerk ook na corona wellicht een populaire oplossing blijven.Misschien schept corona ook op lange termijn opportuniteiten? Europees Commissaris Frans Timmermans brak in ‘De zevende dag’ op één een lans voor een radicaal andere aanpak in de bouw. De EU-lidstaten moeten investeren in nieuwe economie.

Het potentieel van circulaire principes en milieuvriendelijke renovaties moet nu ten volle benut worden, zei de Nederlander. “Er is geen toekomst meer voor de oude economie. Als we al ons geld in de oude economie steken hebben we geen investeringscapaciteit meer voor de nieuwe economie. Daarom is er eerst en vooral een renovatiegolf nodig, met een energieswitch in onze gebouwen. Zo combineer je de wens naar jobs met de wens om te vergroenen.” Het is aan de politici om te vermijden dat de factuur voor de omslag bij de zwaksten in de samenleving terecht komt. Ook Vlaanderen kan volgens Timmermans tegen 2050 klimaatneutraal worden. “Vlaanderen kan de doelstellingen behalen, veel captains of industry willen het ook. Je moet het alleen politiek willen.”

Na een uitdagend en bijwijlen moeilijk eerste deel van 2020 staat voor heel wat onder onze lezers de welverdiende zomervakantie voor de deur. We verblijden u graag met heel wat interessante zwembadlectuur. Verschillende getuigenissen over de mogelijkheden en voordelen van nieuwe software-oplossingen komen aan bod, en u maakt kennis met innovaties in de wereld van gebouwbeheer.

Veel leesplezier!

Filip Van der Elst

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: